Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Allt om Atkins

Atkinsdieten är den mest kända varianten på lågkolhydratkost i modern tid och har fått utstå spott och spe från väldigt många människor i väldigt många år men ändå överlevt och behållit stora delar av sin popularitet. Antagligen för att den faktiskt fungerar för väldigt många.

Dessa frågor kommer du att få besvarade i följande artikel:

  • Varför fungerar Atkinsdieten?
  • Genomgång av Atkinsdietens fyra faser
  • Hur ska du lägga upp din kost enligt Atkins?

Atkinsdieten

Atkins då och nu

Läkaren Robert Atkins (1930 ? 2003) kom ut med sin första dietbok, Dr. Atkins diet revolution, under första halvan av 70-talet och den blev omedelbart mycket populär. Mängder med människor testade dieten med framgång och "doing Atkins" blev synonymt med att äta en lågkolhydratkost. På 80-talet kom sedan lågfett-trenden.

Lightprodukterna började tillverkas och mycket kolhydrater och lite fett var det som alla ansåg vara det självklart nyttiga sättet att äta på. Atkins blev inte längre lika populär då många trodde att Atkinskosten, med sitt höga fettinnehåll, oundvikligen skulle leda till hjärtproblem.

I början av 2000-talet fick Atkins en renässans i USA och boken Dr. Atkins NEW diet revolution sålde i mängder. I Sverige har Atkinsdieten aldrig varit lika populär som i USA, men liknande lågkolhydratdieter har istället blivit omåttligt populära. På vissa håll kallas dessa för ?The Swedish model? (den svenska modellen). Atkinsdieten håller fortfarande som ett enkelt och välfungerande system för att gå ner i vikt, låt oss gå igenom det steg för steg.

Atkins fyra faser?

Vad kanske inte alla vet är att Atkinsdieten faktiskt består av fyra olika faser där mängden kolhydrater varieras. Jag ska nu gå igenom dessa fyra faser steg för steg.

Fas ett, induktion- eller tillväjningsperioden

Den första fasen kallas för induktionsfasen och är den del som dieten är mest känd för. Många tror även felaktigt att den är allt Atkinsdieten går ut på. Detta stämmer dock inte, utan tanken är istället att denna fas endast ska vara i två veckor, eventuellt längre om det behövs.

Under induktionsfasen äter du som mest 20 gram kolhydrater om dagen. Din kost kommer bestå av kött, fisk, ägg, skaldjur och fågel i kombination med grönsaker med ett lågt kolhydratintag och olika fettkällor såsom smör, grädde och olivolja. Det finns gott om tabeller med olika livsmedels kolhydratinnehåll att tillgå gratis på internet. Det är mycket viktigt att du under induktionsfasen äter mycket fett, annars kommer du må mycket dåligt och bli mycket hungrig.

Atkins rekommenderar också att du för säkerhets skull tar en multivitamin om dagen och att du ser till att dricka ordentligt med vatten. När du plötsligt drar ner på kolhydraterna kraftigt kommer du nämligen att tappa vätska, det kanl röra sig om flera kilo under den första veckan.

Vad händer i då din kropp när du drastiskt drar ned på kolhydraterna? I denna fas kommer din kropp ställa om sig till att bränna fett istället för kolhydrater som energi. Tanken är att kolhydraterna vi äter höjer blodsockret och att detta förhöjda blodsocker sedan leder till höga nivåer av hormonet insulin, vilket blockerar fettförbränningen. Ett lågt kolhydratintag leder då till låga insulinnivåer och en effektiv fettförbränning.

Du kan stanna i induktionsfasen så länge du vill och dessutom gå tillbaka till den om du av någon anledning senare stannar i din viktnedgång eller istället går upp i vikt igen.

Fas två fortsatt viktnedgång

Fas två är vad det låter som, den fas där du fortsätter gå ner i vikt efter induktionsfasen. Under fas två tillåts du äta mer kolhydrater och du försöker hitta en nivå på kolhydratintaget som är lagom för dig.

Vägning

Du ökar nu ditt dagliga kolhydratsintag med 5 g per vecka per vecka (inte mer!) tills du slutar gå ner i vikt, varefter du återgår till den kolhydratnivån när du fortfarande går ner i lagom takt. Det innebär alltså att du äter 25 gram kolhydrater första veckan av fas två, 30 gram andra veckan, 35 gram tredje och så vidare. Vilken nivå du slutligen hamnar på är individuellt. Detta ökade kolhydratintaget bör i första hand komma från grönsaker, men det kan även ingå små mängder stärkelserika kolhydrater såsom en brödskiva om dagen kanske. Du kan även nu tillåta dig själv att äta lite socker, såsom en eller två rutor mörk choklad. Så länge inte denna stärkelse eller detta socker gör att ditt sockersug triggas, vilket det gör för många. Triggas sockersuget kan du eventuellt aldrig äta det livsmedel som triggade det.

