Recept: Kalorisnål kyckling med bönor

Bönor är en av grundpelarna i medelhavsdieten, de är rika på proteiner och långsamma kolhydrater som förlänger mättnaden.
De innehåller mängder med B-vitamin, bland annat B9 (folsyra), B1 och B6 samt många mineraler som järn, kalium, fosfor, magnesium och zink.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg kyckling 1 kg rostad potatis Bönröra |
|
Gör så här:
Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 10 st rosa pepparkorn, 2 tärnade äpplen och 1 dl vitt vin. Baka av påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter och låt den ligga i lagen för att svalna.
Tärna sedan kycklingen och dela upp den i matlådor.
Tillaga potatisen i ugnen på 200 °C i 20 minuter.
Gör slutligen bönröran.
Bönröra
Ingredienser | innehåll per 100g | ||||||||
230 g kidneybönor 230 g bönmix 350 g tärnad morot 200 g hackad rödlök 3 st hackade vitlöksklyftor 2 msk persilja 40 g skivad gräslök 200 g vitt matlagningsvin 1 dl äppelcidervinäger 3 tsk örtsalt 1 msk malen svartpeppar 2 msk kycklingfond eller grönsaksfond |
|
Gör så här:
Värm ungen på 200 °C.
Lägg lök, morot, vitlök, kokosfett, vitt vin och kycklingfond på en plåt och placera den i ugnen i ca 15-20 minuter tills moroten är mjuk. Sila bönmixen och kidneybönorna, skölj dem i vatten, lägg dem i en skål med äppelcidervinäger, persilja och gräslök och blanda i morotsmixen. Krydda med örtsalt och svartpeppar.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.