Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Så viktigt är uppvärmning och nedvarvning

-Viktigt eller onödigt?

Ända sedan barnsben när vi gick i skolans obligatoriska gymnastik, fick vi lära oss att värma upp före träningen och avsluta med stretchning. Uppvärmning kan kännas både fysiskt och mentalt skönt inför passet, men det kan också kännas onödigt när man har ont om tid. I brist på tid eller ork är det också många som väljer bort nedvarvning och stretch. Det är än idag vida omtvistat hur stor betydelse uppvärmning, nedvarvning och stretch har för träningsresultaten och här försöker vi bena ut de starkaste argumenten.

  • Uppvärmning, en förberedelse inför träningspasset
  • Nedvarvning, den första återhämtningen
  • Stretch, uttänjande övningar

Uppvärmning, en förberedelse inför träningspasset

Uppvärmning är något som de flesta nybörjare använder sig av, och har fått lära sig att man alltid ska börja ett träningspass med. Fenomenet sträcker sig ända upp på elitnivå, där man är precis lika noga med uppvärmningen som att alla andra bitar ska falla på plats. Den största gruppen tränande som tvekar inför att värma upp ordentligt är troligtvis den grupp motionärer som tränat ett bra tag, och inte tycks märka någon större skillnad på träningspass som börjat med uppvärmning eller inte, och därför slarvar med längden på uppvärmningen eller helt väljer bort den. Det finns några faktorer som gör att du ändå ska fundera på att behålla eller återinföra uppvärmningen i dina träningspass.

Prestationsförmågan kan potentiellt påverkas av uppvärmning. När vi börjar röra på oss kommer blodcirkulationen igång ordentligt och börjar syresätta musklerna som ska arbeta. Börjar vi i ett för hårt tempo kommer blodet inte hinna pumpa ut tillräcklig mängd syre, och vi drabbas av en syreskuld och mjölksyra i musklerna. Har vi väl hamnat där måste kroppen hinna komma ikapp, vilket är fysiskt påfrestande och kan medföra att vi inte klarar av att prestera lika bra som vi vanligtvis gör.

Skaderisken vid träning är en stor faktor som får många att prioritera sin uppvärmning. Både muskler och leder kommer igång under uppvärmningen. När kroppstemperaturen ökar blir musklerna mer elastiska och risken för bristningar minskar. Även ledvätskans smörjförmåga ökar när kroppen blir varm, och lederna blir därmed bättre smorda.

Den mentala förberedelsen en uppvärmning för med sig är inte heller att förglömma, utan kan vara nog så betydelsefull för vår prestation och vad vi får ut av träningspasset. Under de första minuterna kan vi föreställa oss hur passet kommer att bli och lägga upp en plan och strategi för vilka övningar vi ska utföra, och eventuellt på vilken tid. Inte minst inför en tävling kan denna faktor vara än mer betydelsefull.

Ca 10-15 minuter är en lagom längd på uppvärmningen, med en gradvis ökande belastning. Har du varit helt stillasittande en längre tid eller varit mycket frusen, kan uppvärmningen kräva lite längre tid, än om du exempelvis cyklade till gymmet och redan blivit varm. Värm upp med stora rörelser där hela kroppen får vara med, och gå vidare med att koncentrera dig till de muskelgrupper som har störst betydelse för ditt träningspass.

Nedvarvning, den första återhämtningen

En bra nedvarvning är precis som uppvärmning, fast tvärtom. Nedvarvningen går ut på att successivt minska på tempot och komma från hög belastning ned till vila under 5-10 minuter, beroende på belastningsnivå.

Hur betydelsefull nedvarvningen är, behövs det fortfarande mer forskning kring, men teorin är att kroppen lättare kan ta till sig träningens effekter genom nedvarvning. Genom att gradvis sänka tempo och belastning, har kroppen en möjlighet att transportera bort mjölksyra och slaggprodukter från musklerna, som annars ligger kvar och hindrar musklernas effektiva arbete. Det skulle därmed även vara en indikation på att kroppen lättare kan återhämta sig inför kommande träningspass.

Bra återhämtning

 
Mass Active Gainer
 
Core Gainer

Stretch, uttänjande övningar

Med stretchning menas att du tänjer ut muskulaturen, primärt för att öka rörligheten och minska stelhet. Tidigare trodde man att stretchning kunde motverka träningsvärk, men det finns det idag inga bevis för. Anledningen till att man trodde det, var för att man ansåg att det var mjölksyran som orsakade träningsvärk. Många upplever dock att stretchning efter träningspass känns behagligt och kan vara väl värt att fortsätta med bara av den anledningen.

