Aktuella artiklar | Nystart 2022 | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Guide: Hudvård för fet hud

En fet och oljig hud kan vara besvärande på flera sätt, både fysiskt och psykiskt. Att hitta rätt i djungeln av produkter kan kännas som en omöjlighet och faktum är att lösningen på problemen kan finnas hemma i ditt skafferi. I denna guide hjälper vi dig att komma till rätta med dina hudproblem.

  • Kännetecken för fet hud
  • Problemhud och hur man blir av med problemen
  • Produkter som passar fet hud

Kännetecken för fet hud

En fet hud är ofta oljig och glansig, speciellt i den så kallade T-zonen (panna, näsa och haka). Ofta har huden även stora och tydliga porer. Många med fet hud lider även av besvärande hudproblem så som akne, pormaskar, inflammation och knottror. Fet hud resulterar inte automatiskt i problemhy, men risken ökar i och med överskottet av fett på huden. Många med fet hy upplever också att håret är fett. Detta beror på att hudens produktion av fett (talg) är förhöjd även i hårbottnen, vilket resulterar i att håret blir fett.

Problemhud och hur man blir av med problemen

Problemhy kan uppkomma av flera olika anledningar. Stress och hormoner tros spela viss roll i uppkomsten av problemhy eftersom många hormoner kan påverka utsöndringen av talg i huden. Många kvinnor upplever därför hudförändringar under olika delar av menscykeln, vid graviditet samt under och efter klimakteriet. När det gäller olika former av akne brukar man dock prata om fyra olika huvudorsaker. Du kan läsa mer om dessa längre ner i artikeln.

Akne (akne vulgaris) är fortfarande vanligast bland tonåringar, men förekomsten av så kallad vuxenakne har aldrig varit högre än vad den är idag. Vad detta beror på är oklart, men vår allt mer stressade vardag är något man tror bidrar till problemen.

Olika typer av problem

Har man problemhy är man sannolikt medveten om det, men det kan vara svårt att veta exakt vilken typ av problem man lider av. Beroende på hur svåra problemen är kan orsakerna variera och så även behandlingsalternativen. I tabellen nedan ser du de olika graderna av akne, vad som kännetecknar dem och vad som orsakar dem. Du kan läsa mer om orsakerna längre ner i guiden.

Mild akneMedelsvår akneSvår akne
SymtomSmå vita/svarta pormaskar

Röda knottror

Varfyllda knottror (pustler)

Pormaskar, finnar, varfyllda bölder.

Inflammerad hud, cystor, ärrbildning

InflammatoriskNejJaJa
OrsakHyperkeratosHyperkeratos, bakterier, inflammationHyperkeratos, bakterier, inflammationVad orsakar problemhy?

Förutom stress finns det framför allt fyra viktiga huvudorsaker till varför akne uppkommer. Ibland kan det vara en ensam orsak till problemen, men ofta är det en kombination av flera orsaker som ger upphov till hudproblemen. Orsaken till att fet hy uppstår är att det sker en överproduktion av talg (sebum) i huden. Den medicinska termen för överskottsproduktion av talg är seborré och detta är grundorsaken till att akne uppstår.

I vissa fall kan huden ha svårt att göra sig av med döda hudceller, något som kan resultera i att hudens yttersta lager förtjockas. De döda hudcellerna kan även täppa igen talgkörtlarnas kanaler och få dessa att täppas igen så att talg inte kan utsöndras på ett bra och effektivt sätt. De ineffektiva borttransporterna av talg och hudceller kan resultera i att talg och döda celler smälter samman och skapar en propp. Denna propp är vad vi kallar en pormask.

Pormaskar kan vara antingen svarta eller vita till färgen. En svart pormask har en stor öppning som möjliggör att syre tar sig in och reagerar med pigmentet melanin i pormasken. När syre och melanin reagerar sker en oxidation och det är genom denna kemiska reaktion som pormasken får sin svarta färg. Det är alltså inte smuts som gör pormaskar svarta, vilket många tror. De vita pormaskarna har en sluten öppning vilket gör att syre inte kan oxidera melanin och därmed blir pormasken vit. Det är talg som ger pormasken dess vita färg.

I våra hårsäckar och porer lever bakterier som i normala fall inte orsakar någon skada. Faktum är att vi har bakterier över hela huden och dessa godartade mikroorganismer hjälper till att skydda oss mot mikroorganismer som kan göra oss sjuka. En av de godartade bakterier som lever i våra hårsäckar är Proponibacterium acnes. Denna bakterie utnyttjar talg som energikälla. När talgproduktionen ökar (seborré) ökar även tillgången på mat för dessa bakterier. Detta gör att bakterierna kan föröka sig mycket snabbt och det uppstår vad som kan liknas med bostadsbrist. Bakterierna kommer därför att kolonisera hårsäckar och porer, vilka redan är tilltäppta på grund av den ökade talgproduktionen. Hårsäckarna kommer därmed att täppas igen ytterligare, vilket resulterar i att varfyllda knottror och finnar utvecklas.