De två sista faserna

De två sista faserna av Atkinsdieten handlar om att hitta en hållbar livsstil när du väl har nått din målvikt. Du gör detta genom att lägga till tio gram kolhydrater om dagen per vecka, till skillnad från fas två där du la till fem. Detta gör du för att hitta en nivå på ditt kolhydratintag där du inte går upp i vikt. När du väl hittat denna nivå och är nöjd med din vikt och ditt midjemått går du över till fas fyra resten av livet. Atkinsdieten är inte, som många verkar tro, ett sätt att snabbt gå ner i vikt och inget mer. Det är en livsstil.

Kosttillskott vid Atkinsdieten

De kosttillskott som rekommenderas vid Atkinsdieten i Robert Atkins böcker är främst:

Ett multivitamintillskott som täcker det grundläggande behovet av de flesta vitaminer och mineraler, som en slags säkerhet för att se till att du får i dig allt du behöver.

Ett tillskott av essentiella fettsyror, med andra ord fiskolja eller liknande. Detta för att dessa essentiella omega 3-fetter är något nästan alla får i sig för lite av idag. Det är, precis som en multivitamin, en billig säkerhet.

Tillskott

 
Arctic Omega-3
 
Core Vitamins

Sammanfattning

Atkinsdieten består av fyra olika faser

  • Fas 1: Ät som mest 20 gram kolhydrater per dag under två veckor
  • Fas 2: Öka ditt dagliga kolhydratsintag med 5 gram kolhydrater per vecka, tills du slutar gå ner i vikt. Återgå då till den mängd kolhydrater som fortfarande resulterade viktnedgång.
  • Fas 3: Du ska nu ha nått din önskade vikt. För att hitta den kolhydratsnivå du ska ha hålla resten av livet, så ökar du nu ditt dagliga intag med 10 gram per vecka. Detta gör du tills du märker att du går upp i vikt. Återgå då till det kolhydratsintag du hade veckan innan.
  • Fas 4: Denna fas utgör resten av ditt liv. Implementera ditt kolhydratsintag från fas 3 och bibehåll denna resten av livet.

Referenser

Atkins, Robert. Dr. Atkins new diet revolution. 2002. Avon Books, New York.w

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Stor guide: Allt du behöver veta om LCHF

Stor guide: Allt du behöver veta om LCHF

Börja din viktnedgång nu. Snabbguide till hur du lyckas med LCHF.
  Kost & kosttillskott för dig som tränar CrossFit

Kost & kosttillskott för dig som tränar CrossFit

Ät rätt kost och kosttillskott för CrossFit. Peter Bláha ger dig tips.
  Myter om kost och träning för tjejer

Myter om kost och träning för tjejer

Hur ska du som tjej äta och träna för att få resultat?
  Kost för maximal muskeltillväxt - Del 1

Kost för maximal muskeltillväxt - Del 1

Grundläggande kostguide för dig som vill uppnå maximal muskeltillväxt.
  Stor guide: Gå ner i vikt

Stor guide: Gå ner i vikt

Det enda du behöver veta för att lyckas med din viktnedgång.
  Kosttillskott för vegetarianer

Kosttillskott för vegetarianer

Lär dig hur du får i dig allt du behöver som vegetarian.
  Guide: Välj rätt kosttillskott

Guide: Välj rätt kosttillskott

En enkel guide för dig som undrar vilket kosttillskott som passar just dig.
  Fitness för tjejer: Diet

Fitness för tjejer: Diet

Deff innebär fettförbränning och kaloriunderskott, ett måste för fitnessformen.
  Guide: Allt om 5:2-dieten

Guide: Allt om 5:2-dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta normalt i fem.
  Träningsschema för 5 dagar i veckan

Träningsschema för 5 dagar i veckan

Kör igenom hela kroppen med vår program för 5 dagar.
  Guide: Det här är stenålderskost (paleo)

Guide: Det här är stenålderskost (paleo)

Back to basic? Läs om de många fördelarna med stenålderskost.
  5 tips för ökad muskelmassa

5 tips för ökad muskelmassa

Fem viktiga och enkla tips för att öka muskelmassan
  Allt om fettförbränning

Allt om fettförbränning

Läs vår snabbguide till hur du effektivt ökar din fettförbränning.
  BeachForm för tjejer - Del 1

BeachForm för tjejer - Del 1

Kom i sommarform med hjälp av detta fyrastegsprogram!
  Träningsschema för 4 dagar i veckan

Träningsschema för 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
  5:2 dieten och kosttillskott

5:2 dieten och kosttillskott

Läs om vilka kosttillskott som passar bra vid fastedieten 5:2.
  Kost för löpning

Kost för löpning

Snabbguide till hör du anpassar kosten efter din löpning.
  5 kosttips för ökad fettförbränning

5 kosttips för ökad fettförbränning

Lär dig bränna mer fett genom dessa fem enkla kosttips.
  Träningsschema för 3 dagar i veckan

Träningsschema för 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.