Det finns flera olika typer av stretchning där statisk stretchning är den vanligaste formen. Se till att muskeln är i ett avslappnat skede, tänj ut den så långt att det känns bra och håll kvar i 20 sekunder. Tänj lite till och håll kvar ytterligare 20 sekunder. Tänk på att inte övertänja några leder, knäet och armbågar ska alltid vara lätt böjda och inte tänjas åt fel håll. Du kan stretcha statiskt genom aktiv eller passiv stretchning, där aktiv stretchning innebär att du använder din egen muskelkraft med antagonister som sträcker ut varandra, och passiv stretch innebär att du använder dig av din kroppstyngd, ett redskap eller träningskompis för att sträcka ut musklerna.

Dynamisk stretchning är en annan variant till stretchning. Dynamisk stretching innebär att du hela tiden rör dig och bara är i stretchningens toppläge någon sekund i taget. Exempel på detta är att nudda hälarna i sätet eller sparka höga kickar framåt och därmed sträcka ut musklerna i benen.

Att stretcha efter träningspasset är någorlunda accepterat, även om många hoppar över det. Att stretcha i samband med uppvärmningen är däremot omdiskuterat. Många menar att du gör dig själv en otjänst om du stretchar innan träningen, då du egentligen vill ha korta och spänstiga muskler för att kunna prestera på topp, speciellt om du sysslar med en explosiv idrott. Dessutom kan det rentav vara skadligt för leder och muskler att stretcha om du inte är tillräckligt varm.

Sammanfattning

  • Börja träningspasset med uppvärmning 10-15 minuter, för att få igång leder, muskler, blodflöde och för mental förberedelse
  • Avsluta träningen med successiv nedtrappning av tempo och belastning i 5-10 minuter, för att forsla bort mjölksyra och slaggprodukter
  • Stretcha efter avslutat träningspass för rörlighetens skull, men undvik stretch före explosiva träningsformer
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Kristoffers 4-dagars träningsupplägg

Kristoffers 4-dagars träningsupplägg

Svenskt Kosttillskotts medarbetare Kristoffer visar gymövningar för fyra pass.
  Kom igång: Träningsprogram för tjejer

Kom igång: Träningsprogram för tjejer

Effektivt kom-igång-program för tjejer baserat på 3 dagar i veckan.
  Förbättra rörligheten och prestera bättre

Förbättra rörligheten och prestera bättre

Förbättra din rörlighet och få bättre resultat i din träning!
  Ta din ryggträning till nästa nivå

Ta din ryggträning till nästa nivå

Här är träningsguiden för dig som vill ha ett fulländat ryggträningspass.
  Återhämtning efter träning

Återhämtning efter träning

Prestera på topp med rätt återhämtning efter träning.
  Träningsschema för 5 dagar i veckan

Träningsschema för 5 dagar i veckan

Kör igenom hela kroppen med vår program för 5 dagar.
  Stor guide: Gå ner i vikt

Stor guide: Gå ner i vikt

Det enda du behöver veta för att lyckas med din viktnedgång.
  Träningsprogram Basic: Kom igång med styrketräning

Träningsprogram Basic: Kom igång med styrketräning

Helkroppsprogram på basnivå för dig som vill komma igång med styrketräningen.
  Träningsschema för 4 dagar i veckan

Träningsschema för 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
  Träningsschema för 3 dagar i veckan

Träningsschema för 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
  Träningsprogram: Styrketräning medelnivå

Träningsprogram: Styrketräning medelnivå

Komplett styrketräningsprogram för dig som ligger på en medelnivå.
  Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Träningsschema: Fokus baksida lår och rumpa

Svårt att bygga baksida lår och rumpa? Testa detta träningsprogram och nå målet!
  Träningsprogram: Styrketräning för elitmotionär

Träningsprogram: Styrketräning för elitmotionär

Fullspäckat träningsprogram med 5 pass, för dig som tränar ofta!
  Så lär du dig att sätta mål

Så lär du dig att sätta mål

För långsiktig utveckling krävs långsiktiga mål.
  Så tränar karatemästaren Edis Sabic

Så tränar karatemästaren Edis Sabic

Edis Sabic tränar och tävlar i karate, och är sponsrad av Svenskt kosttillskott.
  Träningstips till utomhusgymmet

Träningstips till utomhusgymmet

Här ger vi dig tips på övningar på utegymmet för att få ett fullgott styrkepass.
  Träna rumpa med Ellen Färnström

Träna rumpa med Ellen Färnström "Fitspooration"

Ellen "Fitspooration" Färnström tipsar om sina favoritövningar för rumpa/lår.
  Träningsschema för 2 dagar i veckan

Träningsschema för 2 dagar i veckan

Kom igång! Träningsprogram för 2 dagar i veckan.
  Så går du upp i vikt snabbt

Så går du upp i vikt snabbt

Detta är artikeln för dig som har svårt att gå upp i vikt!
  Inspireras av Lukas Högbergs kost- och träningsschema

Inspireras av Lukas Högbergs kost- och träningsschema

Läs om CrossFit-atleten Lukas Högberg träning och kosthållning för att nå toppen