Maskros som nyttigt tillskott

Maskrosen är vårt vanligaste ogräs men växtens många hälsosamma egenskaper har gjort att den blivit mer och mer populär som tillskott. Alla maskrosens delar kan ätas, från rot till blomma, men för den som inte vill plocka färska maskrosor finns den hälsosamma växten även att tillgå i tablettform.

  • Egenskaper
  • Därför ska du äta maskros
  • Användningsområden och tillskott

Egenskaper

Maskrosen är en korgblommig växt som är ett mycket vanligt ogräs i våra trädgårdar. Växten är ätlig och dess blad och rötter används ofta i olika växtbaserade läkemedel. Maskrosen är mycket vanlig och växer på alltifrån ängar till vägrenar. Maskrossläktet innehåller nästan 1000 olika småarter som är mycket vanliga i hela Europa.

Maskrosor i en gräsmatta.

Därför ska du äta maskros

Maskrosen har flera positiva effekter på vår matsmältning. Maskrosen har bland annat en förmåga att stimulera utsöndring av restprodukter via njurarna och levern. Detta är speciellt användbart i samband med olika renande kurer och detox. Maskrosor stimulerar också produktionen av galla, något som behövs i samband med matsmältningen. Mer specifikt är det gallsalter i gallan som hjälper till vid nedbrytningen av fett från kosten.

Förutom effekterna på matsmältningen innehåller maskrosen även flera näringsämnen. Maskrosen tillgodogör sig mineraler från jorden, vilket gör att även växten får ett högt innehåll av mineraler. Dessutom innehåller maskrosbladen rikligt med vitamin C som fungerar som antioxidant i kroppen och som behövs för vårt immunsystem. Maskrosens rot består till ungefär en fjärdedel av kolhydrater, vilket gör maskrosroten till en bra kolhydratkälla.

Användningsområden och tillskott

Om du plockar maskrosor direkt från trädgården kan du använda alla delar av växten i matlagning. Skala och koka sedan roten i vatten i en kvart och du har en nyttig kolhydratkälla. Blomman kan användas för att göra maskrossirap eller torkas till ett smakrikt maskroste. På vårkanten kan du ge dig ut och plocka spröda maskrosblad för att använda som sallat i en god och nyttig sallad. Bladen kan även plockas senare under året, men kan då ha en något beskare smak. Dessutom är innehållet av C-vitamin som högst i de första bladen som kommer på våren.

Tillskott med maskros

 
Maskros
 
Dandelion Root
 
Maskrostablett

För dig som inte vill ut och plocka maskrosor finns även tabletter med hög koncentration maskrosextrakt. Dessa tabletter kan tas dagligen för att på ett enkelt och smidigt sätt dra nytta av maskrosornas hälsosamma egenskaper.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Stor guide: Allt om detox

Detox är en renande kur där du maximerar kroppens reningsprocess.
 

Så fungerar detox med juice

Lär dig hur du renar kroppen med hjälp av färskpressade juicer.
 

Kom igång med din detox

Här får du förslag på middagar och mellanmål att äta under en detox.
 

Raw food-bollar

Dessa gröna naturliga bollar passar perfekt i samband med en renande kur.
 

Recept: Tropisk Detox

Läskande god smoothie med tropisk mango och kokos och ett sting av ingefära.
 

Därför är superalgen chlorella så populär

Chlorella är en alg full av näringsämnen, antioxidanter och klorofyll.
 

Allt du behöver veta om alger

Alger som spirulina och chlorella är mycket näringstäta av livsviktiga ämnen.
 

Så bra är vetegräs för din detox

Vetegräs är rikt på klorofyll, fibrer och basbildande mineraler. Bra vid detox.
 

Hur tillverkas kosttillskott?

Varifrån kommer tillskotten vi äter och hur tillverkas de?
 

Allt om: Björkaska

Björkaska är rikt på mineraler och antioxidanter och används ofta vid detox.
Visa fler