Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Allt du vill veta om ashwagandha

Ashwaganda har länge räknats till en av de mest kraftfulla örterna inom traditionell Ayurveda, och har de senaste åren tagit övriga världen med storm. Denna populära ört har traditionellt sett använts inom det ayurvediska hälsosystemet för dess betrodda hälsofrämjande och föryngrande egenskaper och därav smeknamnet "indisk ginseng".

  • Vad är ashwagandha?
  • Vad är ashwagandha bra för?
  • Hur ska ashwagandha användas och vart får man tag på det?

Tillskott med ashwagandha

 
Ashwagandha Prem.
 
Ashwagandha
 
Ashwagandha root
 
Ashwagandha
 
Ashwagandha

Vad är ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) är en adaptogen ört som använts inom ayurveda i tusentals år för sina lugnande och stärkande egenskaper. Adaptogener är ämnen som hjälper till att öka kroppens förmåga att anpassa sig, exempelvis för att bättre klara av stress. Tack vare örtens betrodda hälsofrämjande egenskaper kallas den ofta för "indisk ginseng". Ashwagandha tillhör samma botaniska familj som tomat och gojibär och växer i torra regioner i Indien, Afrika och Mellanöstern.

Vad är ashwagandha bra för?

Inom Ayurveda har örten traditionellt använts för att öka kroppens uthållighet, motståndskraft och styrka. Detta är en ört som inom den ayurvediska filosofin sägs kunna hjälpa till att lindra symptom av trötthet och brist på energi samt öka det mentala välbefinnandet. Inom Ayurveda menar man även att immunsystemet kan byggas upp efter sjukdomstillstånd. Om det fungerar eller ej finns däremot ingen forskning som ligger till grund för, men däremot finns många trogna användare som är säker på dess positiva effekt.

Forskare från Banaras Hindu University i Varanasi i Indien menar på att ashwagandha innehåller vissa kemiska substanser som verkar som starka antioxidanter i kroppen. Testerna som utfördes på råttor där hjärnan studerades visade en ökad nivå av de naturliga antioxidanterna superoxiddismutas, katalas och glutation peroxidas. Detta skulle delvis kunna förklara den minskade stressen och antiinflammatoriska effekten som man påfanns hos försöksdjuren (1).

Dessutom gjordes en studie 1991 på University of Texas Health Science, vid Institutionen för farmakologi där just extrakt av ashwagandha visade sig ha en viss ångestdämpande effekt.

Ska man välja ashwagandha i kapslar eller pulver?

Eftersom ashwagandha blivit så populärt är det nu hyfsat enkelt att få tag på. >>Här hittar du vårt sortiment av ashwagandha. Ashwagandha säljs som pulver, i kapslar eller i tablettform. Vad man väljer är högst individuellt och en smaksak, kapslar och tabletter kan vara smidigt att svälja med valfri vätska medan ett pulver enkelt kan blandas ner i exempelvis en smoothie.

Har ashwagandha några biverkningar?

Följer man den rekommenderade dosen av ashwagandha så finns inga rapporterade biverkningar. Däremot bör du avstå från att inta produkten om du är gravid eller ammar då det inte finns några säkra källor för hur detta skulle kunna påverka fostret.

Referenser

Bhattacharya SK, Satyan KS, Ghosal S, Antioxidant activity of glycowithanolides from Withania somnifera, Indian J Exp Biol. 1997;35(3):236-9.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej