Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Mikael Hollsten: kosttillskotten du har nytta av

Mikael Hollsten: kosttillskotten du har nytta av

Vilka kosttillskott kan förenkla din vardag, och vilket viktigt tillskott missar majoriteten av alla som tränar? TV-aktuella tränings- och livsstilscoachen och grundaren av kosttillskottsmärket Aldrig Vila Mikael Hollsten delar med sig av sina tankar om kosttillskott och berättar vad som alltid finns i hans egna träningsväska.

Tränings- och hälsoinspiratören Mikael Hollsten.

Det finns mängder av kosttillskott avsedda för olika ändamål, beroende på vad du vill uppnå med din träning. Mikael Hollsten rekommenderar ofta sina klienter att använda kosttillskott, och använder dagligen det själv.
- Jag ser kosttillskott som ett hjälpmedel och en del av utrustningen man tar med sig till gymmet. Det är en av ingredienserna i ett framgångskoncept.


Men vilka personer har egentligen nytta av kosttillskott?
- Alla, skulle jag säga. Det är många som har svårt att komma upp i den mängd protein genom maten de behöver varje dag för att ge sina muskler bästa möjliga förutsättningar att växa sig starkare. Börjar man räkna inser man snabbt att det rör sig om rätt många kycklingfiléer, menar Mikael Hollsten. Där kommer till exempel proteinpulver in i bilden.
- I många fall ger kosttillskott dig också chansen att balansera ditt övriga intag. Äter du väldigt mycket mat för att få i dig rätt mängd protein, får du också i dig mycket annan energi. Är ditt mål att minska kaloriintaget blir det svårare om du ska få i dig allt du behöver genom bara mat.

Förutom proteinpulver, som är ett av de vanligaste kosttillskotten, finns det mängder av vitaminer och mineraler. Tränar du mycket behöver du i större i utsträckning fylla på med sådant.
- Jag gillar omega-3 för dess antiinflammatoriska egenskaper som också hämmar inflammationer i tarmen. Det kan vara ett problem om man länge levt med ohälsosamma matvanor. Multivitamin eller någon form av greens kan man också titta på om man inte har haft så bra matvanor tidigare. D-vitamin tycker jag också är vettigt att ta eftersom vi bor i ett mörkt land.

Mikael Hollstens val av vitaminer

 
Core Vitamins
 
Vitamin D3 5000 IE
 
Omega-3 Plus

Samtidigt finns hos vissa en förlegad syn på kosttillskott som något onödigt, och i vissa fall onaturligt.
- Många menar att det räcker med vanlig mat. Men om du vill maximera din muskeltillväxt och styrkeökning så kommer en lagom kost inte att räcka hela vägen. Musklerna kommer inte få maximal återhämtning näringsmässigt och du kommer inte få de resultat du vill ha på det mest optimala sättet.

Och en vanlig kost fungerar för många. Men du kommer förr eller senare till en gräns där du kommer ha hjälp av kosttillskott för att få ut det där extra av träningen. Sedan är det väldigt smidigt också. Det kan kännas skrämmande om det är något nytt för en, men för många är kosttillskott en räddning för att få till bra och hälsosam vardag, konstaterar han.

Ett kosttillskott som Mikael Hollsten ser många motionärer ha nytta av är en pre workout-dryck.
- Är det motivationsbrist och energibrist som ofta hindrar dig från ett träningspass behöver vi titta på något uppiggande. Efter en lång dag på jobbet där du kanske har ett stillasittande jobb är det inte alltid så lätt att hitta energin att gå och träna, även om kroppen egentligen har mer kvar att ge. Där kommer en så kallad PWO in i bilden. Den gör dig pigg och taggad och du kommer inte vilja sitta still i soffan.

En bra grund består av vitaminer, mineraler och en pre workout innan träningen ihop med aminosyror som antingen intas innan eller under passet. Aminosyrorna hjälper till att bibehålla befintlig muskelmassa och stimulerar uppbyggnaden av ny. Efter passet är det viktigt att fylla på med det du förbrukat.

Tiden efter ett träningspass är nämligen otroligt värdefull. Kroppen befinner sig i ett nedbrytande tillstånd och behöver påfyllning av energi, och vila. Här missar många som tränar en av de viktigaste komponenterna för att få ut maximalt av sin träning - nämligen återhämtningen, menar Mikael Hollsten.
- Så fort jag är klar med ett pass dricker jag vår post work out dryck Regenerate. Då vet jag att kroppen fått i sig det den behöver just då med aminosyror, snabba kolhydrater, kreatin, vitaminer och mineraler och antioxidanter. Sedan jag började med det märker jag verkligen skillnad. Jag är inte slut hela kvällen efter passet utan kan gå hem och laga nyttig mat i lugn och ro och har energi kvar.
- Men det här missar många. De dricker sin proteinshake och kroppen får gå utan de övriga delarna lång tid fram tills de äter middag.

Det fungerar däremot inte att ersätta sömn med pwo, eller en bra och balanserad kost med enbart kosttillskott, poängterar han.
- Sköter du alla bitar runt träningen och ser till att kroppen får sitt kommer du se resultat. Och till slut kommer du förstå varför folk använder kosttillskott, säger han.

Mikael har tagit fram sin helt egna serie kosttillskott baserad på vad han anser behövs för en tränande individ i kosttillskottsväg.  Den serien heter Aldrig Vila Nutrition och finns att köpa här på Svenskt Kosttillskott.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej