Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Guide: Hudvård för torr hud

Huden är vårt största organ och skyddar våra inre vävnader från skadliga faktorer i vår omgivning. Huden påverkas av allt från kostvanor till solens UV-strålning och vissa personer har större benägenhet än andra att få torr hud. I denna guide får du tips och råd om hur du bäst tar hand om torr hud.

I denna guide får du följande frågor besvarade:

Hur är huden uppbyggd?

Huden består av tre lager som kallas epidermis (överhuden), dermis (läderhuden) och subcutis (underhuden). Epidermis är det översta lagret och består i sin tur av fem olika lager. Det allra yttersta lagret i epidermis kallas för hornlagret och består av döda hudceller som binds samman av fetter. Ytterst finns något som kallas för hydrolipidfilm, vilken består av en blandning av fett, aminosyror och vatten. Denna film skyddar huden mot skadliga ämnen utifrån.

Kvinna smörjer in ansikte med hudkräm.

Torr hy kan bero på både inre och yttre faktorer.

Dermis, mellanlagret, är ett tjockt lager som består av en övre och en undre del. Dermis består främst av kollagen och elastin samt en geléliknande substans som bland annat innehåller det fuktbindande ämnet hyaluronsyra. I dermis finns bland annat lymfkörtlar, känselreceptorer, svett- och talgkörtlar samt blodkärl. Dermis främsta uppgifter är att transportera näring till epidermis samt att fungera skyddande mot yttre påverkan.

Det understa lagret i huden, subcutis, verkar stötdämpande och kan även lagra energi i form av fett. Subcutis består därför främst av fettceller och dessa binds samman av kollagen. Förmågan att lagra fett gör att subcutis även har en isolerande funktion.

Därför blir huden torr

Att huden blir torr kan bero på flera olika saker, både yttre faktorer (miljöfaktorer) och inre faktorer (genetik, ålder, kost). Även vissa sjukdomar kan orsaka torr och/eller kliande hud, bland annat eksem, psoriasis och diabetes. Oavsett vad som orsakar torrheten är mekanismen densamma, nämligen att huden förlorar fukt och fuktbevarande ämnen. Sambandet mellan antalet faktorer och hudens torrhetsgrad är exponentiellt. Med andra ord, ju fler faktorer och ju högre exponering, desto torrare hud.

Symtom

Vanliga symtom på torr hud är narig hud som flagnar eller spricker. Det är också vanligt att huden känns stram och börjar klia. Vissa områden på kroppen är mer utsatta än andra när det gäller att bli torr. Händer, fötter, armbågar, knän och smalben är speciellt känsliga. Händerna tvättas ofta, vilket kan göra att de blir extra torra. Armbågar, knän och smalben har färre talgkörtlar och därmed lägre fettproduktion än övriga delar av kroppen, vilket gör att dessa områden blir extra känsliga.

Yttre faktorer

Det finns flera miljöfaktorer som påverkar huden och kan göra den torr. Alla miljöfaktorer påverkar hudens yttersta hydrolipidfilm och får den att försvagas. Detta gör att fukt avdunstar från huden och att viktiga ämnen som binder fukt kan tvättas bort. Kombinationen av att fukt avdunstar och att de fuktgivande ämnena försvinner gör att huden förlorar fukt och blir torr. Om huden i detta läge inte behandlas med produkter som innehåller fuktbevarande ämnen kan torrheten gå djupare ner i hudens undre lager och rubba fuktsystemen även där. Detta leder till mycket torr hud som kan utvecklas till eksem.

Till yttre faktorer räknas alla de miljöfaktorer och hudvårdsrutiner som påverkar huden. Miljöfaktorer inkluderar väder (speciellt kall, varm och torr luft), årstider och solstrålning. Huden blir torrare under vinter- och sommarmånaderna och solljus får huden att åldras snabbare, vilket gör att huden också blir torrare. När det gäller hudvård är det främst långa och varma duschar eller överdriven tvättning av huden som orsakar torrhet. Anledningen är att hudens lipider tvättas bort, vilket gör att den skyddande lipidfilmen förstörs och att huden förlorar fukt.

Tips! Gör det till en hälsosam vana att använda SPF mot solens strålar och använda rätt produkter anpassade efter miljö eller årstid.

Inre faktorer

Det finns flera inre faktorer som påverkar hur vår hud ser ut och vad den har för egenskaper. Genetik, hormoner, ålder och kost är vanliga inre faktorer som påverkar fuktbalansen i huden. Våra gener bestämmer till viss del fuktnivån i huden och man kan ärva benägenhet att utveckla en torr hud. Det verkar som att ljushyade personer i större utsträckning än mörkhyade får torr hud. Varför det är så vet man dock inte.

Hormonella förändringar som sker exempelvis vid graviditet och i övergångsåldern kan leda till att huden blir torr. Huden blir också torrare med åldern, detta eftersom att hudens produktion av kollagen och elastin samt den vattenbindande förmågan försämras med åldern. Detta gör att huden kan bli torr och det är också av denna anledning som rynkor och linjer uppkommer när vi blir äldre.

En enformig kost där det föreligger en brist på näringsämnen kan ge upphov till torr hud. Det är främst vid brist på omättade fettsyror och vitaminerna C och E som man kan få problem med torr hud. Dricker man för lite vatten kan man också få torr hud. Detta beror på att kroppen transporterar bort fukt från huden för att förhindra uttorkning av andra delar av kroppen. För en frisk hud med lyster bör man dricka minst 1,5 liter vatten om dagen.

Det finns flera tillskott som kan passa dig med torr hud. Om du äter lite frukt och grönsaker kan ett tillskott på C-vitamin vara lämpligt. Även MSM (metylsulfonylmetan) kan vara lämpligt som tillskott eftersom det innehåller svavel, vilket i sin tur är en beståndsdel i kollagen. Ett tillskott på omega-3-fettsyror kan vara lämpligt för dig som sällan eller aldrig äter fet fisk, eftersom dessa fettsyror är viktiga för huden. Ett kollagentillskott bidrar till att upprätthålla kroppens kollagennivåer och bidrar även till en normal muskel- och ledhälsa.

Kosttillskott för hyn

 
Omega-3 Fiskolja
 
MSM Pulver
 
Vitamin C
 
Zink
 
B5 Pantotensyra
 
Collagen Plus

Hudvårdsrutiner och produkter för torr hud

Tvätta händerna i mjukgörande och återfuktande handtvål.

Vatten kan verka uttorkande så välj därför produkter som återfuktar.

Tips och råd

  • Undvik långa, varma duschar och bad. Ta kortare duschar istället. Bättre för både dig och miljön.
  • Använd handskar när du ska vara mycket i vatten, exempelvis när du diskar.
  • Undvik kläder gjorda i material som irriterar huden, exempelvis syntetiska material. Även ull kan irritera huden, trots att det är ett naturligt material.
  • Drick mycket vatten
  • Använd fuktgivande hudvårdsprodukter
  • Använd ekologiska hudvårdsprodukter, dessa är fria från tillsatser. De kan dock innehålla parfym så var observant.
  • Ät varierad kost med mycket frukt och grönsaker

Rengöring

Välj en effektiv men skonsam rengöringsprodukt för att rengöra huden. Välj gärna en produkt som är berikad med fuktgivande ämnen, exempelvis urea. Urea (karbamid) och även mjölksyra tillför fuktgivande ämnen till huden och är mycket skonsamma, även för den med mycket torr och känslig hud. Även oljor av olika slag kan användas för rengöring av huden. Olja löser upp smuts utan att torka ut huden. Ett exempel på användbar olja är kokosolja som du kan läsa mer om lite längre ner.

Återfuktning

Har man torr hud kan man behöva använda en fuktgivande kräm för att ytterligare tillföra fukt till huden. Det finns många olika typer av krämer att välja bland och du får prova dig fram för att se vad som passar dig bäst. Du kan välja en lättare kräm som tränger in snabbt i huden, eller en fetare kräm som tar längre tid för huden att absorbera, men som inte behöver smörjas på lika ofta som en lättare variant. Precis som med rengöringsprodukter gäller att du väljer en kräm som är anpassad för torr hud och som inte innehåller parfymer eller färgämnen som kan irritera huden. Även kokosoljan kan användas som kräm om du vill ha en naturlig produkt.

Produkter för torr hy

 
PURE Arganolja EKO
 
PURE Mandelolja EKO
 
Kokosolja neutral
 
Moisturizer
 
Moisturizer for Men
 
Hand Cream

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Motverka att rynkor uppstår med rätt näring för huden.
  Stor guide: Ekologisk hudvård

Stor guide: Ekologisk hudvård

I denna guide får du lära dig allt om ekologisk hudvård.
  Guide: Hudvård för fet hud

Guide: Hudvård för fet hud

I denna guide hjälper vi dig att komma till rätta med dina hudproblem.
  Jojobaolja som hudvårdsprodukt

Jojobaolja som hudvårdsprodukt

Jojobaolja har många positiva egenskaper både för hud och hår.
  Därför är ringblomma bra i hudvård

Därför är ringblomma bra i hudvård

Ringblomman kan ha positiva effekter för alla hudtyper. Lär dig varför här.
  Guide: Så slipper du bristningar och celluliter

Guide: Så slipper du bristningar och celluliter

Bristningar och celluliter är hudproblem som framför allt drabbar många kvinnor.
  Guide: Hudvård för normal hud

Guide: Hudvård för normal hud

Här får du svar på alla dina frågor som rör normal hy.  
  Bli av med din vintertorra hud

Bli av med din vintertorra hud

En snabb guide till hur du enklast gör huden mjuk och fräsch igen.
  Hud- och hårvård för dig som tränar

Hud- och hårvård för dig som tränar

Vi ger dig våra bästa tips på hur du slipper irriterad hud efter träning.
  Därför är arganolja en hårvårdsfavorit

Därför är arganolja en hårvårdsfavorit

Arganoljan är en lätt och näringsrik olja som passar till hud- och hårvård.
  Så påverkas kroppen av eterisk olja

Så påverkas kroppen av eterisk olja

Eteriska oljor används som doftgivare i hudvårdsprodukter och vid aromaterapi.
  Det här är lecitin bra för

Det här är lecitin bra för

Lecitin är viktigt för kolesterolnivåerna och för hjärnan.
  Bästa kosttillskotten för hud, hår och naglar

Bästa kosttillskotten för hud, hår och naglar

Guide till vilka ämnen du kan prova för hår-, hud- och nagelkvalitet.
  Allt om: Aloe vera

Allt om: Aloe vera

Aloe vera har många positiva effekter för oss, både utvärtes och invärtes.
  Recept: Lussebullar med protein och fibrer

Recept: Lussebullar med protein och fibrer

Goda och nyttiga lussebullar i jultider som dessutom är låga på gluten.
  Så fungerar GLA (nattljusolja)

Så fungerar GLA (nattljusolja)

Nattljusolja är rikt på GLA och används i samband med PMS och övergångsåldern.
  Superprodukten alla pratar om: Kokosolja

Superprodukten alla pratar om: Kokosolja

Kokosfett är ett MCT-fett som enkelt används som energikälla av kroppen.
  Recept: Proteinkladdkaka

Recept: Proteinkladdkaka

Kladdig kladdkaka rik på protein och låg på kolhydrater och fett. God njutning!
  Recept: Proteinrika brownies med kokos

Recept: Proteinrika brownies med kokos

Krämiga och proteinrika brownies smaksatta med kokos.