Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Vad är pre-workout (PWO) bra för?

En pre-workout är perfekt för att få ut mesta möjliga av ditt träningspass. Men precis som när du köper en bil så har olika PWO:s designats för olika syften med olika kompositioner. Beroende på vilken effekt som en viss PWO designats för så används vissa nyckelämnen, även om det finns ett närmast oändligt antal som kan ha liknande effekter eller kompletterar dessa nyckelämnen.

  • Ökad styrka
  • Ökad uthållighet
  • Minskad muskelnedbrytning
  • Ökad energi och fokus
  • Optimal hormonell miljö
  • Muskelpump och tryck

Rekommenderade Pre-Workout produkter

 
RAW Rampage
 
Extreme Pump
 
Core PWO Power
 
Extreme Power
 
Core PWO Zero
 
Core Performance
 
Organic PWO
 
BCAA med Koffein

Ökad styrka

Om du tränar styrketräning och är ute efter en extra boost under passet bör du definitivt välja en PWO som innehåller kreatin. Utan tvekan är det ett av de mest använda tillskotten och dessutom ett av de mest studerade ämnena inom idrottsnutrition och träning. Kreatin utgör en central roll vid högintensiv träning såsom styrketräning och har i studier visat sig öka prestationen vilket på sikt är avgörande för träningsresultaten.  Är du intresserad av hur de fungerar mer exakt kan du läsa vår artikel om kreatin.

Ökad uthållighet

Det är ingen hemlighet att de flesta PWO:s är riktade till dem som tränar hård styrketräning, men faktum är att de ofta innehåller ämnen som är fördelaktiga även för uthållighetsprestationer. Om du letar efter en PWO för ökad uthållighet så är det framförallt två nyckelämnen du ska spana efter: koffein och beta-alanin.

PWO är bra vid hård styrketräning men är även fördealktigt vid uthållighetspresationer.

Ökad energi och fokus

Syftet med en PWO är som sagt främst att öka prestationen under träningspasset. En viktig faktor i detta sammanhang är den mentala energin och det fokus som du har när du kliver in i gymmet. Det finns en rad olika ämnen som kan finnas med i en PWO i detta syfte men den mest använda, och även den det finns mest studier på, är koffein. En stor majoritet av den forskning som bedrivits inom detta ämne, visar på att koffein ökar både uppmärksamhet, vakenhet och koncentrationsförmåga.

Minskad muskelnedbrytning

Många PWO är utvecklade främst i syfte att optimera prestationen under passet. Vissa har dock tagit fasta på betydelsen av att optimera proteinsyntesen och innehåller därför olika aminosyrasammansättningar. Oftast är den väl beryktade trion leucin, isoleucin och valin inkluderad, kanske mer kända som BCAA eller grenade aminosyror.

Grenade aminosyror uppmärksammades först på grund av dess eventuella roll för att minska tröttheten i samband med uthållighetsprestation. Men över en natt blev de uppmärksammade i ett annat, för idrottare väldigt avgörande, sammahang - nämligen proteinsyntesen. Sen dess har de varit ett av de mest populära tillskotten bland bodybuilders och atleter inom kraftsporter. Det är framförallt leucin och dess roll i aktiveringen av proteinsyntsen som studerats men vanligt är att alla tre förekommer i pre-workoutprodukter.

Optimal hormonell miljö

Den hormonella miljön är väldigt avgörande för resultaten i träningen eftersom de har stor inverkan på muskeltillväxten. Nivåerna av de muskeluppbyggande hormonerna påverkas av träningen men även av sömn och kost. Därför pågår ständigt forskning på olika ämnen och dess inverkan på utsöndringen av dessa hormoner vilket även tagits fasta på vid utvecklingen av många pre-workoutprodukter.

Bl.a. har mineralen zink visat sig vara betydelsefull för normala nivåer av muskeluppbyggande hormoner och en fungerande proteinsyntes. I dessa sammanhang har både örter såsom tribulus terrestris och aminsyror som arginin och D-asparaginsyra uppmärksammats. Förekommer någon av dessa ämnen så har PWOn utvecklats i syfte att optimera träningsresultaten över längre period och inte bara maximera prestationen akut.

Muskelpump och tryck

Muskelpump och tryck innebär att blod pumpas till muskel vilket skapar ett tryck och en fylld känsla vilket väldigt många upplever som en prestationshöjande effekt. Denna mekanism styrs bl.a. av signalmolekylen kväveoxid (NO) vilken i kroppen ombildas från aminosyran arginin. Det är oftast av denna anledning som arginin i olika former förekommer. Aminosyran citrullin omvandlas till arginin i kroppen och inkluderas även i syfte att komplettera omvandlingen till NO.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej