Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Det här är bipollen

Bipollen är en kommande trend bland hälsolivsmedel och supermat, och anses bland frälsta vara en av naturens mest kompletta råvara. Bipollen innehåller flera näringsämnen och en sked om dagen är tillräckligt för att ta del av de hälsofrämjande egenskaperna.

  • Vad är bipollen?
  • Användning och dosering
  • Biverkningar

Vad är bipollen?

Bipollen, eller pollengranulat som det även kallas, är en biprodukt i dubbel bemärkelse. Pollen från växter och blommor klumpar ihop sig med nektar ute i naturen, som bin sedan för med sig på sina bakben och tappar när de kommer till bikupan. Dessa klumpar benämns bipollen, och tas till vara av biodlare runt om i världen.

Bipollen har en mycket hög koncentration av näringsämnen, både proteiner och aminosyror samt vitaminer och mineraler. Runt 35 % av bipollen består av protein och har en högre proteinhalt än nötkött per 100 gram. Dessutom innehåller bipollen de flesta av de enzymer som människan behöver.

Bipollen är rika på bland annat B-vitaminer, järn och zink och innehåller även flera antibakteriella ämnen som kroppen lätt kan ta upp och tillgodose sig. Många använder därför bipollen som vardaglig hälsokost i förebyggande syfte för allmänhälsan.

Förespråkare för bipollen menar att detta superlivsmedel är såpass hälsofrämjande att det kan motverka bakterier som människan börjar att bli resistenta mot och därmed hindra sjukdomar. Detta är dock inte tillräckligt studerat för att kunna säkerställas.

Användning och dosering

Färsk bipollen går att få tag i från lokala biodlare och finns även på hälsokostmarknaden, både som råvara och i tablettform. Eftersom bipollen har ett tätt näringsinnehåll, mycket mer koncentrerat än i frukt och grönt, behövs bara en liten mängd för att vi ska kunna ta del av näringen. Runt en matsked eller 10 gram dagligen är den allmänna rekommendationen.

Bipollen smakar sött med en nötig ton, som de flesta upplever vara gott. Testa att blanda i en smoothie, strö på frukostgröten eller i en chiapudding för att tillsätta extra smak och näring. Bipollen är även överraskande gott att pryda bakverk och desserter med.

Biverkningar

De flesta pollenallergiker klarar att äta bipollen, eftersom allergin sitter i luftvägarna och inte genom matintaget. Är du allergisk mot andra biprodukter och bistick bör du dock testa en mycket liten mängd bipollen till att börja med för att kontrollera toleransnivå. Märker du inte av någon allergi kan du sedan trappa upp successivt för varje dag.

Till en början kan bipollen ge upphov till irritation och huvudvärk för alla ovana användare och därför bör man införa livsmedlet långsamt i kosten för att vänja kroppen.

Bipollen innehåller relativt mycket energi från kolhydrater. Eftersom vi äter en mycket liten mängd varje dag gör det ingen större skillnad i det stora hela, men går du på strikt diet kan det vara värt att notera.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Recept: Underbart krämig kvargfrukost

Recept: Underbart krämig kvargfrukost

Denna skål passar perfekt när du vill ha en god och proteinrik frukost.
 
Allt om: Björkaska

Allt om: Björkaska

Björkaska är rikt på mineraler och antioxidanter och används ofta vid detox.
 
Allt du vill veta om quercetin

Allt du vill veta om quercetin

Lär dig om quercetin och dess stora potential!