Recept: Proteinrik kyckling med paprikaröra

Vitlöken har haft betydelse under lång tid i folktron, då den påståtts skydda mot allt från förkylning och cancer till varulvar och vampyrer.
Det är dock känt att vitlök stimulerar vissa enzymer att bildas i levern. Löken innehåller bland annat eterisk olja, kalcium, fosfor, järn, selen, vitaminerna A, B1, B2, C samt niacin. Det mest aktiva ämnet är det antibakteriella ämnet allicin, som kan döda vissa bakterier.
Veckans matlåda | innehåll per portion | ||||||||
1 kg tärnad kyckling 1 kg tärnad potatis Röd paprikaröra |
|
Gör så här:
Börja med att koka kycklingen i en gryta med vatten, lök, en vitlöksklyfta, timjan, rosmarin och lagerblad i ca 5 minuter. Låt den sedan ligga i lagen och svalna.
Koka sedan potatisen och ett tips är att använda kycklingspadet för att få lite annorlunda smak på potatisen.
Röd paprikaröra
Ingredienser | innehåll per 100g | ||||||||
500g röd paprika 200g tärnad rotselleri 100g hackad rödlök 2 st vitlöksklyftor 20g olivolja 3 msk vitvinsvinäger 1 msk sojasås (valfritt) 1/2 tsk Sambal Oelek (valfritt) 1/4 tsk steviasocker (valfritt) 1/4 tsk vaniljpulver (valfritt) 2 msk hackad oregano 2 msk flytande grönsaksfond Malen svartpeppar 2 tsk örtsalt |
|
Gör så här:
Sätt igång ugnen på 200C° grill.
Lägg de röda paprikorna i en ugnsform och häll över olivoljan, sätt in formen i ugnen i ca 10-20 minuter tills skinnet har fått en svart bränd färg och har lossnat från paprikan. Ta ut och låt den svalna.
Koka under tiden rotselleri med vitlök och grönsaksfond i ca 5 minuter tills den är mjuk. Sila av vattnet men spara det i en skål. Lägg i rotselleri i en blender och häll i ca 3 dl av spadet och gör puré av den. Häll i purén i en större skål.
Avlägsna skinnet och roten från paprikan och lägg den sen tillsammans med oljan i skålen med rotselleri. Blanda i rödlök och vitvinsvinäger och använd en stavmixer för att blanda allt till en jämn röra.
Blanda i resten av ingredienserna och mixa allt ordentligt.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.