Välj rätt gainer

Gainer betyder ökning, och den främsta anledningen till att ta en gainer är just att öka i vikt. Ett lika vanligt syfte är att optimera återhämtningen och maximera sina träningsresultat. Alla som tränar kan ha nytta av en gainer, så låt inte namnet avskräcka dig.

  • Vad är en gainer?
  • Vem behöver gainer?
  • Olika sorters gainer

Muskulös man dricker ur shaker

Vad är en gainer?

En gainer innehåller snabba kolhydrater och protein i en väl anpassad blandning utformad för maximal återhämtning och muskeluppbyggnad. Efter träning behövs påfyllning av kolhydrater för att snabbt återfå näring samt protein för att reparera muskler och vävnader.  En gainer passar bra efter all sorts träning och som mellanmål för den som vill gå upp i vikt.

Proteinet i en gainer ska vara lättsmält och av god kvalitet, och det är främst vassleprotein som används. Även ägg- eller sojaprotein kan användas och är ett bra alternativ för de som inte vill eller kan konsumera mjölkprodukter. Kolhydraterna brukar utgöras av framför allt maltodextrin eller dextros, som tas upp mycket snabbt av kroppen.

Vem behöver en gainer?

En gainer efter träning är bra för alla, eftersom det förbättrar återhämtningen och ett tillskott av kalorier direkt efter träningen minskar risken för exempelvis förkylningar. Det är många som har för vana att äta protein efter träning, men kolhydraterna är minst lika viktiga, så glöm inte dem. Även om du går på diet är en gainer att föredra, eftersom du då behöver maximera återhämtningen. Däremot kan du minska mängden något för att undvika ett kaloriöverskott.

Vill man öka i vikt kan man ta en gainer flera gånger om dagen som mellanmål, och alltså inte bara just efter träning. En till två gånger per dag samt efter träning brukar vara lagom.

Olika sorters gainer

En vanlig gainer innehåller mellan 20 och 30 gram protein och 20 till 70 gram kolhydrater. Den lägre andelen kolhydrater passar den som väger lite eller som går på diet, medan den högre andelen passar den som är tyngre eller vill bygga muskler.

Det finns mer energirika gainers med en högre andel kolhydrater, som passar för den som vill lägga på sig vikt snabbt eller som har en mycket aktiv livsstil. En sådan gainer kan innehålla ett energiintag på upp till 900 kcal per portion.  

Extrem gainer

Vissa gainers är dessutom kompletterade med nyttiga fetter, vitaminer och mineraler, extra tillskott av aminosyror eller olika former av kreatin. Var uppmärksam på innehållet i andra tillskott om du kombinerar dessa, så att du inte får i dig en för hög mängd av ett ämne.  

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!