Recept: Kyckling i apelsin och kokossås
Kokosmjölk framställs av det rivna fruktköttet från kokosnöten som pressas. Beroende på önskad konsistens kan vatten tillsättas.
Kokosmjölk kan användas i många recept som ersättning för mjölk eller grädde. Koksfett innehåller laurinsyra som påstås stärka immunförsvaret och vara gynnsamt för tarmens bakterieflora.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg tärnad kyckling 1 kg tärnad potatis Apelsin och kokossås |
|
Gör så här:
Lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 1 matsked currypulver och 1 dl vitt vin. Baka påsen i ugnen på 120 °C i ca 30-40 minuter.
Tärna upp kycklingen då den svalnat och lägg allt i en matlåda eller dela upp den i portionspåsar.
Koka en laddning potatis (1 kg) i vatten, ett tips är att använda 1 tesked curry och 1 tesked gurkmeja i vattnet för att få lite smak på potatisen utan att ändra på energivärdet.
Gör sedan apelsin och kokossåsen.
Apelsin och kokossås
Ingredienser | innehåll per 100g | ||||||||
200 g hackad lök 1 hackad röd paprika 1 hackad gul paprika 200 g hackad morot 3 st vitlöksklyftor 1 apelsin (skal och juice) 20 g kokosfett 400 g kokosmjölk light 1/2 dl vitvinsvinäger 1/2 tsk sambal oelek 1/4 tsk vaniljpulver 1 tsk steviasocker 4 tsk guarmjöl eller maizena 1 handfull färsk koriander 1/2 msk malen svartpeppar 3 tsk örtsalt |
|
Gör så här:
Lägg lök, paprika, morot, vitlök, apelsinzest (det yttersta skalet), sambal oelek, vanilj och steviasocker i en matberedare och finhacka allt.
Värm en gryta med kokosfett och fräs mixen i den i ca 4 minuter. Häll i kokosmjölk och juice från apelsinen och koka på medelvärme i ca 20 minuter. Häll därefter i vitvinsvinäger, guarmjöl och svartpeppar och stäng av värmen. Blanda sist i koriander och smaksätt med salt. Låt allt svalna.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.