Recept: Ryggbiff med tomat & palsternackskompott
Palsternacka ger en kryddig och lite söt smak till denna rätt. Dessutom är den rik på fibrer vilket gör att du håller dig mätt länge.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg ryggbiff 1 kg bakpotatis Palsternackskompott |
|
Gör så här:
Lägg 1 kg ryggbiff i en stekpåse med 1 matsked rosépeppar, 1 tesked svartpeppar, 1 tesked vitpeppar, 2 lagerblad, 2 krossade vitlöksklyftor och 1 dl rött vin och placerade den i ugnen på 175 °C i ca 1,5 timme, eller tills köttet nått 53 °C. Tag ut den och låt den svalna i påsen.
Skiva ryggbiffen då den svalnat och lägg allt i en matlåda, eller dela upp den i portionspåsar.
Tillaga bakpotatisen i ugnen på 200 °C i 30 minuter.
Gör slutligen palsternackakompotten.
Palsternackakompott
Ingredienser | innehåll per 100g | ||||||||
500 g krossade tomater 400 g palsternacka 200 g lök 3 st vitlöksklyftor 1 lagerblad 1/2 tsk Sambal Oelek (valfritt) 1/3 tsk vaniljpulver (valfritt) 1/2 tsk steviasocker 3 dl vitt matlagningsvin 1/2 dl vitvinsvinäger 1 dl vatten 20 g kokosfett 3 msk hackad citronmeliss 1 tsk malen svartpeppar 2 tsk örtsalt |
|
Gör så här:
Lägg palsternacka, lök, vitlök och lagerblad i en matberedaren och kör allt så det blir finhackat. Värm en gryta med kokosfett och stek blandningen i ca 2 minuter. Häll i vitt vin, låt det koka in under 1 minut. Häll i krossade tomater, stevia, Sambal oelek, vanilj och vatten och låt koka på medelvärme i ca 20 minuter. Stäng av värmen och tillsätt vitvinsvinäger, citronmeliss, svartpeppar och örtsalt.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.