Pyruvat

Pyruvat produceras naturligt i kroppens celler när kroppen bryter ner glukos genom en metabol väg som kallas glykolysen, men pyruvat har även kommit att bli allt mer populärt i kosttillskott både som ingrediens och som enskilt tillskott. Dessa pyruvattillskott används främst vid viktminskningssamanhang på grund av att pyruvat tros vara ett ämne som kan påverka fettnedbrytningen positivt.

  • Vad är pyruvat?
  • Pyruvat i tillskott
  • Hur kan jag få i mig pyruvat från kosten?

Vad är pyruvat?

Pyruvat är en betydelsefull 3-kolatomig intermediär i våra cellers energimetabolism som naturligt produceras i cellerna från glukos i en metabol väg där ATP kan utvinnas. ATP kan sedan användas av cellen som bränsle tack vare dess höga energiinnehåll. I pyruvattillskott finns det ofta högre doser pyruvat än vad kroppen kan producera själv, och det har föreslagits att pyruvat i en högre mängd kan ha en påskyndande effekt vid viktminskning genom att ge kroppen en mer effektiv energikälla. Detta på grund av att den viktiga aeroba mekanismen citronsyracykeln utgår från pyruvat. I citronsyracykeln utvinns därefter en hel del energi i form av olika typer av energibärare så som ATP. På grund av dess betydande roll i kroppens energimetabolism finns det även de som påstår att pyruvat kan vara behjälpligt när man vill gå ner i vikt då det skulle kunna boosta metabolismen.

Kvinna som utför en yogaövning.

En dubbelblindad placebo-kontrollstudie utfördes för att se vilka effekter ett tillskott med pyruvat kan ha på kroppsvikten, kroppssammansättningen och trötthetsnivåerna hos friska men överviktiga män och kvinnor(1). Tjugosex av dem valdes slumpmässigt ut till att ingå i en placebogrupp (7 män och 7 kvinnor) medan resterande (3 män och 3 kvinnor) fick ett tillskott med 6 gram pyruvat per dag. Utöver detta fick alla deltagare delta i ett träningsprogram beståendes av 45-60 minuter aerob eller anaerob träning 3 gånger per vecka. Efter 6 veckor såg man en signifikant statistisk minskning av kroppsvikt, kroppsfett och kroppsfettprocent hos gruppen som fått pyruvat jämfört med kontrollgruppen. Dessutom verkade det som att gruppen som fått pyruvat hade fått en förbättrad ork, och därav drog man slutsatsen att ett tillskott på 6 gram pytuvat per dag i kombination med måttlig fysisk aktivitet kan bidra till viktminskning.

Pyruvat i tillskott

De flesta pyruvattillskotten som finns på marknaden idag innehåller något som heter kalciumpyruvat vilket helt enkelt är pyruvat i en kalciumbunden form. Detta för att pyruvatet lättare ska kunna tas upp av kroppen. Att pyruvatet kommer i en kalciumbunden form kan dock även vara positivt för dig som är osäker på om du har ett tillräckligt kalciumintag eftersom att du får dig en dos kalcium på köpet. Kalcium är av stor vikt för delningen och utveckling av celler samt för bibehållandet av skelettets normala struktur.

Hur kan jag få i mig pyruvat från kosten?

Som tidigare sagt kan pyruvat bildas naturligt i kroppen från enklare sockerarter såsom glukos och fruktos från den mat vi äter. Vill man åt pyruvat direkt från kosten kan man däremot äta röda äpplen, ost, mörk öl och rött vin. I dessa livsmedel och drycker finns det dock enbart mindre mängder pyruvat, och är du ute efter pyruvat i tillräckliga mängder för att få någon effekt rekommenderar vi därför ett tillskott med pyruvat (kalciumpyruvat).

Referenser

1) Kalman D, Colker CM, Wilets I, Roufs JB, Antonio J. The effects of pyruvate supplementation on body composition in overweight individuals. Nutrition. 1999 May; 15(5):337-340.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!