Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Yoga för dig som styrketränar

Yoga för dig som styrketränar

Om du ofta styrketränar och tränar på gym kan det vara bra att komplettera med yoga. Läs mer om hur du ska tänka och tips på övningar du kan göra både på gymmet och hemma.

  • Varför yoga?
  • Fördelar med yoga
  • Yogaövningar

Varför yoga?

Yoga är ett perfekt komplement till styrketräning och gym eftersom yoga är en blandning av aktiv och statistik träning. Det finns olika nivåer av yoga men enkla och vanliga övningar kan du enkelt göra som ett komplement till din träning. Du kan antingen lägga in utvalda yogaövningar i din uppvärmning före ett pass eller som stretch efter passet. Ett helt yogapass då och då är perfekt att lägga in i ditt träningsschema.

Fördelar med yoga

Yoga är perfekt för dig som vill öka din rörlighet, arbeta med andningen och slappna av. Genom att kombinera yoga med exempelvis styrketräning kan du få ut mer av din träning och undvika skador. I yogan använder du kroppen på ett annat sätt och arbetar med kroppskontroll och -kontakt samt rörlighet. Det ger utrymme för att återhämta sig, andas och komma ner i varv. Yoga är enkelt att få in i vardagen och det behöver inte vara ett helt pass utan det kan räcka med några övningar som är effektiva, som stretchar ut din kropp och gör dig avslappnad. I stressiga perioder, på jobbet eller privat kan yoga vara bra för att få dig att varva ner och andas. Även vid styrketräning är andningen viktig, speciellt om du ska lyfta tunga vikter, och då passar yoga ett bra verktyg.

yoga

 
Eco Yoga Mat 4mm
 
Yoga Towel

Yogaövningar

Uppåtgående hunden

Lägg dig på mage med fotryggarna mot underlaget och med händerna i brösthöjd, handflatorna nedåt. Pressa sedan överkroppen upp med hjälp av armarna. I slutposition ska enbart händer och fotryggar nudda underlaget. Blicka uppåt så får du en förlängning av ryggraden.

Nedåtgående hunden

Ställ dig med fötterna axelbrett isär. Sänk överkroppen och händerna mot golvet med benen fortsatt raka. Placera händerna ungefär 1 meter framför dig och sänk ryggen. Ryggen och benen ska vara raka. Slappna av i nacken och sträva efter att trycka ner hälarna mot golvet.

Barnet

Börja sittandes med fotryggarna i golvet och med rumpan mot hälarna. Fäll framåt med armarna framför dig och ryggen rak. Låt pannan vila mot mattan och spreta med fingrarna framför dig. Blunda och ta djupa andetag.

Krigarposition

Kliv långt bak med ena foten. På den främre foten ska tårna peka rakt fram och på den bakre foten pekar de rakt åt sidan. Placera hälarna i en rak linje. Böj på främre benet, lyft armarna så att de är parallella med golvet och raka. Bröstkorgen öppnas upp åt sidan. Blicken över den främre handen, håll spänning i magen så du undviker att svanka. Upprepa på motsatt sida.

Sidostretch

Stå med fötterna ihop och ha dina ben så raka som möjligt. Ta tag med ena handen runt handleden på den andra armen. Sträck sedan upp och försök hålla raka armar nära huvudet. Tänk på att hålla en spänning i magen och låt armarna dras över åt sidan. Blicken ska vara snett upp i taket och du ska försöka ha spänning i lår och rumpan för att hålla rätt position. Upprepa på andra sidan.

Tips! Läs mer om hur du kan förbättra din rörlighet.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej