Rödbeta

Nitratrik supergrönsak

Rödbetor är just nu något av träningsvärldens hetaste ämnen och hyllas för sitt rika innehåll av nitrater. Speciellt uthållighetsidrottare kan ha nytta av rödbetans superkrafter.

  • Nitratets funktion
  • Tillskott med rödbeta

Nitratets funktion

Rödbetan, tillsammans med andra färgrika grönsaker så som spenat och grönsallad, har många intressanta näringsämnen för vår allmänna hälsa. Ur en idrottares perspektiv finns även ett extraordinärt ämne som kan gynna våra prestationer i löpspåret eller i cykelsadeln, nämligen nitrat. Nitrat är en lättlöslig kväveform som förekommer naturligt i jord och mark. Nitrat är även en förelöpare till kväveoxid, som är det egentligt intressanta ämnet här.

Rödbetsjuice är rikt på nitrat

Kväveoxid bidrar till att blodkärlen vidgas så att ett ökat blodflöde är möjligt. Våra muskler får tillgång till mer syre och vi blir således mer uthålliga och får en högre mjölksyratröskel. Processen tar några timmar innan effekten är helt maximal.

Dessutom tycks ett ökat intag av rödbetsjuice även effektivisera mitokondriernas arbete på så vis att mindre syre går åt i energiproduktionen. Mitokondrier fungerar som musklernas små kraftverk där syre tillsammans med energivande näringsämnen från maten omvandlas till energi som går åt när musklerna arbetar. I en undersökning (2) lät man testa friska idrottare som fick en nitratrik kost (200-300 gram spenat) under tre dagar och därefter fick de cykla medan man analyserade lårmusklerna. Resultatet jämfördes med personer som fått placebo och det visade sig att nitratintaget gav påtagligt förbättrade resultat hos mitokondrierna. Mindre syreförbrukning och ökad bildning av ATP, en perfekt kombination för idrottaren.

Nitrat får även betydelse för styrketräning när det förekommer tillsammans med kreatin. Kreatin förekommer naturligt i kroppen som kreatinfosfat och är vanligt som sporttillskott med många dokumenterade effekter. Kreatin laddar upp musklernas ATP, den energi som används vid kortvarigt och intensivt muskelarbete, exempelvis vid uppstart och intensitetsökningar. Kreatin har främst effekt för dig som tränar explosiva idrotter, så som styrkesporter, kampsporter eller sprintdistanser. Kreatin-nitrat blir extra effektivt, då nitratet verkar hjälpa till att bättre utnyttja ATP i musklerna. Tillskott med kreatin-nitrat har därför exploderat på marknaden.

Tillskott med rödbeta

För att få effekt av rödbeta bör man äta eller dricka det under minst en vecka för att märka skillnad och helst en stund före träningspasset. Effekten blir detsamma av att äta rödbeta, som att dricka juicen av den, men det kan kännas lättare att dricka för att komma upp i samma mängd. Ungefär 0,5 till 1 liter juice är lagom som dagligt intag under en veckas tid innan du exempelvis har en stundande tävling. Vill du förenkla ytterligare för dig finns det rödbetspulver att blanda i exempelvis juice eller rödbeta i tablettform.

Referens:

1. Nitrat förbättrar mitokondriefunktion. Ki.se 2014

2. Acute dietary nitrate supplementation improves dry static apnea performance. H K Engan, A M Jones, F Ehrenberg, E Schagatay. 2012.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!