Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Så blir du stark och vältränad

För att lyckas bygga en kropp som både är stark och slimmad behövs en liten del av allt: styrketräning, cardio och inte minst en energibalanserad kost. Vi har knepen för hur du kommer i ditt livs bästa form!

  • Hemligheten stavas vikter
  • Varva med Cardio
  • Träningsprogram

Rekommenderade produkter

 
Casall Chin Up Bar
 
Kettlebell

Hemligheten stavas vikter

För att få en stark kropp är styrketräning av något slag en förutsättning. Det innebär att du belastar musklerna med mer än vad de är vana vid. Har du inte styrketränat så mycket innan kan du starta med att träna med lättare vikter och fler repetitioner per set, bara för att jobba upp en grundstyrka och få in tekniken i övningarna.

Och tjejer; var inte rädda för att träna hårt och lyfta tungt! Något som fortfarande är rätt vanligt, är bilden om att hård och tung styrketräning för tjejer direkt skulle leda till en stenhård kropp med enorma muskler och allt för synliga blodådror. Så är inte fallet. För att få den kroppen som på omslagen till träningstidningar, krävs många års tid och tålamod. Fördelarna med styrketräning är att det bygger upp en tight kropp, och även ökar kroppens energiförbrukning. Detta eftersom att muskler förbränner mer kalorier än fett.

Många gånger kan det även kännas som att man inte kommer någonstans även om man tränar intensivt flera gånger i veckan. Men ge inte upp. Det kan bara vara så att du behöver testa något nytt och mer avancerat. Detta hjälper vi dig med i de bifogade träningsprogrammen här nedan.

Varva med cardio

Konditionsträning, eller cardio som det även kallas, är såklart också bra. Inte bara för att det är energikrävande, och är ett bra sätt att bränna lite extra kalorier på, utan även för att det tränar ditt hjärta och dina lungor så att du får en bättre uthållighet. Detta är betydelsefullt för muskelutvecklingen, då en bra uthållighet kan vara till hjälp när du exempelvis styrketränar större muskelgrupper, som behöver mycket syre vid muskelarbete.

Man har dock sett i ett antal studier att konditionsträning kan hämma effekten av styrketräningen till viss del, så flera tuffare konditionsträningspass i veckan samtidigt som du försöker bygga muskler är kanske inte det mest ultimata. Ett lite mer intensivt konditionsträningspass i veckan tycker vi är lagom, och en morgonpromenad på fredagsmorgonen kan vara ett skönt sätt att få in ännu lite motion, fast med ett lugnare tempo.

Det är bra att tänka på att all rörelse är av betydelse. Jobbar du på kontor kan du exempelvis försöka stå upp och jobba 1-2 timmar per dag, och om du har möjlighet för en kort promenad under lunchen är även det bra. Välj gärna att ta trapporna istället för hissen eller rulltrappan. Ett annat tips är att åka kommunalt istället för att ta bilen, för då måste du gå till och från hållplatsen varje dag. Kanske kan du även hoppa av en hållplats för tidigt, och gå den sista biten?

Träningsschema för gymmet

Mån.Tis.Ons.Tors.Fre.Lör.Sön.
Knäböj-Chins/Pull ups-Bänk press--
Utfall-Latsdrag-Dips--
Hip thrusters-Marklyft-Triceps press--
Raka marklyft-Scissor kicks-Militär press--
Step ups-Wood chopper-Axelflyes--
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej