Dextros

Dextros är en snabb kolhydrat med tydlig sötma som används i sportdrycker och gainers för att ge snabb energi vid träning. Det gynnar uppbyggnadsfasen vid återhämtning och passar för all sorts träning.

  • Vad är dextros?
  • Tillskott
  • Vem har nytta av dextros?

Vad är dextros?

Dextros, också kallat glukos eller druvsocker, är en enkel sockerart och kolhydratens minsta beståndsdel, en så kallad monosackarid. Glukos är den vanligaste sockerarten i blodet och dess enkla sammansättning gör det mycket lätt för kroppen att bryta ner och ta upp som energi. Glukos som inte direkt används som energi lagras som glykogen i lever och muskler. Leverglykogen används sedan när det behövs och består av ungefär 50-100 gram. Muskelglykogen kan bara användas av den muskel det lagras i och rymmer 300-600 gram beroende på hur vältränad du är.

Löpare dricker sportdryck

Tillskott

Dextros smakar gott och används ofta i sportdryck och gainers, där den ger snabb energi och tydlig sötma. Ofta förekommer det tillsammans med andra snabba kolhydrater som exempelvis maltodextrin. Det finns även som enskilt tillskott för den som föredrar att blanda sin egen dryck. Väljer du att använda dextos vid träning, ska du vara noga med att blanda ut det i tillräckligt mycket vätska, upp till 70 gram dextros per liter vätska fungerar. En alltför högkoncentrerad dextrosblandning kan annars ge upphov till magont hos vissa individer.  

Vem har nytta av dextros?

När vi tränar förbrukas stora mängder av muskelglykogenet och när förråden börjar ta slut blir vi trötta och orkeslösa. Vi behöver då snabbt fylla på dessa lager med nya kolhydrater. Under träningspass med hög intensitet och som varar längre än en timme eller under väldigt varma förhållanden rekommenderas ett intag av sportdryck som innehåller snabba kolhydrater för att man ska kunna fortsätta prestera.

Sportdryck med dextros

I en undersökning* testade man effekterna av kolhydrattillsförsel under träning och hur det påverkade den upplevda ansträngningen under passet. 30 maratonlöpare sprang 75-80% av sin syreupptagningsförmåga i 2,5 timmar. En grupp fick 6%-ig glukoslösning under passet (60g/h), medan en annan grupp fick lika stor volym av placebo. Därefter analyserades blodglukos och syreupptaget hos båda grupper. Det visade sig att glukostillgängligheten var högre och den upplevda ansträningen minskade i den grupp som fick kolhydrater under passet. Just denna studie visade att du kan ha nytta av att fylla på med kolhydrater under längre pass.

Efter träning, då som återhämtningsdryck, passar det för alla idrotter. Träningen är nedbrytande för musklerna och för att bryta den processen måste vi snabbt få i oss ny energi som hjälper till att bygga upp igen. Direkt efter träning är vår insulinkänslighet högre än vanligt, vilket gör att dextroset kan användas mycket effektivt.

Vi rekommenderar att du även intar protein efter träningen tillsammans med dextroset, antingen i samma drink eller i två separata drinkar, alternativt i den färdigblandade gainerformen, som består av både kolhydrater och protein.  

Andra användningsområden är dextros/ kolhydratsblandningar med kreatin, så kallade kreatinladdningsprodukter, eftersom snabba kolhydrater effektivare och snabbare hjälper till att lagra in kreatin i muskelcellen där det gör nytta.

Vill du blanda din egen gainer eller sportdryck med dextros?

Läs hur du gör i Gör din egen sportdryck och Gör din egen gainer.

*Referenser:

Effect of carbohydrate substrate availability on ratings of perceived exertion during prolonged running. Utter, Kang, Nieman, Warren. 1997.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!