Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Det här är lecitin bra för

Lecitin finns i kroppens alla celler men i störst mängd i vitala organ som hjärna, lever och njurar. Lecitin har visats vara viktigt för transporten av kolesterol i kroppen och man tror även att det kan ha effekter på korttidsminnet. I denna artikel får du lära dig mer om lecitinets egenskaper och användningsområden.

  • Vad är lecitin?
  • Effekter i kroppen?
  • Användningsområden

Lecitin som tillskott

 
A.Vogel Lecithin
 
Solroslecitin
 
Solroslecitin
 
Lecitin Pulver

Vad är lecitin?

Kemiskt sett tillhör lecitin fosforsyraestrarna. Namnet kommer från det grekiska ordet för äggula, lekitho. Lecitin kan förenklat sägas vara ett fett och det finns att finna i alla kroppens celler. Lecitin finns i cellernas cellmembran och i vitala organ som hjärnan, levern, benmärgen och njurarna.

Lecitin består av kolin och inositol, vilka båda är vitaminliknande ämnen. Dessutom ingår fosfor, fosfatider och fosforsyra. Naturligt hittar man rikligt med lecitin i äggula, men vid framställningen av lecitin använder man sällan ägg. Istället utvinns lecitin som en biprodukt när soja bearbetas för att bli boskapsfoder. Även om boskapsfoder är den främsta källan till lecitin kan det även utvinnas från raps- och solrosfrön. Lecitin kan även utvinnas från animaliskt fett, även om det inte är lika vanligt. Lecitin återfinns förutom i äggula även i vete, kött, sojabönor, jordnötter, majs, lever och havre.

Beroende på om lecitin har animaliskt eller vegetabiliskt ursprung skiljer sig egenskaperna något. Animaliskt lecitin är tjockare i konsistensen medan det vegetabiliska är mer lättflytande. Dessutom skiljer sig fettsyrainnehållet då det animaliska lecitinet innehåller mer mättat och enkelomättat fett och det vegetabiliska mer fleromättade fettsyror.

Effekter i kroppen

Lecitin deltar bland annat i produktionen av det goda kolesterolet (HDL) i kroppen. Det bidrar även till att emulgera serumkolesterolet vilket minskar risken för att det ska sätta sig i kärlväggarna. Lecitin kan alltså påverka kolesterolnivåerna i kroppen och genom att delta i produktionen av transportproteiner samt i själva transporten av fett kan det även ha positiv inverkan på fettinlagringen i levern.

Lecitin är dock inte enbart ett ämne för hjärtat och kärlen. En stor del av hjärnans vikt utgörs av lecitin och det ger tydliga signaler om att det är ett ämne som är viktigt för hjärnans funktion. Man tror bland annat att lecitin deltar i produktionen av myelinet som omger nervtrådarna och får signalerna att ta sig fram fortare. Dessutom tror man att lecitin spelar en roll i korttidsminnet och att det kan bidra till att förbättra detta.

Användningsområden

Det största användningsområdet för lecitin är som emulgerings- och antioxidationsmedel, framför allt i livsmedel, men även i kosmetika och hudvårdsprodukter. I livsmedel får lecitin, som går under namnet E322, användas utan mängdbegränsning i alla de livsmedel där det är tillåtet som tillsats. Vanliga produkter där lecitin ingår är margarin, kakor och choklad. När det kommer till hudvård används lecitin bland annat i balsam där det har en antistatisk effekt. Dessutom är det vanligt som emulgeringsmedel i produkter för torr och/eller känslig hy.

Av hänsyn till personer som är allergiska mot ärtor, bönor och jordnötter måste källan till lecitin alltid redovisas på produkten. Eftersom det är mycket sällan som lecitin framställs ur ägg är det oftast inga problem för äggallergiker att äta produkter som innehåller lecitin.

Lecitin säljs även som tillskott, ofta i form av solroslecitin. Tillskott med lecitin marknadsförs främst som en produkt för hjärnan och minnet och ett lecitinpulver blandas enkelt i en smoothie eller juice för ett dagligt tillskott av lecitin.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Så påverkar kolin fettförbränningen

Så påverkar kolin fettförbränningen

Kolin deltar i fettförbränningen och kan även påverka minnesförmågan.
 
Vad är Inositol: Guide & produkttips

Vad är Inositol: Guide & produkttips

Inositol tillhör B-vitaminerna och ingår i förbränningen.
 
Guide: Det här betyder tillsatser och e-nummer

Guide: Det här betyder tillsatser och e-nummer

Här kan du lära diig mer om E-nummer och vad de används till.
 
Svenskt Kosttillskott lanserar nya generationens kosttillskott

Svenskt Kosttillskott lanserar nya generationens kosttillskott

Svenskt Kosttillskott är i ständig utveckling och lanserar nu varumärket QURE
 
Liposomala kosttillskott

Liposomala kosttillskott

Läs om liposomala kosttillskott och hur de fungerar här.