När döda hudceller, talg och bakterier täpper igen hårsäckarna inleds en inflammatorisk process i huden. Denna inflammation kan göra att hårsäcken spricker och att innehållet av talg, döda celler och bakterier läcker ut i vävnaden runt omkring. Detta får inflammationen att sprida sig ytterligare, vilket kan förvärra aknen.

Bli av med problemen

För att bli av med problemhy som präglas av besvärande akne rekommenderas ofta starka produkter som torkar ut huden. Anledningen till denna aggressiva behandling är att man vill få hudens överskottsproduktion av talg att upphöra. Vad många dock inte vet är att detta är helt fel behandling för fet hy. Att öka produktionen av talg är nämligen ett sätt för huden att skydda sig mot uttorkning. Med andra ord är fet hy egentligen en ganska torr hy. Genom att torka ut huden ytterligare med diverse olika produkter kommer problemet aldrig att lösas. Det kan ske vissa tillfälliga förbättringar men problemen kommer att komma tillbaka. Ju aktivare man försöker bli av med överskottet av fett, desto mer fett kommer huden att producera för att kompensera för förlusten. För att komma till rätta med problemen behöver huden alltså få extra mycket fukt och näring.

Det första steget för att bli av med fet hy är att rensa badrumsskåpet och göra sig av med starka och uttorkande produkter. Många av de hudvårdsprodukter som säljs i dagligvaruhandeln innehåller stora mängder alkohol tillsammans med en lång rad syntetiska ämnen. I tabellen nedan ser du flera ämnen som är vanliga i hudvårdsprodukter och vad de har för effekter på huden.


Parfym och ftalaterSilikonämnenMineraloljor
Så står det på ingredienslistanParfym, perfume, fragrance, aromSilikon, slutar ofta på -cone. Dimethicone är ett vanligt silikonämneMineralolja, paraffin, vaselin
Önskad effektDoftgivandeSmörjandeSmörjande
Bör undvikas därför att:Syntetisk parfym innehåller ämnen (ofta ftalater) som ska binda doften och få den att stanna kvar på huden längre. Ftalater misstänks vara hormonstörande och syntetisk parfym kan irritera huden.Täpper till porerna och är mycket miljöskadligt.

Tillverkas av restprodukter från oljeindustrin. Mineralolja är ett annat namn för råolja. Stör hudens egen fettproduktion. Tränger inte ner på djupet i huden.

Miljöskadligt.

Ersätt med:Eteriska oljorVegetabiliskt fett. Exempelvis kokosfett eller sheafett.Vegetabiliska, torra oljor som rapsolja, sesamolja, jojobaolja.


En skadad och inflammerad hud kan vara känslig och då är starka och onaturliga produkter det sista huden behöver. Istället behövs skonsam vård som behandlar på djupet och stimulerar hudens naturliga funktion. Av denna anledning bör man alltid välja ekologisk hudvård eftersom dessa produkter inte får innehålla annat än ekologiska och ogiftiga ämnen. Du kan även välja att göra din egen hudvård - det är både enkelt och roligt och du vet precis vilka ingredienser som ingår i produkterna. Längre ner får du tips på hur du kan göra en vårdande ansiktsmask som passar fet problemhy.

Hudvård för fet hy och problemhy

Ekologiska och naturliga produkter är som du nu lärt dig precis vad fet hud och problemhud behöver. Eftersom huden i själva verket är uttorkad behöver du tillföra fukt och näring på djupet. Syntetiska produkter behandlar inte på djupet utan lägger sig som en hinna utanpå huden. Denna hinna försvinner nästa gång du tvättar ansiktet och på djupet är huden med andra ord fortfarande obehandlad.

När det gäller din dagliga hudvårdsrutin finns det också saker som är viktiga att komma ihåg. En fet hy är inte smutsig eller oren vilket många tror. Eftersom många lever i denna felaktiga tro är det också många som intensivt tvättar ansiktet med vatten, tvål eller andra rengöringsprodukter. Vatten har, paradoxalt nog, inte en återfuktande effekt när det kommer utanpå huden, utan en uttorkande. Att dricka mycket vatten är dock mycket viktigt eftersom vatten återfuktar huden från insidan. Att intensivt tvätta huden med vatten bidrar alltså till att huden torkas ut ytterligare och därför bör man bara tvätta sig en gång om dagen. En effektiv hudvårdsrutin för fet hy och problemhy kan se ut som följer:  

Morgon: använd eventuellt ett vårdande ekologiskt ansiktsvatten varefter du smörjer in huden med en lätt olja.

Kväll: rengör ansiktet ordentligt och smörj in med olja eller en hudkräm baserad på vegetabiliska oljor.

1-3 gånger i veckan: exfoliering med hjälp av alpha-hydroxy-acids (AHA-syror) eller vanlig skrubb. AHA-syror finns både naturliga och i syntetisk variant. Syrorna hjälper till att avlägsna döda hudceller och lösa upp pormaskar. Var noga med att välja en ekologisk variant. Ett par gånger i veckan kan du även applicera en ansiktsmask, använd gärna en baserad på lera och/eller alger. Ansiktsmasken hjälper till att rengöra huden på djupet samtidigt som den återfuktar. Lera har en förmåga att lösa upp döda hudceller.

Någon gång då och då: gör ett ansiktsångbad genom att använda en ansiktssauna eller genom att koka upp vatten i en kastrull varefter du låter vattenångan stiga mot ansiktet. Var noga med att ångorna inte är för heta. Ett ansiktsångbad hjälper till att öppna upp tilltäppta porer och är utmärkt att göra innan en ansiktsmask.

Vid svåra fall av akne där bakterier fått stor behandling kan det krävas antibiotikabehandling för att komma till rätta med problemen. Vid mycket svåra problem som inte går över bör du kontakta en läkare.

Många upplever att tillskott med pantotensyra (vitamin B5) hjälper mot problemhud, i synnerhet mot akne. Pantotensyra har nämligen en viktig roll i omsättningen av fett och vid brist på pantotensyra kan omsättningen störas. Detta kan medföra att fettsyror transporteras ut via huden och på så sätt orsakar problem med akne och pormaskar. Ett tillskott med pantotensyra kan hjälpa till att säkerställa ett fullgott intag av vitaminet.

Hudvård inifrån och ut

 
B5 Pantotensyra

Renande och vårdande ansiktsmask

Att göra en egen ansiktsmask är enkelt, miljövänligt och prisvärt. En effektiv mask som passar fet hy med eller utan akne gör du med hjälp av lera, spirulina och avokado.

Blanda 1 msk lera med 1 msk vatten och ½ tsk spirulina. Mixa en avokado till en slät smet och tillsätt lerblandningen. Applicera masken på väl rengjord hud, gärna efter att du gjort ett poröppnande ansiktsångbad. Låt masken sitta på i ungefär 10 minuter och skölj sedan av med ljummet vatten.

Leran hjälper till att lösa upp och avlägsna döda hudceller och spirulina rengör, hjälper huden att binda fukt samt lindrar akne. Avokadon är rik på fett och vitaminer (bland annat A och E) som tränger in i huden och återfuktar och tillför näring på djupet.

Ingredienser för ansiktsmask

 
Spirulina EKO

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Stor guide: Ekologisk hudvård

Stor guide: Ekologisk hudvård

I denna guide får du lära dig allt om ekologisk hudvård.
  Guide: Hudvård för torr hud

Guide: Hudvård för torr hud

I denna guide får du tips och råd om hur du bäst tar hand om torr hud.
  Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Motverka att rynkor uppstår med rätt näring för huden.
  Därför är ringblomma bra i hudvård

Därför är ringblomma bra i hudvård

Ringblomman kan ha positiva effekter för alla hudtyper. Lär dig varför här.
  Jojobaolja som hudvårdsprodukt

Jojobaolja som hudvårdsprodukt

Jojobaolja har många positiva egenskaper både för hud och hår.
  Guide: Hudvård för normal hud

Guide: Hudvård för normal hud

Här får du svar på alla dina frågor som rör normal hy.  
  Guide: Välj rätt proteinpulver

Guide: Välj rätt proteinpulver

En enkel guide till proteintillskott.
  Stor guide: Vad är kasein?

Stor guide: Vad är kasein?

Kasein är ett långsamt protein som passar bra för att bevara muskelmassa.
  Stor fitness-guide: Så deffar du

Stor fitness-guide: Så deffar du

Kom i fitnessform genom att deffa - vi tipsar om bäst kost och träning.
  Guide: Det här är stenålderskost (paleo)

Guide: Det här är stenålderskost (paleo)

Back to basic? Läs om de många fördelarna med stenålderskost.
  Guide: Protein för träning

Guide: Protein för träning

Varför är protein så viktigt för träningsresultaten? Svaret finner du här.
  Guide: Välj rätt kosttillskott

Guide: Välj rätt kosttillskott

En enkel guide för dig som undrar vilket kosttillskott som passar just dig.
  Guide: Så slipper du bristningar och celluliter

Guide: Så slipper du bristningar och celluliter

Bristningar och celluliter är hudproblem som framför allt drabbar många kvinnor.
  Guide: Allt om 5:2-dieten

Guide: Allt om 5:2-dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta normalt i fem.
  Guide: Välj rätt kreatintillskott

Guide: Välj rätt kreatintillskott

En guide som hjälper dig välja rätt kreatintillskott.
  Guide: Välj rätt sportdryck

Guide: Välj rätt sportdryck

Här får du reda på hur du väljer rätt sportdryck för just dina behov.
  Stor guide: Därför behöver vi vitaminer

Stor guide: Därför behöver vi vitaminer

Varför behöver vi vitaminer och vad gör de i kroppen?
  Guide: Så väljer du rätt aminosyror

Guide: Så väljer du rätt aminosyror

En guide bland alla aminosyror som finns på marknaden.
  Stor guide: Naturliga proteintillskott

Stor guide: Naturliga proteintillskott

Den som inte kan äta protein från mjölk har flera tillskott att välja bland.
  Guide: Det här är vitamin B1 (tiamin)

Guide: Det här är vitamin B1 (tiamin)

Tiamin behövs för vår förbränning och behovet ökar när man tränar mycket.