Core Glutamine
- Vätskeansamling
- Bra även vid diet
Andra alternativ
- Produktbeskrivning
- Näringsinnehåll
- (70) Recensioner
- Leverans & betalning
100 % rent L-glutamin
Core Glutamine innehåller 100 procent rent L-glutamin av högsta kvalitet. Glutamin är den aminosyran som våra muskler består mest utav och har därför blivit ett populärt kosttillskott bland många som sysslar med styrketräning på olika sätt, då den har en viktig roll för muskeltillväxten. Ökat intag av glutamin bidrar till en vätskeansamling i musklerna, vilket kan ge en känsla av muskelpump, uthållighet och tryck i träningen!
- 100 % ren glutamin
- Ökad muskelpump
- Används vid perioder av hård träning, diet eller deff
Core Glutamine från Svenskt Kosttillskott innehåller 100 procent rent L-glutamin, vilket innebär att aminosyran är i fri form och tas lättare upp i blodet och snabbare ut till musklerna. Intag 1 portion, 1-2 rågade skopor av Core Glutamine på morgonen samt 1 portion före nattsömn. På träningsdagar kan du inta ytterligare 1 portion före träningspasset. Glutamin rekommenderas att tas på tom mage, eftersom måltider ger ett långsammare upptag i kroppen. Det är även möjligt att du inte tycker att smaken av glutamin är särskilt god. Ett hett tips är att blanda det med sötsur dryck, exempelvis apelsinjuice, som brukar dölja smaken.
Så fungerar L-glutamin
Glutamin är en aminosyra som ingår i protein som bygger upp våra muskler. Det finns som tillskott i ren form och är populärt bland personer som tränar och vill bygga muskler. L-formen betyder att glutaminet är i fri form och lättare tas upp i blodet. L-glutamin i sin fria form är ett kosttillskott som hängt med under flera årtionden, där många förespråkare inom kroppsbyggning säger att det har en god effekt. Vi ska här nedan utreda om glutamin är ett intressant kosttillskott för dig eller inte.
Vad är glutamin?
Proteinet i vår kropp består av 20 olika aminosyror, där glutamin tillhör kroppens vanligaste aminosyra. I protein finns den i formen glutaminsyra som efter intag delvis omvandlas till glutamin. Glutamin är icke-essentiell, vilket betyder att kroppen tillverkar en liten mängd själv. Glutamin förbrukas dock snabbare vid hård belastning som vid ett krävande träningspass, och är därför populär att inta i samband med träning. För dig som stressar kroppen under en längre period genom att gå på en lågkaloridiet, deffar eller allmänt har en stressig vardag kan det vara intressant med ett tillskott av glutamin, eftersom kroppens egna produktion kan minska av långvarig stress.
Som kroppsfunktion spelar glutamin en viktig roll i proteinsyntesen och uppbyggnaden av muskler men är också viktig för syrebalansen i kroppen. Glutamin deltar även i kroppens kväveoxidsystem och står för över 35 procent av det kväve som transporteras till musklerna och är den mest förekommande aminosyran i muskelvävnaden med en central roll för energiomsättningen. Glutamin utgör även bränsle för de vita blodkropparna. Det muskelnedbrytande hormonet kortisol utsöndras även i större utsträckning vid hård och fysiskt krävande träning.
Glutamin kan ha många fördelaktiga egenskaper för dig som tränar hårt då många som tränar regelbundet och äter extra glutamin rapporterar en effektivare återhämtning och muskeltillväxt. Huruvida detta i sin tur är en sanning eller inte måste du prova själv. Glutamin sägs även kunna stimulera de uppbyggande hormonerna och öka glykogeninlagringarna i musklerna under de första timmarna efter träning, något som är oerhört viktigt för att kunna prestera maximalt - halvfyllda glykogenlager gör ingen atlet! Vid för lite glutamin blir effekten precis det motsatta och man riskerar att istället bli övertränad. Även för den som går på diet eller deffar anses glutamin vara ett intressant tillskott, för att få i sig tillräckligt av aminosyran och upprätthålla muskelmassa när kosten blir begränsad.
Glutamintillskott
I egenskap av aminosyra som del av ett protein kommer den till undsättning och bygger upp muskelfibrerna efter träningspassen, och i förlängningen blir vi större och starkare. Eftersom glutamin är den mest förekommande aminosyran i muskeln bidrar den också till att binda vätska i musklerna. Detta gör att musklerna upplevs fylligare och större samt upplevs kraftigare, en effekt som länge varit uppskattad inom kroppsbyggning och styrkesporter. (1,2)
Glutaminets olika funktioner i kroppen är många. Om extra glutamin som kosttillskott fungerar eller inte är fortfarande omdebatterat, det finns både ja- och nej-sägare. Vi låter därför den frågan fortfarande vara obesvarad. Bäst gör du i att testa själv.
Om du vill prova glutamin är 10-20 gram rent L-glutamin dagligen en lagom dos. Det brukar rekommenderas på tom mage, eftersom en måltid ger ett långsammare upptag. Dessutom konkurrerar övriga aminosyror i kosten om upptaget, varför du kan höja kroppens nivåer av glutamin till högre nivåer med med ett tillskott.
Har L-glutamin biverkningar?
Om man skulle få i sig mer glutamin än vad kroppen behöver är det ingen fara, kroppen gör sig av med överskottet på naturlig väg. Det är alltså inte farligt att ta en större dos än vad som rekommenderas av ett glutamintillskott, men onödigt. Det kan dock vara bra att dricka mycket vatten i samband med glutaminet, eftersom en för hög dos kan leda till förstoppning.
Glutamin i mat
Precis som med övriga aminosyror finns glutamin i proteinrika livsmedel som kött, fågel, fisk och ägg, men i formen glutaminsyra där endast en del omvandlas till glutamin. Glutamin är även väldigt känsligt för upphettning och förstörs därför när det tillagas. Ett smidigt sätt att säkerställa att du får i dig glutamin är därför att ta ett kosttillskott såsom Core Glutamine.
Hos oss kan du köpa Core Glutamine i 500 g eller 1 kg, samt se alla våra glutamintillskott i kategorin Glutamin.
Referenser
1. Behrouz Salehian 1, Vahid Mahabadi, Josephine Bilas, Wayne E Taylor, Kun Ma. 2006. The effect of glutamine on prevention of glucocorticoid-induced skeletal muscle atrophy is associated with myostatin suppression. Metabolism.(Hämtad 2024-05-29)
2. Bonetto A, Penna F, Minero VG, Reffo P, Costamagna D, Bonelli G, Baccino FM, Costelli P. 2011. Glutamine prevents myostatin hyperexpression and protein hypercatabolism induced in C2C12 myotubes by tumor necrosis factor-?. Amino Acids. (Hämtad 2024-05-29)