Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Så lyckas du med brun utan sol - Steg för steg

Nu när solen äntligen börjar träda fram början även den bleka huden på kroppen visa sig. Men istället för att lägga sig i ett solarium eller pressa flera timmar ute i solen är den smartaste genvägen för solkysst hy - Brun utan sol. Vi guidar och ger dig de bästa tipsen på hur du får en snygg, fräsch och naturlig färg på såväl kropp som ansikte.

Före behandlingen

Peeling: För att få ett jämnt och hållbart resultat är det viktigt att lägga en bra grund och bas för din brun utan sol.

 • För att få en jämn färg ska du skrubba eller peela kroppen dagen innan med en oljefri skrubb i cirkulerande rörelser över huden för att få bort döda hudceller. Vissa varumärken, som Ida Warg ska man dock inte skrubba innan, då denna fäster bättre på döda hudceller. Läs därför noga på förpackningen innan du sätter igång.
 • Här har vi samlat alla våra body scrubs så att du kan välja din favorit.
 • Om du vill raka/vaxa dig eller om du brukar färga bryn och fransar ska detta göras senast dagen innan.

Hand med skrubbvante som peelar ett ben

Återfuktning: Det viktigaste att tänka på innan du applicerar kroppen med din brun utan sol är att känna efter om du är torr någonstans; armbågar, anklar, händer och fötter kan vara sådana områden. Just fötter och händer är det många som känner sig oroliga för att få till en snygg färg på. Längre ner hittar du en specifik guide för hur du kan få en snygg bränna även på dessa områden.

 • Händer, fötter och torr hud drar lätt åt sig mycket färg så här är det bra om man smörjer in med en lätt kroppslotion. Detta gäller alla brun utan sol-produkter. Låt lotionen torka en stund innan du applicerar din BUS.

Under behandling

Ta en extra titt innan du börjar applicera din brun utan sol så att du fått av dig smycken som ringar, örhängen och halsband.

Applicering på kroppen: Använder du self tan mousse kan en tanning mitt gör det enklare för dig att få en jämn färg, plus att du slipper få färg mellan fingrarna. Börja med att applicera brun utan sol på kroppen och avsluta alltid med händer och fötter. (för mer info om hur du applicerar på dessa områden)

Ida Warg Self Tanning Mousse

Tanning mitt

 
Tanning Mitt
 
Self-Tanning Mitt

 • Om du använder dig av self tan mousse ska du alltid börja med att applicera från anklar och handleder och upp mot mitten av kroppen i cirkulerande rörelser.
 • Ibland vill man bara få saker gjorda snabbt, men använd hellre små doser och applicera lite i taget. Då har du lättare koll på vart du smörjt in kroppen, det blir lättare att sprida ut över huden och du får en jämnare färg.
 • Använder du dig av self tan spray ska du spraya med cirkelrörelser och cirka 30 centimeter från huden. Tänk på att hålla munnen stängd och inte spraya rakt mot ögonen.
 • Tjej som applicerar brun utan sol i duschen.
 • När du ska applicera brun utan sol på ryggen är det viktigt att först testa om du kommer åt hela ryggen själv. En spegel är till bra hjälp för att se om du når även till mitten av ryggen. Om du inte når över ryggen kan du be en kompis eller partner att hjälpa till med just det området, eller hoppa över ryggen helt och hållet.
 • Om du inte applicerar på ryggen kan du med fördel dra handen eller handsken från bröstkorgen, upp över axlarna och tona ut sprayen eller moussen över axlarna. Då slipper du få en skarp rand vid axeln och resultatet blir mer naturligt. Glöm inte att applicera brun utan sol i nacken och även tona ut färgen därifrån nedåt ryggen!

Applicering i ansiktet: Blunda mjukt vid sprayning eller applicering av mousse i ansiktet, detta för att undvika att extra färg “lägger sig” i rynkor runt ögon och panna.

Tjej visar hur du sprayar spraytan i ansiktet.

Det finns även speciella brun utan sol för ansiktet från Ida Warg och TanCan som inte enbart ger ansiktet en fräsch nyans, utan även återfuktar den samtidigt.

Tjej applicerar brun utan sol med servett i ansiktet.

Produkttips

 
Self-Tan Mousse
 
Tanning face lotion
 
TanCan Wipe
 
Self-Tan Spray

Efter behandling

Efter att du applicerat din brun utan sol är det viktigt att du undviker vatten och fukt av olika slag, exempelvis dusch, svett och regn. Tiden för hur länge du bör undvika detta skiljer sig från produkt till produkt, så läs noga på baksidan på instruktionerna innna du går iväg till gymmet och tränar, allt för att undvika fläckigt resultat.

 • Undvik att vara i vatten och regn eller att svettas under verkningstiden, för att påskynda torktiden kan du alltid använda en hårfön.
 • Beroende på vilken tid på dygnet du applicerar din brun utan sol kan det vara bra att dricka ur sugrör, och se till att du borstat tänderna innan applicering.
 • Vid de första duscharna efter din self tanning behandling är det bra undvika att stå för länge i duschen. Badda dig försiktigt torr med handduken efter duschen.
 • Återfukta huden regelbundet, förslagsvis med TanCan Soft Glow för att bibehålla fukten i huden och för ett långvarigt resultat av din solbränna.

TanCan Soft Glow bodylotion med brun utan sol-effekt.

Ska du iväg någonstans och vill ha extra mycket färg kan du genomföra din andra omgång self tanning-behandling redan dagen efter. Men då behöver du inte skrubba kroppen innan, se bara till att återfukta den ordentligt innan du börjar.

Vad är bäst - mousse eller spray? Vi har låtit 10 personer testa dessa olika typer av brun utan sol för att få rätsida på vilken som är enklast att applicera och som ger finast resultat.

Solkyssta händer och fötter

Händer och även fötter är knepigt att få fina, framför allt eftersom de utsätts för vind, sol och kyla och kan därmed bli väldigt torra. Torra parter drar till sig färgen mycket fortare än återfuktade samt att fötter och händer generellt sätt drar åt sig brun utan sol mycket mer än övriga delar på kroppen. Dessutom har både fötter och händer fler veck och linjer än resten av kroppen där färgen lätt samlas. Därför är det viktigt att återfukta händer och fötter rejält dagarna innan self tanning-behandling och ta även en lätt handkräm eller bodylotion på händerna precis innan applicering av brun-utan-sol.

Ta händer och fötter sist i din brun utan sol-behandling, när övriga kroppen är färdig. Det smidigaste sättet är att få en snygg tan på dessa områden är att använda en brun utan sol spray hellre än till exempel en mousse.

Hand som håller i en apelsin.

Gör så här:

 • Smörj händerna med en lätt handkräm och torka av handflatorna så att burken inte glider runt i handen.
 • Låtsas att du håller i en apelsin med den handen du ska spraya på.
 • Spraya snabbt och lätt med cirka 30 centimeters avstånd. (handflatan ska inte sprayas)
 • Spraya från handleden och ut mot fingrarna.
 • Klart! Låt färgen torka och snabba eventuellt på torktiden med hjälp av en hårfön.

Brun utan sol spraytan före och efter.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej