Så bra är rött te (rooibos-te)

Rött te (rooibos) skiljer sig lite från svart och grönt te, bland annat då det är koffeinfritt och har sitt ursprung i Sydafrika. Rooibos kommer inte från tebusken utan från rooibosbusken. Trots att rooibosteet egentligen inte är ett te dricks det på samma sätt och det är en mycket uppskattad dryck av många. I denna artikel får du lära dig mer om det röda teets egenskaper.

  • Vad är rött te?
  • Vilka egenskaper har rött te?
  • Så brygger du rött te

Vad är rött te?

Rött te kallas även rooiboste, vilket är det korrekta namnet. Rooibosteet är dock egentligen inget te eftersom det inte kommer från tebusken utan från den sydafrikanska rooibosbusken. Rooibosbusken påminner mycket om tebusken men har även stora skillnader.

Rooibosbusken är röd till färgen och på afrikaans betyder rooibos just röd buske. Färgen kommer av att teet oxideras och blir rött. Detta sker även med svart te när det torkas. Rooibosbusken växer bara i Sydafrika och där bara på vissa speciella platser. Rooibosbusken trivs i sandig jord i ett klimat som är mycket varierande. På vintern är det kallt och på sommaren är det extremt hett, men trots dessa skiftningar i temperatur överlever rooibosbusken båda dessa påfrestande årstider. Från jorden absorberar växten mineraler som vi sedan får i oss när vi dricker av teet.

En kopp med rött te.

Vilka egenskaper har rött te?

Rooibosbusken innehåller till skillnad från den vanliga tebusken inget koffein. Detta har gjort att det röda teet blivit mycket populärt, framför allt av personer som vill dricka te på kvällen, eftersom det inte har någon uppiggande effekt.

Rooibosbusken tar, som nämndes ovan, även upp mineraler från jorden och när vi dricker av teet får vi bland annat i oss kalium, kalcium och fluor. Till skillnad från svart och grönt te innehåller rooibosteet mindre mängder av så kallade polyfenoler, som fungerar som antioxidanter. Även om antioxidanter är nyttiga för oss, kan de även tillföra en viss beskhet till teet, speciellt om man låter det dra länge. Eftersom rooibosteet innehåller lägre nivåer av dessa polyfenoler kan teet dra länge utan att det för den sakens skull får en besk smak.

Så brygger du rött te

Rött te bryggs på samma sätt som vanligt te. Koka bara upp vatten, lägg i en tepåse och vänta. Till skillnad från grönt och svart te ska dock det röda teet dra lite längre, mellan fem och tio minuter brukar vara lagom. Som du kunde läsa ovan kommer teet dock inte att få någon besk smak. Det röda teet har en mild och lite kryddig smak vilket gör att det är gott att dricka som det är. För dig som vill tillföra lite extra sötma går det bra att droppa i lite honung eller agavesirap.

Rött te

 
Rooibos Original
 
Pukka Rooibos

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Så får du solbrun hud med betakaroten

Betakaroten gör dig snygg och skyddar samtidigt mot solen, kan det bli bättre?
 

Kom igång: Träningsprogram för tjejer

Effektivt kom-igång-program för tjejer baserat på 3 dagar i veckan.
 

Allt du vill veta om vassleprotein

I denna artikel går vi igenom kungen bland protein, vassleprotein!
 

Guide: Välj rätt proteinpulver

En enkel guide till proteintillskott.
 

Träningsupplägg - 5 dagar i veckan

Lägger du 5 dagar i veckan på träning så avgör upplägget resultatet
 

Träningsupplägg - 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
 

Träningsschema: 4 träningspass i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
 

Stor guide: Så bygger du muskler

De viktigaste stegen till ökad muskelmassa.
 

Vi guidar: Så hittar du laktosfritt protein

Laktosintoleranta har flera potenta proteinsorter att välja bland.
 

Återhämtning efter träning

Prestera på topp med rätt återhämtning efter träning.
Visa fler