Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Behåll motivationen på gymmet

Kom du igång med träningen efter jul och nyår men börjar känna att det tar emot att gå till gymmet nu? I så fall är du inte ensam. Efter 1-2 månaders träning är det många som känner att motivationen för att gå till gymmet börjar minska. Så vad ska man göra för att hålla träningsgnistan vid liv? När du har läst denna artikel har du förhoppningsvis fått svar på den frågan.

  • Ta hjälp utifrån
  • Pressa dig inte för hårt
  • Förändring
  • Träning som en del av vardagen

Rekommenderade produkter

 
BURN
 
Core Whey Protein
 
Core BCAA Powder
 
BCAA med Koffein

Efter en eller ett par månader på gymmet är det många som känner att motivationen börjar sina och träningen blir mer och mer sporadisk för att ofta sedan dö ut helt. Vad ska man egentligen göra för att bibehålla motivationen och få träningen att bli en del av vardagen, även långsiktigt?

Ta hjälp utifrån

Att ta hjälp utifrån kan vara en god idé för att behålla motivationen på gymmet. Boka in ett träningspass med din kompis, partner eller kollega och träna tillsammans. Har du någon att träna med kan du få uppmuntran och komplimanger som stärker dig i träningen. Dessutom är det mindre risk att du ställer in träningspasset när du har någon att träna med. Du kan naturligtvis även ta hjälp av en personlig tränare för att få tips, uppmuntran och nya idéer till din träning.

Man som springer på ett träningsband.

Att ta hjälp utifrån kan även betyda att du tar med dig din favoritmusik till gymmet. Sätt på din favoritlåt, höj volymen och pressa dig själv lite extra. Med bra musik i öronen kan du njuta av musiken och låta kroppen göra det den är bäst på – röra sig.

En sista yttre sak som kan få dig att behålla motivationen är nya träningskläder. Byt ut din gamla slitna träningströja mot en ny tröja i din favoritfärg. Köp ett par matchande träningsbyxor och vi lovar att du kommer att längta efter nästa träningspass när du får använda dina nya kläder.

Pressa dig inte för hårt

När man börjar träna efter ett långt uppehåll, eller om man aldrig tränat tidigare, vill man gärna se resultat direkt. Ibland kan man se resultat relativt snabbt, men ofta tar det lite tid innan man märker att träningen gett resultat. Spegelbilden är heller inte alltid den bästa domaren. Oavsett vad man har för mål med sin träning finns det andra sätt att mäta sina resultat på.

Vill du gå ner i vikt kan det vara en god idé att använda ett måttband istället för en våg. Muskler är tyngre än fett, vilket kan göra att du går upp i vikt, trots att du börjat träna. Är målet att bli av med några extrakilon fett kan några kilon på vågen vara det som tar död på motivationen för alltid. Använder du ett måttband kan resultaten dock vara helt annorlunda. Jämför midjemåttet du har i dagsläget med midjemåttet du hade när du först började träna, du kommer troligtvis se att du minskat några centimeter. Att vågen säger annorlunda spelar då ingen roll, eftersom träningen uppenbarligen gett resultat ändå.

Vill du bygga muskler kan du välja att testa hur tungt du orkar lyfta (maxlyft) en gång i månaden, eller mer eller mindre sällan, beroende på vad du föredrar. Blir du starkare kommer du att orka lyfta mer och mer för varje gång och det är ett bevis för att träningen faktiskt fungerar.

Oavsett målsättning kan det också vara en god idé att ta före-bilder när du precis börjar träna. Efter 4 veckor tar du nya bilder och jämför dessa med före-bilderna. Efter 8 och 12 veckor tar du ytterligare nya bilder. När du jämför bilder på detta sätt kommer du garanterat se dina framsteg, och vad kan vara än bättre motivations-boost än det? Eftersom vi ser oss i spegeln varje dag är det svårt att se hur vi förändras, men genom att använda sig av fotografier blir det mycket tydligt.

Låt inte träningen bli ett måste som du utför för att du tror att andra i din omgivning förväntar sig det. Träningen är till för dig och enbart för dig. Lär dig se fördelarna med träningen, att det leder till något och gör gott för dig och din hälsa. För att du ska fortsätta med träningen måste du känna att det är meningsfullt att träna.

En annan viktig faktor är att du tycker träningen är rolig. Det kan låta som en klyscha, men för att träningen ska bestå behöver du tycka om det du gör. Om du inte tycker om att löpträna bör du välja en annan träningsform, kanske styrketräning eller spinning. Tycker du inte om att styrketräna kanske du ska prova pilates eller zumba. Det är inte säkert att du gillar det första du provar, men ge inte upp utan våga prova något annat. När du har hittat en träningsform du tycker om kommer du se fram emot träningspassen och längta efter att gå dit.

För att du ska vilja fortsätta med träningen behöver du även känna kompetens, att du klarar av träningen. Pressa dig därför inte för hårt utan börja med enkla basövningar och bygg på med svårare övningar allt eftersom. Du kan alltid ta hjälp av en personlig tränare som kan visa dig hur du utför övningarna korrekt. Har du aldrig styrketränat tidigare är det viktigt att du lär dig hur övningarna utförs korrekt, inte minst för att du inte ska skada dig. När du känner att du klarar av övningarna kommer du tycka att träningen är roligare och då kommer du även att bli motiverad att fortsätta med träningen.

Förändring

Märker du att resultaten inte kommer kan det vara så att kroppen hunnit vänja sig vid träningen och därmed inte svarar lika bra som när du precis började träna. Precis som du behöver också kroppen variation i träningen och om resultaten uteblir kan det vara dags att byta träningsform eller träningsupplägg. Tränar du styrketräning kan det vara en bra idé att öka vikten eller antalet repetitioner. Tränar du konditionsträning som exempelvis löpning kan du öka längden på din runda, hastigheten du springer med eller kanske införa intervaller som en del av din träning. Genom att förändra träningsupplägget kan du ge både dig själv och din kropp ökad motivation för att fortsätta träna.

Gör träningen till en del av vardagen

Det tar tid för kroppen att vänja sig vid nya rutiner. Hjälp den på traven genom att planera in träningen i din kalender och prioritera dem lika högt som tandläkartider, frisörbesök och möten. Ser du att träningspasset finns inskrivet i kalendern är det mindre risk att du glömmer bort dem och dessutom låter du hjärnan och kroppen förbereda sig inför träningen.

Förenkla för dig själv genom att packa träningsväskan kvällen innan. Om väskan står färdigpackad och klar i hallen är det bara för dig att lyfta upp den och ta med den när du går på morgonen. Morgnarna är ofta stressiga nog när du ska laga frukost, se till att barnen har med sig gympakläder, packa ner matlåda och fixa dig inför en dag på jobbet. Det är lätt att glömma sin egen träningsväska i all stress och att packa den dagen innan kan göra att du faktiskt kan gå på det där spinningpasset du bokat in dig på.

Med tiden kommer allt gå av sig självt, men i början när du fortfarande håller på att vänja dig vid att inkludera träning i vardagen är det viktigt att man planerar ordentligt. Hitta luckor i din kalender där du kan klämma in ett träningspass och förbered dig så gott du kan. När träning blivit ett naturligt inslag i vardagen behöver du sannolikt inte vara lika noga som i början.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Träningsschema för 5 dagar i veckan

Träningsschema för 5 dagar i veckan

Kör igenom hela kroppen med vår program för 5 dagar.
  Träningsschema för 3 dagar i veckan

Träningsschema för 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
  Träningsschema för 4 dagar i veckan

Träningsschema för 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
  Styrketräning för tjejer

Styrketräning för tjejer

Våga spendera tid på gymmet för att få den kropp du vill ha!
  Vi tipsar: 9 anledningar att köra helkroppsträning

Vi tipsar: 9 anledningar att köra helkroppsträning

Det finns många anledningar till att börja träna helkroppsträning.
  Myter om kost och träning för tjejer

Myter om kost och träning för tjejer

Hur ska du som tjej äta och träna för att få resultat?
  Kristoffers 4-dagars träningsupplägg

Kristoffers 4-dagars träningsupplägg

Svenskt Kosttillskotts medarbetare Kristoffer visar gymövningar för fyra pass.
  Bästa träningsformen för fettförbränning

Bästa träningsformen för fettförbränning

Bränn fett med rätt träning. Vilken träningsform är egentligen bäst?
  Kom igång: Träningsprogram för tjejer

Kom igång: Träningsprogram för tjejer

Effektivt kom-igång-program för tjejer baserat på 3 dagar i veckan.
  Allt om bålträning

Allt om bålträning

En start bål är både snyggt och hälsosamt. Få en starkare bål med dessa tips!
  Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Det här är högintensiv intervallträning (HIIT)

Högintensiv intervallträning är en tidseffektiv träningsform med många fördelar.
  Träningsprogram Basic: Kom igång med styrketräning

Träningsprogram Basic: Kom igång med styrketräning

Helkroppsprogram på basnivå för dig som vill komma igång med styrketräningen.
  Återhämtning efter träning

Återhämtning efter träning

Prestera på topp med rätt återhämtning efter träning.
  Träningsprogram: Styrketräning för elitmotionär

Träningsprogram: Styrketräning för elitmotionär

Fullspäckat träningsprogram med 5 pass, för dig som tränar ofta!
  Ta din ryggträning till nästa nivå

Ta din ryggträning till nästa nivå

Här är träningsguiden för dig som vill ha ett fulländat ryggträningspass.
  Träningsprogram: Styrketräning medelnivå

Träningsprogram: Styrketräning medelnivå

Komplett styrketräningsprogram för dig som ligger på en medelnivå.
  Intervallträning och fettförbränning del 2

Intervallträning och fettförbränning del 2

Andra delen med fördelarna av intervallträning i syfte att öka fettförbränning.
  Träningstips till utomhusgymmet

Träningstips till utomhusgymmet

Här ger vi dig tips på övningar på utegymmet för att få ett fullgott styrkepass.
  5 träningstips för ökad muskelmassa

5 träningstips för ökad muskelmassa

Fem tips för att hjälpa dig öka din muskelmassa.
  Träningsschema för 2 dagar i veckan

Träningsschema för 2 dagar i veckan

Kom igång! Träningsprogram för 2 dagar i veckan.