Kanotisten Joakim Lindberg om sin träning

”En dag utan träning är en dag utan mening”

Joakim Lindberg är en framgångsrik kanotist med hela framtiden för sig. Banan går till synes spikrakt uppåt, men det har inte alltid varit så enkelt. Joakim har fått kämpa hårt för sin framgång, tvingats prioritera bort andra intressen och drabbats av svåra motgångar. Men Joakim är säker på sin sak: han ska bli bäst i världen.

Joakim Lindberg paddlar kanot.

Joakim Lindberg och hans tvillingbror började redan som barn att träna och tävla i olika sporter. Från början var det fotboll som gällde men med åren lockade istället individuell idrott och lotten föll till en början på skidåkning och löpning. År 2003 började Joakim testa paddling av ren nyfikenhet och upptäckte snart sina färdigheter. När det var dags för gymnasieval gav han upp de andra idrotterna till förmån för paddlingen och började i Nyköpings kanotgymnasium med OS-medaljören Henrik Nilsson som mentor. Efter studenten valde Joakim att stanna kvar i Nyköping och satsa helhjärtat på en karriär som kanotist och hans förhoppningar om framtiden är stora. Hans mål är utan tvekan att bli bäst i världen.

-Jag tror man måste ha så stora mål för att komma någonstans. Jag behöver tro på att jag kan nå toppen och kommer aldrig att ge upp.  

Joakim har redan nu flera bra placeringar på sin meritlista. År 2011 tog han SM guld i juniorklassen på 1000 meter och kom på åttonde plats i junior-VM. Året därpå tog han SM guld i Marathon och kom tolva i VM som senior. Han har slitit många timmar för att nå resultat. En vanlig träningsvecka för Joakim innehåller inte mindre än 8 paddlingspass, 3 styrkepass och 3 konditionspass på totalt 25 timmar.

-En dag utan träning är en dag utan mening. Det bästa jag vet är tröskelträning, när man ligger precis på mjölksyratröskeln och kör intervaller. Efteråt känner jag mig helt tom och orkar knappt paddla in till bryggan. Det är en härlig känsla.

Trots att Joakim tränar en individuell sport har han för det mesta lätt att hålla motivationen uppe. Genom målsättning och inspirerande pass med andra kanotister håller han siktet inställt på toppen.

-En av mina största inspirationskällor just nu är min träningskompis Henrik. Han är otroligt duktig samtidigt som han har en balanserad syn på livet. Han hjälper mig med motivationen och ger mig inspiration till att träna hårt men också kunna njuta av livet.

Joakims kost och kosttillskott

Sedan årsskiftet 2013/2014  är Joakim en av Team Svenskt Kosttillskott för att få ytterligare peppning i sin träning. Han ser det som ett givande samarbete och han får tillgång till de kosttillskott som kan hjälpa honom på vägen.

-Jag som tränar så mycket behöver hjälp av kosttillskott och då är Svenskt Kosttillskotts egna produkter ett självklart val för mig, som jag tycker är bäst på marknaden med oslagbar kvalitet, smak och pris. Själv äter jag proteinpulver för att återhämta mig ordentligt, kreatintillskott i tuffare perioder och alltid vitaminer och omega-3.

Joakims rekommendationer

 
Arctic Omega-3
 
Vitamin D3 2500 IE
 
Core Creatine
 
Triple Core Protein
 
Core Whey Protein

En anonym sport

Kanotsporten erbjuder flera olika grenar, både med enmans- och flermanskanoter. I de Olympiska Spelen förekommer grenarna kanotracing på upp till 1000 meter, samt kanotslalom där kanotisten ska ta sig igenom en bana. Kanotsporten har funnits med i OS sedan 1936 och i senaste omgången placerade sig det svenska landslaget på en total fjärdeplats.

I Sverige är kanotsporten fortfarande relativt okänd och de flesta av oss hör bara talas om den just runt OS, något som Joakim tror och hoppas på kommer förändras. Även om intresset för sporten ökar i takt med det svenska lagets meriter, finns det fortfarande många missuppfattningar om kanotsporten.

-Många tror att vi bara använder armarna, men det är helt fel. Istället använder vi så stora muskelgrupper som möjligt. Ben, rygg och bål är betydligt uthålligare än bara armarna. Man kan jämföra det med en skidåkares stakning, det gäller att få till en tajming i hela kroppen.

Joakim Lindberg i kanottävling.

Motgångar och framtidstro

År 2012 drabbades Joakim av ett hårt nederlag. Plötsligt fick han ont i båda underarmar och orkade inte träna som tidigare. Efter att ha blivit undersökt ett flertal gånger, visade det sig att Joakim drabbats av ett kroniskt kompartementsydrom, som ger en extrem muskeltrötthet och krampliknande känslor. Han tvingades ställa in alla tävlingar sommaren 2013 för att vila. Nu har han lyckats ta sig tillbaka i kanoten mer laddad än någonsin. Han är mycket hoppfull inför kommande utmaningar och är övertygad om att den tunga sjukdomstiden har stärkt honom och han har vuxit med erfarenheten. Joakim har en lång och lysande karriär som elitkanotist framför sig och är fast besluten vid att lyckas nå sina mål.

-Det finns inget som slår känslan av att glida över mållinjen och inse att man vunnit. Det är en känsla jag varje dag strävar efter att få uppleva och är en av mina allra största drivkrafter.

Läs mer: Joakim Lindbergs mat och träning.

 Bilder: Privata

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej