Läs mer

Epikondylitbandage

Ett epikondylitbandage är ett armbågsskydd som sitter åt på underarmens ovansida och fungerar som ett specialbandage för tennisarmbåge eller golfarmbåge. Epikondylitbandet är utformat för att ge ett lokalt stöd under armbågen för avlastning utan att motverka armbågens rörelse.

Filtrera
Filtrera 5 produkter
Varumärke
Ottobock3 Vulkanskydd1 Rehband1
Rehab
Värme 4
Prehab 1
Kompression 1
Sortering
Popularitet
Armbågsskydd EPI
One size
249 kr
 
4,6
4.6 / 5
Betyg: 4.6 / 5
Armbågsskydd
One Size
219 kr
 
2,0
2 / 5
Betyg: 2 / 5
Ottobock Epi flex
S
Ottobock Epi flex
455 kr
 
Ottobock Epi flex
M
Ottobock Epi flex
455 kr
 
Ottobock Epi flex
L
Ottobock Epi flex
455 kr
 

Funktion och placering av epikondylitbandage

Till skillnad från ett vanligt armbågsskydd är ett epikondylitbandage mindre och verkar stödjande och avlastande lokalt på underarmens övre del och är speciellt utformad för att behandla tennisarmbåge och golfarmbåge. Ett epikondylitband förhindrar armen att ta ut rörelsen i muskeln för mycket i en ogynnsam position, men är samtidigt tillräckligt flexibel för att kunna användas vid aktivitet utan att störa. Du placerar epikondylitbandet under armbågen, med den aktiva delen på det drabbade området. Lider du av tennisarmbåge med smärta på underarmens utsida, sätter du ditt ledskydd mot den muskel som rör sig när du knyter näven. Lider du av golfarm med smärta på underarmens insida, sätter du det istället mot insidan av underarmen, och spänner åt med bandets epikondylitspänne.

Detta kommer vi att gå igenom

Vilket epikondylitbandage passar mig?

De flesta epikondylitbandage är konstruerade på ett liknande sätt, med ett isolerat avlastningsområde för armbågsleden. Det finns även armbågsskydd med epikondylitspänne, som fungerar som ett klassiskt armbågsskydd med ett extra spännband för epikondylit. armbågsskydd EPI kan användas vid träning i skadeförebyggande syfte (prehab) och vid rehab mot problem i armbågsleden.

Ett epikondylitbandage är strået vassare för dig med tennisarmbåge eller golfarm, och kan justeras för optimalt stöd för respektive besvär. Det kan vara användbart för dig som spelar racketsporter som tennis och badminton, men även för dig som spelar golf och handboll. Ett epikondylitbandage kan även ge funktionellt stöd för dig med monotont arbete där underarmarna får arbete mycket, exempelvis snickeri, finmotorisk mekanik, frisör och datoranvändning. Även studenter som sitter i skolbänken och skriver mycket kan må bra av extra stöd och avlastning (studentarmbåge).

Rekommenderade produkter:

Smärta vid golfarmbåge.Orsaker till tennisarmbåge och golfarmbåge

Tennisarmbåge och golfarm är två liknande smärttillstånd som båda beror på överansträngning och överbelastning i armbågsleden, även kallat epikondylit eller epikondylalgi. Skillnaden sitter i det exakta smärtområdet. Skadorna kan uppkomma på olika sätt, inte bara genom de traditionella idrotterna tennis och golf, utan är även vanligt inom annan sport och vid monotont arbete och studerande.

Tennisarmbåge - lateral epikondylit

Orsak: Tennisarmbåge orsakas av överbelastning i armbågens senfästen, där förändringar i senan sitter på armbågens yttersida. Denna överansträngning ger små bristningar i muskelfästet från armbågsleden till överarmen, vilket orsakar irritation. Personer som tränar racketsporter som tennis och badminton (därav åkommans namn), samt personer med monotona finmotoriska arbetsuppgifter löper större risk att drabbas. Det kan vara arbete som kräver mycket jobb med datormus, finsnickeri eller detaljorienterat monteringsarbete. Även studenter som sitter i skolbänken mycket och skriver kan drabbas av tennisarmbåge.

Symptom: Ansträngningen sitter i fingrarnas sträckmuskler som löper uppåt i underarmen. Eftersom irritationen sitter i underarmens yttersida, är det också där du känner av smärtan och du blir öm på utsidan av armbågen och på underarmens ovansida. Vanliga symptom är svårigheter att greppa föremål och att sträcka ut armbågen fullt ut. Det kan både göra ont i armbågen vid aktivitet och under vila på natten, om vi omedvetet ligger på armbågen med tryck på armbågsleden.

Behandling: Om du upplever symptom medan du tränar kan du avlasta armbågsleden med ett armbågsskydd med epikondylitspänne eller ett epikondylitbandage som ger support till armbågen under aktivitet. Det kan även avhjälpa dig som känner av besvär under arbete. Här är det dock viktigt att även se till att förebygga fortsatta problem med varierad arbetsställning i den mån det går. Rehabiliterande övningar med styrka för underarmens muskler är också rekommenderat. Däremellan är det viktigt för armbågen att få tid för återhämtning och vila.

Golfarmbåge - medial epikondylit

Orsak: Golfarm beror precis som tennisarmbåge på en överansträngning i armbågens senfästen, men här sitter irritationen på armbågens insida. Namnet kommer från att det är en vanlig åkomma att drabbas av bland golfspelare som ständigt använder sina armbågar i slag med klubban. Problemen drabbar dock lika ofta personer som inte spelar golf, utan exempelvis har enformiga arbetsmoment där man använder händer och fingrar till stor del, exempelvis hantverkare.

Symptom: Smärtan sitter på underarmens insida, som ofta strålar nedåt i underarmen. Du kan uppleva svaghet i hand och fingrar och har svårt att greppa föremål.

Behandling: Ett armbågsskydd med epikondylitband eller ett epikondylitbandage hjälper till att avlasta armbågsleden för att lindra smärta och motverka ytterligare överbelastningsskador. Ett epikondylitbandage kan användas både vid träning och aktivitet, och till vardags för avlastning och smärtlindring. Rehabiliterande träningsövningar för underarmens muskler är ett bra komplement, samt att ge armbågen tid för återhämtning och vila.