Recept: Nötfärs med fiberrik blomkålskompott

Blomkålen är en utmärkt källa till C-vitamin och den innehåller även K-vitamin och kostfibrer. Liksom broccoli och vitkål innehåller blomkål flera hälsosamma fytokemikalier.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
900 g nötfärs 1 kg tärnad potatis Broccolikompott |
|
Gör så här:
Börja med att tillaga blomkålskompotten, koka sedan en laddning tärnad potatis med krossad vitlök, lagerblad och örtsalt.
Stek 900 g nötfärs.
Blomkålskompott
Ingredienser | innehåll per 100g | ||||||||
800 g hackad blomkål 100 g finhackad lök 50 g hackad ingefära 200 g, 2 dl kokosmjölk light 1 dl vitt matlagningsvin 20 g kokosfett 1 tsk vitlökspulver 1 tsk örtsalt Malen svartpeppar En liten nypa vaniljpulver (valfritt) 1/4 tsk steviasocker 4 blad hackad färsk salvia |
|
Gör så här:
Sätt igång ungen på 220 °C grill.
Sätt in blomkålen i ugnen i en ugnssäker form i ca 15 minuter tills den blivit brunaktig och karamelliserad.
Värm en gryta rykande varm med kokosfett, häll i löken och vitlökspulvret, sänk värmen till medel men se till att röra om ordentligt hela tiden så löken inte bränns utan blir gyllenbrun, det tar ca 2 minuter. Häll i matlagningsvin och låt det koka ner tills det bara är en löksmet kvar. Häll i kokosmjölk, ingefära, stevia socker och vanilj, låt allt koka ner till hälften.
När blomkålen är färdig så häller du den i en stor skål med kokosmjölken och blanda allt till en grov puré med en stavmixer, blanda sist i salvia och smaksätt med malen svartpeppar och mer örtsalt om det behövs.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.