Läs mer

Armbågsskydd

Armbågsskydd kan verka lindrande och stödjande vid instabilitet, stelhet och smärta i armbågsleden och vara en skön avlastning i förebyggande syfte vid träning där armbågen utsätts för mycket påfrestning. Det finns många orsaker till att ha ont i armbågen, och vi har armbågsstöd för de vanligaste problemen, med både lätt och hårt stöd.

Filtrera
Filtrera 13 produkter
Varumärke
Rehband4 Os1st3 Vulkanskydd3 Mueller2 Back on Track1
Rehab
Rörligt 8
Kompression 8
Värme 7
Stabilt 5
Prehab 5
Sortering
Popularitet
Armbågsskydd
One Size
199 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
Armbågsskydd
Black
199 kr
 
4,5
4.5 / 5
Betyg: 4.5 / 5
Rx Armbågsskydd
Camo
299 kr
 
4,1
4.14 / 5
Betyg: 4.14 / 5
Elastiskt armstöd
L
Mueller Elastic Elbow Support
149 kr
 
4,0
4 / 5
Betyg: 4 / 5
Armbågsskydd
L
197 kr
 
Tennisarmbåge
M
229 kr
 

Guide: Rätt armbågsskydd för dig

Armbågsskydd och armbågsstöd är utformade för att ge avlastning till armbågsleden, senfästena och musklerna i armen, både för dig som tränar och vill motverka att skador uppstår och för dig som redan drabbats av värk i armbågen. Du som vill ha ett armbågsskydd för träning eller vill förebygga skador kan välja ett lättare armbågsskydd för stöd och avlastning, medan du som har ont i armbågen kan välja ett armbågsstöd med medel till hårt stöd.

Detta kommer vi att gå igenom

Armbågsskydd lätt support.Armbågsstöd & armbågsskydd med lätt support

Ett armbågsskydd med lätt stöd lämpar sig som träningsskydd när du vill stabilisera armbågens rörelsebana och avlasta armbågen för att slippa hindras i din träning. Lättare armbågsskydd ger stöd och stöttning till armbågsleden, och ibland även värme eller kompression. Värmande armbågsstöd kan upplevas lindrande vid ömhet i armbågen, och värme är alltid positivt för både muskler och leder som då lättare håller sig varma och mjuka under träning och mindre utsatta för skaderisker. Kompressionsskydd ger ett tryck på armbågsledens muskler, vilket ger ett ökat tryck på musklerna och potentiellt förbättrat blodflöde och syretransport som följd. Denna typ av träningsskydd passar således både för prestationsinriktad träning och i skadeförebyggande syfte, så kallad prehab.

Ett lättare armbågsstöd passar dig som tränar idrotter där armbågsleden utsätts för belastning och påfrestning, och vid vardagliga aktiviteter och arbete med ensidiga rörelser.

 • Vid träning där armbågsleden utsätts för tyngd och överbelastning; crossfit, styrketräning, målvakt i handboll/fotboll/innebandy
 • Vid träning med upprepade rörelser och kast; handboll, golf, tennis
 • Musarm med smärta i armbåge, axel eller underarm
 • Vid vardagssysslor och monotont arbete; långvarig datoranvändning, kassaarbete, snickeri

Tips på armbågsskydd som ger lätt support

Medelhård support och epikondylitbandage

Armbågsstöd med medelhård support har liksom lättare stöd ofta en smart konstruktion som ger kompression, värme och stabilitet till armbågsleden för att ge stöd och lindring till stela muskler och ömmande armbågsled. Ett medelhårt armbågsstöd kan lämpa sig vid träning och aktiviteter när du redan känner av en ömmande armbågsled och stela muskler i armen, och vill avlasta ytterligare för att undvika att förvärra symptomen, undvika snedbelastning och fortsätta kunna vara aktiv.

Det finns även armbågsstöd med support för nedre delen av armbågen, så kallad epikondylitbandage, som hjälper till att förebygga förslitningar och ge support till armbågsleden.

 • När du upplever besvär i armbågsleden under aktivitet och vill avlasta leden för att kunna fortsätta vara aktiv
 • Tennisarmbåge med smärta på utsida armbågsled kan avlastas med ett medelhårt stöd eller epikondylitbandage
 • Golfarmbåge med smärta på insida armbågsled och muskelfästen
 • Vid svullnad och inflammation i armbågen
 • Bursit / Slemsäcksinflammation / Studentarmbåge

Tips på armbågsskydd som ger medel support

Extra stabilt armbågsskydd med hård support

Stabila armbågsstöd och ortroser passar dig som genomgår rehabilitering eller av dig som upplever att du motverkas i din träning på grund av skada i armbågsleden. Stabila armbågsskydd ger armbågsleden möjlighet till ett korrekt rörelsemönster och motverkar att armbågsleden översträcks. Stabila armbågsstöd används inte sällan av idrottare som tränar kastsport eller sport med upprepade stötar mot armbågsleden.

 • Hyperextension (överrörlighet eller översträckning) i armbågsleden, eller där det finns risk för översträckning, exempelvis handboll, spjutkastning, målvakt i bollsport.
 • Vid mycket tung belastning med ökad risk för överbelastning, exempelvis tyngdlyftning.
 • Instabil armbåge som orsakar en känsla av osäkerhet i rörelsen. Detta kan uppkomma bland annat efter behandling av luxation (armbåge ur led) eller andra mer akuta skador.

Tips på armbågsskydd som ger hög support

Armbågsskydd för prehab.Förebygg armbågsskada med prehab och behandla med rehab

När du skadat dig eller upplever problem med armbågsleden finns det behandling och bra rehabilitering för att lindra besvären, och innan skadan uppstår finns det många åtgärder att se över först för att förebygga skaderisker och motverka att befintliga problem förvärras och felbelastning uppstår.

1. Lyssna på kroppen, upplever du att vissa rörelser smärtar så ta signalerna på allvar och underlätta för kroppen att återhämta och stabilisera sig.

2. Vid monotona rörelser och ensidigt arbete bör du se till att växla rörelsemönster så ofta du har möjlighet, för att avlasta överbelastade leder.

3. Träning är bra för kroppen, men se till att du har rätt teknik vid varje övning för att undvika snedbelastning och överbelastning. Börja alltid med uppvärmning – varma muskler och leder löper mindre risk för skador än kalla. Ta gärna hjälp av träningsskydd för stabilitet och avlastning som passar din idrott och de leder du belastar mest. Återhämtning efter träning är viktigt.

4. När skador eller besvär uppstår, se till att kroppen får återhämta sig och rehabilitera leden.

Vanliga orsaker till ont i armbågen

Smärta i armbågen kan utspelas som en latent smärta som gör sig påmind under aktivitet, eller som en konstant smärta som du känner av under hela dygnet. Oavsett vilket så kan det upplevas begränsande i din träning, sport och vardagsaktiviteter. Vanliga armbågssproblem orsakas ofta av överbelastning eller snedbelastning av armbågen, vid upprepade monotona rörelser eller tung belastning. Nedan följer några av våra vanligaste orsaker till armbågsbesvär.

Tennisarmbåge

Orsak: Tennisarmbåge beror på en överbelastning av armbågsleden som orsakas av inflammation i muskelfästet. Tennisspelare är ofta drabbade, och har gett upphov till namnet på skadan, men det kan även drabba andra personer som har ensidigt rörelsemönster i armbågsleden.

Symptom: Vanliga symptom är smärta på utsidan av armbågen och ofta känsla av kraftlöshet och svårighet att greppa.

Behandling: Avlastande epikondylitbandage eller armbågsskydd med epikondylitband kan ge bra support till denna typ av besvär, och kan hjälpa dig att klara av fortsatt aktivitet.

Smärta vid golfarmbåge.Golfarmbåge

Orsak: Golfarm likar både orsak och symptom på tennisarmbåge, men här orsakas smärtan snarare av inflammation i muskelfästet på insidan av armbågen.

Symptom: Strålande smärta från muskelfästet och genom armen.

Behandling: Avlastande epikondylitbandage eller armbågsskydd med epikondylitband kan ge bra support till denna typ av besvär, och kan hjälpa dig att klara av fortsatt aktivitet.

Musarm

Orsak: Drabbar ofta personer som sitter långa stunder vid datorn och datormusen, därav namnet på åkomman.

Symptom: Vanliga symptom är domningar, stickningar och molande värk i armbåge, axel eller underarm.

Behandling: Det bästa är att avlasta armbågen och armen med en annan typ av rörelsemönster och låta armen vila några dagar. Därefter kan du testa ett armbågsstöd med lätt support.

Till tennisarmbåge, golfarm och musarm så passar dessa skydd bäst:

Hyperextension (översträckning) i armbåge.Hyperextension - översträckning i armbågsleden

Orsak: Överrörlighet i armbågsleden eller överbelastning på grund av kraftansträngning eller slag mot armbågen i samband med träning eller tunga lyft.

Symptom: Smärta i armbågen och ofta svullnad.

Behandling: Vid skadetillfället behövs vila och kyla mot svullnaden. Vid kommande träning kan du använda extra stabilt armbågsskydd som hjälper till att motverka upprepad översträckning. Armbågsskydd kan även användas i förebyggande syfte (prehab) inom sporter som crossfit, tyngdlyftning och liknande där armbågen utsätts för tung belastning, och du vet om att du har överrörliga armbågsleder.

Armbågsskydd för översträckta armbågar:

Luxation i armbågen - armbågen ur led

Orsak: Luxation är en förlängning av hyperextension, där armbågen helt går ur led och i värsta fall kan ledbandet gå av. Orsakas inte sällan av kraftig stöt mot armbågsleden.

Symptom: Tillståndet ger upphov till kraftig smärta, svullnad och armbågsleden går märkbart ur sin normala rörelsebana.

Behandling: Akuta åtgärder är förstås att få tillbaka leden i sin rätta position, samt minska svullnad med kyla och låta leden vila. Sedan följer en långvarig rehabilitering beroende på omfattning, ta hjälp av extra stabilt armbågsskydd.

Armbågsskydd som ger extra stabilt skydd:

Bursit - Slemsäcksinflammation

Orsak: Bursit orsakas av slemsäcksinflammation som uppstår efter upprepade stötar eller fallskada på armbågsspetsen. Skadan ses ofta hos målvakter i handboll. Bursit kallas ibland även studentarmbåge, när den drabbar personer som sitter mycket lutad över skolbänken och skriver mycket. Skadan är dock densamma.

Symptom: Smärta vid aktivitet.

Behandling: Den bästa behandlingen är det förebyggande arbetet genom att använda stödjande ledskydd för armbågen. Om skadan ändå är framme krävs en tids vila och inflammationsdämpande medel.

Bra skydd vid slemsäcksinflammation i armbågen: