Recept: Kyckling med fänkålsröra
Fänkål är en ofta underskattad grönsak som innehåller rikligt med C-vitamin, kalium, mangan och folat. Den är dessutom en god källa till magnesium, järn, kalcium, koppar och B3-vitamin.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg kyckling 1 kg tärnad potatis Fänkålsröra |
|
Gör så här:
Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 2 matskedar citronpeppar och 1 dl vitt vin. Baka av påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter och låt den ligga i lagen för att svalna.
Tärna sedan kycklingen och dela upp den i matlådor.
Tillaga potatisen i ugnen på 200 °C i 30 minuter.
Gör slutligen tapenaden.
Fänkålsröra
Ingredienser | innehåll per 100g | ||||||||
500 g fänkål 300 g rödlök 3 st vitlöksklyftor En stor knippe timjan 2 dl vitvinsvinäger 3 dl vatten 3 msk sojasås 2 msk flytande grönsaksfond 1/4 tsk vaniljpulver 1 tsk cayennepeppar 1/2 tsk steviasocker 4 tsk guarmjöl (eller maizena) 1/2 msk malen svartpeppar 2 tsk örtsalt |
|
Gör så här:
Kör först fänkålen i en matberedare och lägg den åt sidan.
Kör rödlöken och vitlöken i matberedaren.
Värm en gryta med kokosfett, stek löken och vitlöken i ca 2 minuter på hög värme. Blanda i fänkålen, vitt vin och vitvinsvinäger och sänk värmen till medel. Häll i vatten, grönsaksfond, stevia, vanilj, cayennepeppar och sojasås och låt allt småkoka i 30 minuter. Blanda i guarmjöl, timjan, malen svartpeppar och smaksätt med örtsalt.
Låt allt redas och bli tjockt. Ställ åt sidan och låt det svalna.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.