Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Det här visste du inte om svartkumminolja

Den på senare tid mycket intresseväckande svartkumminoljan har ett rikt innehåll av antioxidanter och används både som hälsokost och som skönhetsprodukt.

  • Svartkumminoljans egenskaper
  • Användning

Svartkumminolja

 
Svartkumminolja
 
Svartkumminolja
 
Svartkumminolja

Svartkumminoljans egenskaper

Svartkummin har sitt ursprung i Asien och är starkt bitter i smak och lukt. De svarta fröna används både som krydda i matlagning samt pressas till olja och används som naturmedel och till skönhetsvård.

Svartkumminolja är särskilt rikt på de omättade fettsyrorna omega-3 och -6, och har ett högt innehåll av flera B-vitaminer, vitamin E och olika mineraler. Det är främst dess innehåll av antioxidanter som gjort att vi börjat använda svartkumminoljan som hälsokur. Antioxidanter hjälper till att motverka oxidativ stress, något som märks både på insidan och utsidan.

Användning

Svartkummin har en tydligt bitter smak, och fröna och dess olja har en historia som krydda och smaksättning i det asiatiska köket. Bland annat har det givit smak åt likör, bröd och godis.

Svartkumminolja som hälsokost används ofta vid matsmältningsproblem eller för att tillgodose sig extra antioxidanter. Antioxidanterna hjälper cellerna att repareras och förnyas genom att stärka dess cellväggar.

Oljan fungerar även bra på hud och hår, där det främst används i kampen mot akne, solskador och i förebyggande syfte av de som vill hålla huden ungdomlig. Oljan verkar lugnande för huden och dämpar irritation som uppstår.

Svartkumminolja finns på hälsokostmarknaden för den som vill prova. Tänk på att förtära den med måtta, några enstaka droppar per dag räcker för att ta del av dess hälsofördelar. Använder du den till hudvård, bör du först testa med en droppe på huden för att kontrollera hudreaktionen. Bäst är att späda några droppar med en matsked av annan olja för att få en lagom koncentration.

Tänk på att använda en kallpressad svartkumminolja där alla näringsämnen finns bevarade!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej