Recept: Kyckling, äpple och kokosmjölksås
Kokosmjölk kan användas i många recept som ersättning för mjölk eller grädde. Koksfett innehåller laurinsyra som påstås stärka immunförsvaret och vara gynnsamt för tarmens bakterieflora.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg kyckling 1 kg bakpotatis Palsternacka & kokosmjölkssås |
|
Gör så här:
Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 3 krossade vitlöksklyftor, 2 lagerblad och 1 dl vitt vin, förslut påsen och baka sedan påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter. Låt kyckligen sedan ligga i lagen och svalna.
Tärna kyckligen och fördela den sedan i en matlåda eller dela upp den i portionspåsar.
Gör sedan klart bakpotatisarna genom att baka dem i ugnen på 200 °C i 30 minuter.
Tillsist gör du såsen med kokosmjölk.
Ingredienser | innehåll per 100g | ||||||||
250 g palsternacka 200 g äpple 120 g lök 10 g ingefära 2 st vitlöksklyftor 1 st lagerblad 1/2 tsk Sambal Oelek (valfritt) 1/2 tsk steviasocker (valfritt) 3 tsk gurkmeja (valfritt) 15 g kokosfett 3 tsk guarmjöl (eller maizena) 2 dl vitt matlagningsvin 1/2 dl vit balsamvinäger 400 g kokosmjölk light En nypa hackad koriander En nypa hackad persilja 1/2 msk malen svartpeppar 2 tsk örtsalt |
|
Gör så här:
Kör palsternacka, äpple, lök, ingefära, vitlök, lagerblad, Sambal oelek, stevia och gurkmeja i en matberedare. Värm en gryta med kokosfett och fräs mixen i ca 2 minuter. Häll i vitt vin och låt det koka in i ca 1 minut. Häll i kokosmjölk och låt det småkoka i ca 10 minuter.
Blanda i vit balsamvinäger, guarmjöl, persilja, koriander, svartpeppar och örtsalt. Låt allt svalna.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.