Mandelmjöl

Mandelmjöl är gjort på uteslutande malen mandel och går utmärkt att använda istället för vanligt vetemjöl för att göra maten och bakningen lite nyttigare och glutenfritt.

  • Mandelns nyttigheter
  • Mandelmjöl till mat och bak

Mandelmjöl

Mandelns nyttigheter

Mandelnöten är en av våra allra vanligaste nötsorter, och används både som snacks och ingrediens i bakverk, bröd och desserter. På senare år har även utbudet och efterfrågan på mandelmjöl istället för vetemjöl ökat lavinartat, vilket är fullt förståeligt med tanke på dess innehåll. Mandelmjöl är relativt billigt och helt fritt från gluten. Mjölet består uteslutande av malda mandlar, de flesta sorter helt utan tillsatser.

Mandelmjöl innehåller ca 20 % protein och har en liten andel kolhydrater med lågt GI-värde. Mandel är även rikt på flera näringsämnen med ett utmärkande högt innehåll av hälsosamma fettsyror och vitamin E, ett vitamin som även fungerar som antioxidant.

Mandelmjöl till mat och bak

Mandelmjöl är ett utmärkt alternativ att använda i matlagning och bakning för dig som är glutenintolerant, äter enligt LCHF och GI eller om du vill baka lite nyttigare. Dessutom har mandelmjöl en god, nötig smak som gärna förhöjer bakverket till en ny nivå.

Eftersom mandelmjölet är glutenfritt är det dock svårare att baka bröd med fluffigt resultat om du byter ut allt mjöl till mandelmjöl, och på grund av sin frånvaro av gluten kan det inte jäsa. Gluten är det som fungerar som effektivt bindemedel. Det optimala är därför att bara byta ut viss andel vetemjöl mot mandelmjöl om du har möjlighet. Vill du byta ut allt mjöl till mandelmjöl, kan du använda mer ägg, eller fiberhusk, för att få det fluffiga resultatet. Mandelmjöl suger åt sig mer vätska än vanligt mjöl, så modifiera dina traditionella recept med mer vätska eller mindre mjöl.

Tips! Testa att mala ditt eget mandelmjöl av hel mandel, med hjälp av nötmal eller mixer. Du kan även testa att göra din egen mandelmjölk, genom att blanda 1,25 dl mjöl med 1 dl vatten och valfri smaksättning. Använd som bas i smoothies eller matlagning.

För hemmagjort mandelmjöl

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!