Björkaska

Björkaska anses av användare vara ett riktigt mirakelmedel, med fullt av mineraler och antioxidanter. Många använder björkaska dagligen som ett näringstillskott eller i samband med detox.

  • Varifrån kommer björkaska?
  • Är björkaska nyttigt?

Varifrån kommer björkaska?

Björkaska hämtas som namnet avslöjar från björkar, och är ett gammalt traditionsenligt naturmedel för att få näring och motverka sjukdomar. Det är framförallt den mineralrika jorden som björkarna växer i, som avgör hur näringsrik björkaskan blir. Norra Finland och Kanada anses ha de mest näringsrika markerna, med höga halter kalium, järn, magnesium, selen och en hel del andra mineraler.

En kopp te och björklöv

Varför är björkaska nyttigt?

Det finns många teorier om varför man har nytta av björksaskan, och frälsta användare menar att det kan vara ett effektfullt botemedel mot de flesta sjukdomar. Även om det kanske inte är helt sant, är det ett faktum att björkaskan innehåller många användbara näringsämnen.

Som näringstillskott är björkaska ett naturligt och effektivt alternativ. Det är en god källa till många mineraler, däribland en framstående mängd kalium. Dessutom är det rikt på antioxidanter som motverkar oxidativ stress och skyddar cellerna från fria radikaler.

Vid detox är björkaska ett bra komplement. Askan är kraftigt basiskt, vilket hjälper till att sänka pH-värdet i kroppen. I dagens samhälle med obalanserad kost, bristfällig motion och för mycket stress, är våra kroppar ofta försurade. Den basiska askan kan då hjälpa till att balansera pH-värdet och effektivisera kroppens reningsarbete mot slaggprodukter. Dessutom har askan visat sig vara effektiv mot vattenansamlingar.

Pollenallergiska personer vittnar om att björkaska kan vara till hjälp. Trots att man kanske skulle kunna tro att det vore precis tvärtom, tycks björkaska lindra besvären, beroende på omfattningen av problemen. Man använder det då i förebyggande inför pollensäsongen.

Vill du själv testa björkaska, behöver du som tur är inte elda upp björkar och skrapa ur eldstaden i jakt på askan. Det finns att köpa i färdig form och bäst gör du i att koka upp askan och brygga ett avkok på det. Sila vattnet och drick som en kopp te. Det finns även som färdigt extrakt att ta som ett dagligt tillskott, för dig som vill göra det enkelt för dig!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!