Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Tips från Dietisten

Att gå ner i vikt handlar mycket om planering och motivation. Men med några enkla tips kan du ändra dina levnadsvanor och tappa kilon utan att förlora muskelmassa. Dietisten Maja Höglander delar med sig av sina bästa knep.

Att äta regelbundet bygger förutsättningar för att kunna fokusera och kontrollera hunger och mättnadssignaler. -Maja Höglander, dietist.

1. Motivation

Att jobba med en viktnedgång och sedan kanske stanna i sin nya vikt kräver din uppmärksamhet både när du är motiverad och när du inte är det.

2. Var medveten om processen att gå ner i vikt

En viktnedgång handlar om att du äter mindre kalorier (energi) än vad du gör av med.

När du vill gå ner i vikt så är det klokt att inte stressa fram viktnedgången. En snabb viktreduktion ökar sannolikheten för att förlora muskelmassa och den kan indikera på att din kosthållning kan vara ohållbar på sikt. En viktnedgång är aldrig en jämn process, vissa veckor kan viktnedgången gå fort fram medan andra veckor går det långsammare. Lita på processen! En lagom takt på viktnedgången kan vara -0.5 kg/vecka i snitt.

I en viktnedgång hamnar alla i något som kallas för viktplatåer. Det är när vikten står stilla i några veckor. Då har kroppen hittat balans i de förändringarna som skett. När du är i en viktplatå kan det vara läge att förändra något i din vardag för att kunna fortsätta att tappa i vikt.

3. Stressa inte fram något

Det tog dig alla år att hamna där du är idag. Det tar inte bara några veckor eller månader att ta dig från det du står i idag och vill förändra. Ge dig själv god tid att hitta det som ska fungera genom hela livet. Tänk långsiktigt, var snäll med dig själv så att du har självförtroendet med dig efter vägen och var öppen för förändringar i hur du jobbar med din viktnedgång för du som person förändras med tiden.

4. Bantningskurer

Se bantningskurer och dieter som en inspiration till vad du kan testa för att hålla motivationen uppe och håll fast vid det som fungerar för dig. Ditt sätt kan vara inspirerat från flera olika håll och förändras med tiden. Våga testa dig fram, ha kul, lyssna på din kropp och bygg upp ditt sätt. Tro på dig själv och jämför dig inte med andra, du är unik!

5. Ät regelbundet

Vår hjärna har en inbyggd matklocka. Hjärnan ställer in sig på det vi “programmerar” den till. Att äta regelbundet bygger förutsättningar för att kunna fokusera och kontrollera hunger och mättnadssignaler.

6. Ät kalorisnålt

Ersätt kaloririka livsmedel med alternativ som innehåller färre kalorier. Välj till exempel magra livsmedel och livsmedel som innehåller mycket vatten eller drar till sig mycket vatten vid tillagning. Här är magra mejeriprodukter, grönsaker, frukt, bär och havre några goda förslag. Tänk även på vad du dricker till maten. Välj dryck som inte innehåller kalorier, exempelvis kaffe, the, vatten och lightdrycker.

Fiberrik mat är kalorisnålt. Fibrer är kolhydrater som kommer från växtriket och bryts inte ned i matsmältningen. Här är shiratakinudlar ett bra alternativ t.ex. till pasta. Fiberrika livsmedel ger även större mättnadskänsla jämfört med fiberfattiga livsmedel. Den större mättnadskänslan kan minska småätandet och göra det lättare att tappa i vikt och hålla den nya vikten.

7. Ät varierat och proteinrikt

När du äter mindre mängder mat så ställs högre krav på kvaliteten i det du äter. Att välja olika livsmedel ger en bredare variation på framför allt vitaminer, mineraler och antioxidanter. Välj att äta proteiner (exempel animalier, mejerier, baljväxter) till varje måltid för att bevara muskelmassan.

8. Fysisk aktivitet

Vi rör på oss medvetet och omedvetet. Fysisk aktivitet är alltid nära till hands eftersom all form av rörelse räknas. Genom fysisk aktivitet får du igång din fettförbränning. Välj en aktivitet som du tycker om. Om fysisk aktivitet är roligt så kommer du också att vilja röra på dig mer.

9. Snabbmat

Snabbmat innehåller ofta mycket kalorier. Det kan till och med gå snabbare att laga maten hemma jämfört med om du ställer dig i kön på snabbmatsrestaurangen. Värdera att laga maten hemma så att du vet vad du får i dig.

Vem är Maja Höglander?

Maja Höglander

Mitt namn är Maja Höglander och jag är en enäggstrilling från Norrland född -89. I yngre dagar flippade jag burgare på Burger King och som en blixt från klar himmel kom det till mig att det här med mat och hälsa är något som jag bryr mig om. Idag är jag legitimerad dietist, har en magister i kostvetenskap med inriktning på idrottsnutrition från Umeå universitet och grundare av företaget Min Dietist. Jag har alltid haft ett stort intresse för kroppskultur. På fritiden styrketränar jag, målar och tolkar personers fysiker på canvastavlor, tävlar i fitness och sammanstrålar med personer som delar samma intresse som mig.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej