Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Viktor Långsved - en av Sveriges bästa Crossfit-atleter

Viktor Långsved är en av Sveriges mest framgångsrika Crossfit-atleter och har vunnit flera stora tävlingar i Sverige. Dessutom har han tävlat Regionals, vilket motsvarar EM i Crossfit, hela fyra år i rad.

Viktor Långsved är en före detta hockeyspelare som kom in på Crossfit under en fysträning en sommar. Efter sin första Crossfit-tävling valde han att satsa fullt ut på denna multifunktionella sport istället för hockeyn. Nu har han tränat Crossfit i 4,5 år och tillhör eliten!

- Jag gillade alltid fysträningen i hockeyn mer än själva hockeyn, så det var ett naturligt byte att göra. Jag gillade att bli trött och träna hårt, så det passade bra.

Tävlingsmeriter

Under de 4,5 år som Viktor tränat Crossfit har han hunnit med att samla på sig flertalet fantastiska placeringar på tävling. Han har bland annat tävlat Regionals fyra år i rad, med en 9:onde plats som bästa placering. Dessutom har han vunnit flera stora tävlingar i Sverige såsom MK Open, Solid Open och Roslagen Open.

Träningsupplägg

För att komma upp på den nivån som Viktor är på krävs det en hel del träning. Viktor tränar fem dagar i veckan, två gånger om dagen och varje pass är mellan 2-3 timmar långt. Under vilodagarna blir det annan typ av motion, som att gå långa promenader med hunden.

Hur själva träningspassen läggs upp varierar beroende av period och varje dag ser annorlunda ut. I vissa perioder på året kan det vara mer strukturerat gällande styrka och kondition.

- Just nu inför Open är det ganska mixat, det blandas tungt med mycket flås hela tiden.

En träningsdag kan exempelvis se ut på detta sätt:

Pass 1:
Uppvärming 30 minuter.
Tyngdlyftning ca 30 minuter.
Annan styrka ca 30 minuter.
Avslutar passet med lite gymnastik ca 30 minuter.

Pass 2:
Uppvärming ca 30 minuter.
Sedan två olika konditionsdelar med en mix av gymnastik/lättare lyft och kondition som exempelvis rodd eller cykel.

Kost och kosttillskott

När man tränar så hårt krävs också en bra kost för att orka prestera och ta träningen framåt.

- Jag följer ett kostschema men inte superstrikt. Är dock väldigt noga med vad jag stoppar i mig så jag kan prestera maximalt hela tiden!

Och att komplettera kosten med kosttillskott hör till den dagliga rutinen.

- Jag gillar verkligen Core Elite Pack-produkterna, och att de är gjorda för just högintensiv träning.

Core Elite Pack innefattar produkterna PWO:n Core Power, sportdrycken Core Endurance samt återhämtningsdrycken Core Recovery. Dessa produkter kompletteras även med Core BCAA Powder, rena kolhydrater, kreatin och kasein som intas innan läggdags. Dessutom är han noggrann med att få i sig vitaminer och mineraler dagligen.

Viktors val av kosttillskott

 
Core Endurance
 
Core Recovery
 
Core BCAA Powder

Framtida mål

Både långsiktigt och kortsiktigt mål är att ta sig till Crossfit Games (VM i Crossfit) som är den största tävlingen inom sporten och som hålls varje år i USA. I år går tävlingen av stapeln i delstaten Wisconsin i början på augusti.

Men han har inte släppt hockeyn helt och hållet. Utöver sina mål som Crossfit-atlet är drömmen i framtiden att få jobba som fystränare för hockeyspelare.

- Jag gör det under vår och sommar, men skulle vilja göra det året runt i framtiden.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej