Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Vad är pre-workout (PWO) bra för?

De senaste tio åren har utbudet av pre-workoutprodukter exploderat vilket medfört vissa svårigheter för dig som konsument att hitta den som passar just dig, din träningsform och din målsättning.

Varför behöver du en pre-workout? Jo, för att få ut mesta möjliga av ditt träningspass. Men precis som när du köper en bil så har olika PWO:s designats för olika syften och därför olika kompositioner. Nedan är de huvudsakliga syften som en PWO utvecklas för.

  • Ökad styrka
  • Ökad uthållighet
  • Minskad muskelnedbrytning
  • Ökad energi och fokus
  • Optimal hormonell miljö
  • Muskelpump och tryck

Rekommenderade Pre-Workout produkter

 
RAW Rampage
 
Core Performance
 
Core PWO Zero
 
Organic PWO
 
NO Xplode 3.0
 
Gold Standard Pwo
 
BCAA med Koffein

Beroende på vilken effekt som en viss PWO designats för så används vissa nyckelämnen, även om det finns ett närmast oändligt antal som kan ha liknande effekter eller kompletterar dessa nyckelämnen.

Ökad styrka

Om du tränar styrketräning och är ute efter en extra boost under passet bör du definitivt välja en PWO som innehåller kreatin. Utan tvekan är det ett av de mest använda tillskotten och dessutom ett av de mest studerade ämnena inom idrottsnutrition och träning. Kreatin utgör en central roll vid högintensiv träning såsom styrketräning och har i studier visat sig öka prestationen vilket på sikt är avgörande för träningsresultaten.  Är du intresserad av hur de fungerar mer exakt kan du läsa vår kreatinartikel.

Ökad uthållighet

Det är ingen hemlighet att de flesta PWO:s är riktade till dem som tränar hård styrketräning, men faktum är att de ofta innehåller ämnen som är fördelaktiga även för uthållighetsprestationer. Om du letar efter en PWO för ökad uthållighet så är det framförallt två nyckelämnen du ska spana efter: koffein och beta-alanin.

Koffein förekommer i de flesta PWO:s eftersom studier visat att det har positiv effekt på uthållighetsprestationer vilket kan bero på att det minskar den upplevda ansträngningen.

Beta-alanin är ett annat ämne som på kort sikt fått stor uppmärksamhet både bland aktiva idrottare och bland idrottsforskare. De studier som har publicerats har dock fokuserat främst på kortare högintensiva prestationer som varar någonstans mellan 60-120 sekunder. Vill du veta mer om beta-alanin kan du läsa vår beta-alaninartikel.

Ökad energi och fokus

Syftet med en PWO är som sagt främst att öka prestationen under träningspasset. En viktig faktor i detta sammanhang är den mentala energin och det fokus som du har när du kliver in i gymmet. Det finns en rad olika ämnen som kan finnas med i en PWO i detta syfte men den mest använda, och även den det finns mest studier på, är koffein. En stor majoritet av den forskning som bedrivits inom detta ämne, vilket är väldigt mycket, visar på att koffein ökar både uppmärksamhet, vakenhet och koncentrationsförmåga.

Ofta används då rent koffein och inte kaffe, eftersom kaffet innehåller en hundratals andra ämnen som kan inverka på resultaten. Rent koffein absorberas även snabbare och medför därför en snabbare och markant effekt.

Minskad muskelnedbrytning

Många PWO är utvecklade främst i syfte att optimera prestationen under passet. Vissa har dock tagit fasta på betydelsen av att optimera proteinsyntesen och innehåller därför olika aminosyrasammansättningar. Oftast är den väl beryktade trion leucin, isoleucin och valin inkluderad, kanske mer kända som BCAA eller grenade aminosyror.

Grenade aminosyror uppmärksammades först på grund av dess eventuella roll för att minska tröttheten i samband med uthållighetsprestation. Men över en natt blev de uppmärksammade i ett annat, för idrottare väldigt avgörande, sammahang - nämligen proteinsyntesen. Sen dess har de varit ett av de mest populära tillskotten bland bodybuilders och atleter inom kraftsporter. Det är framförallt leucin och dess roll i aktiveringen av proteinsyntsen som studerats men vanligt är att alla tre förekommer i pre-workoutprodukter.

Optimal hormonell miljö

Den hormonella miljön är väldigt avgörande för resultaten i träningen eftersom de har stor inverkan på muskeltillväxten. Nivåerna av de muskeluppbyggande hormonerna påverkas av träningen men även av sömn och kost. Därför pågår ständigt forskning på olika ämnen och dess inverkan på utsöndringen av dessa hormoner vilket även tagits fasta på vid utvecklingen av många pre-workoutprodukter.

Bl.a. har mineralen zink visat sig vara betydelsefull för normala nivåer av muskeluppbyggande hormoner och en fungerande proteinsyntes. I dessa sammanhang har både örter såsom tribulus terrestris och aminsyror som arginin och D-asparaginsyra uppmärksammats. Förekommer någon av dessa ämnen så har PWOn utvecklats i syfte att optimera träningsresultaten över längre period och inte bara maximera prestationen akut.

Muskelpump och tryck

Muskelpump och tryck innebär att blod pumpas till muskel vilket skapar ett tryck och en fylld känsla vilket väldigt många upplever som en prestationshöjande effekt. Denna mekanism styrs bl.a. av signalmolekylen kväveoxid (NO) vilken i kroppen ombildas från aminosyran arginin. Det är oftast av denna anledning som arginin i olika former förekommer. Aminosyran citrullin omvandlas till arginin i kroppen och inkluderas även i syfte att komplettera omvandlingen till NO.

Ganska nyligt har forskningen inom träningen fått upp ögonen för ett ganska otippat ämne i dessa sammanhang, nämligen nitrat. Bl.a. har man studerat huruvida nitrat skulle kunna vara mer fördelaktigt vid ett tillstånd utan tillgång till syre. Varför är då detta intressant? Jo, för att när muskeln arbetar vig hög intensitet så uppstår syrebrist och för att arginin ska kunna omvandlas till NO så krävs just syre. Om nitrat skulle kunna kringgå kravet på syre så är det såklart en given komponent i en pre-workout.

Hur ska du välja rätt PWO?

Nu när du vet vilken effekt som olika nyckelämnen har så kan du även avgöra vilken effekt en viss PWO har på dig. Du kanske behöver en som ger dig pump och styrka under passet men äter redan BCAA separat och anser även att du blir lite "stissig" av koffein. Då bör du välja en som har åtminstone kreatin och beta-alanin men inte koffein.

Stimfria Pre-workout produkter

 
RAW Pumped
 
Nitro-Pump

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

  Träningsupplägg - 5 dagar i veckan

Träningsupplägg - 5 dagar i veckan

Lägger du 5 dagar i veckan på träning så avgör upplägget resultatet
  Träningsupplägg - 3 dagar i veckan

Träningsupplägg - 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
  Träningsschema: 4 träningspass i veckan

Träningsschema: 4 träningspass i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
  Vi tipsar: 9 anledningar att köra helkroppsträning

Vi tipsar: 9 anledningar att köra helkroppsträning

Det finns många anledningar till att börja träna helkroppsträning.
  Styrketräning för tjejer

Styrketräning för tjejer

Våga spendera tid på gymmet för att få den kropp du vill ha!
  Kom igång: Träningsprogram för tjejer

Kom igång: Träningsprogram för tjejer

Effektivt kom-igång-program för tjejer baserat på 3 dagar i veckan.
  Bästa träningsformen för fettförbränning

Bästa träningsformen för fettförbränning

Bränn fett med rätt träning. Vilken träningsform är egentligen bäst?
  Kristoffers 4-dagars träningsupplägg

Kristoffers 4-dagars träningsupplägg

Svenskt Kosttillskotts medarbetare Kristoffer visar gymövningar för fyra pass.
  Myter om kost och träning för tjejer

Myter om kost och träning för tjejer

Hur ska du som tjej äta och träna för att få resultat?
  Välj rätt PWO, den ultimata guiden

Välj rätt PWO, den ultimata guiden

Lär dig hitta rätt pre-workout för just dina behov.
  Allt om bålträning

Allt om bålträning

En start bål är både snyggt och hälsosamt. Få en starkare bål med dessa tips!
  Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Svårt att bygga baksida lår och rumpa? Testa detta träningsprogram och nå målet!
  Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Högintensiv intervallträning är en tidseffektiv träningsform med många fördelar.
  Träningsprogram Basic: Kom igång med styrketräning

Träningsprogram Basic: Kom igång med styrketräning

Helkroppsprogram på basnivå för dig som vill komma igång med styrketräningen.
  Träningsprogram: Styrketräning för elitmotionär

Träningsprogram: Styrketräning för elitmotionär

Fullspäckat träningsprogram med 5 pass, för dig som tränar ofta!
  Återhämtning efter träning

Återhämtning efter träning

Prestera på topp med rätt återhämtning efter träning.
  Stor PWO-guide: Påverka din prestation och uthållighet

Stor PWO-guide: Påverka din prestation och uthållighet

Välj rätt PWO med hjälp av PWO guiden!
  Så mycket förbränner du när du tränar

Så mycket förbränner du när du tränar

Så många kcal bränns vid träning och så lång promenad krävs för att bränna godis
  Träningsprogram: Styrketräning medelnivå

Träningsprogram: Styrketräning medelnivå

Komplett styrketräningsprogram för dig som ligger på en medelnivå.
  Ta din ryggträning till nästa nivå

Ta din ryggträning till nästa nivå

Här är träningsguiden för dig som vill ha ett fulländat ryggträningspass.