Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Så gör du sneda crunches på boll

Sneda crunches på boll är en effektiv magövning som tränar både raka och sneda magmusklerna. Med denna magövning kan du bygga du en stark och vältränad mage och det enda redskapet du behöver ha tillgång till är en pilatesboll/träningsboll i lämplig storlek.

  • Vad är sneda crunches på boll?
  • Vilka muskler tränas vid sneda crunches på boll?
  • Hur gör man sneda crunches på boll?
  • Vanliga misstag när man gör sneda crunches på boll
  • Tips när man gör sneda crunches på boll

Vad är sneda crunches på boll?

Sneda crunches på boll, eller sneda situps på boll som övningen även kallas, är en effektiv magövning för sneda och raka magmusklerna. Att göra magövningar på boll har flera positiva fördelar; det ger stabilitet i höften, ökar rörligheten i ryggen och dessutom stärks mängder av småmuskler som får jobba för att hålla balansen och stabiliteten på bollen. Övningen kan lika gärna utföras hemma som på gymmet då det enda redskapet du behöver ha tillgång till är en pilatesboll.

Vilka muskler tränas vid sneda crunches på boll?

Aktiverade muskler i sneda crunches på boll är raka bukmuskulaturen (M. Rectus Abdominis), sneda inre bukmuskulaturen (M. Obliqus Internus Abdominis) samt sneda yttre bukmuskulaturen (M. Obliqus Externus Abdominis).

Hur gör man sneda crunches på boll?

1. Placera dig så att du har ländryggen mitt på bollen. När du ligger på bollen ska benen ha en 90 gradig vinkel så se till att välja en lagom storlek på bollen.

2. Gå upp diagonalt med kroppen och sikta med din ena axel mot motsatt knä.

3. Håll någon sekund i toppläget och återgå kontrollerat till startpositionen.

Vanliga misstag när man gör crunches på boll

Ett vanligt misstag är att man studsar upp från startpositionen vilket inte ger speciellt effektiv träning. Pausa därför någon sekund i botten för att undvika detta.

Övningen ska aldrig kännas i ryggen, gör den det är det för tungt och du bör då testa en annan magövning innan du ger dig på sneda crunches på boll.

Tips när man gör sneda crunches på boll

Belastningen i denna övning kan anpassas beroende på armarnas placering. Håller du armarna sträckta framåt blir belastningen lätt, håller du armarna korsade över bröstet blir belastningen medel, håller du händerna vid huvudet blir belastningen tung och håller du armarna sträckta över huvudet får du tyngst belastning. Vill du göra övningen ännu tyngre kan du använda dig av en vikt.

Rekommenderade produkter

 
Exercise Ball
 
Abilica FitnessBall

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej