Recept: Proteinrik torskrätt
Baljväxter så som ärtor innehåller gott om fibrer och proteiner så dessa är bra att tillföra till din kost om du vill öka proteinmängden.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg potatis 180g torsk x 5 1 dl vitt vin 1 dl citronsaft Hackad dill Örtsalt |
|
Börja med att skära potatisen i klyftor och baka dem sedan i ugnen på 180C grill i ca 15-20min.
Lägg torsken på aluminiumfolie på en bakplåt tillsammans med vitt vin, citronsaft, dill och rikligt med örtsalt. Låt fisken ligga där i marinaden och vänd den med jämna mellanrum.
Börja med ärtpurén.
Ärtpuré | |
200g hackad lök 600g tärnad rotselleri 600g gröna ärtor 4 st krossade vitlöksklyftor 15g kokosfett 1 lagerblad 1/3 tsk sambal oelek Citronsaft Örtsalt Malen svartpeppar 5 dl vatten |
Fräs lök och vitlök i kokosfett i ca 2 minuter i en kastrull, blanda i rotselleri, sambal oelek, lagerblad och vatten och sätt på ett lock. Låt det koka upp och sänk därefter värmen till medel, låt allt småkoka i ca 10 minuter. Blanda i ärtorna och låt det koka upp igen. Sila av vattnet men behåll det, använd en stav-mixer eller blender till att göra en jämn puré av allt, tillsätt lite av vattnet för önskad konsistens. Gör det i omgångar om allt inte ryms och häll sedan tillbaka allt i grytan och krydda med citronsaft, malen svartpeppar och örtsalt. Dela upp 7 lika stora portioner eller ca 200g per portion.
När potatisen är klar, ta ut den, sänk värmen till 150C och placera därefter torsken i ugnen i ca 10 minuter.
Ta ut plåten och låt fisken svalna.
Dela upp i allt i 5 matlådor med 1 torsk, 200g potatis, 200g ärtpuré samt 1 matsked olivolja i varje.