Recept: Kyckling med sweet chili-sås
Röd chili ger inte bara en smakrik hetta till denna rätt utan innehåller även höga halter av vitamin C och karoten. Dessutom är chili en bra källa för de flesta B-vitaminer i allmänhet och vitamin B6 i synnerhet. De innehåller också mycket kalium, magnesium och järn. Deras höga halt av C-vitamin kan också öka upptaget av icke hem-järn från andra livsmedel.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg kyckling 1 kg tärnad potatis Sweet chilisås |
|
Gör så här:
Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 1 skivad lök, 1 krossad vitlöksklyfta, timjan, rosmarin, lagerblad och 1 dl vitt vin, förslut påsen och baka den sedan i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter. Låt kyckligen sedan ligga i lagen och svalna.
Tärna kyckligen och fördela den sedan i en matlåda eller dela upp den i portionspåsar.
Koka sedan potatisen och tärna den.
Tillsist gör du sweet chilisås.
Sweet chilisås
Ingredienser | innehåll per 100g | ||||||||
600 g tärnad zucchini 100 g hackad lök 3 st hackade vitlöksklyftor 10 g ingefära 1 st hackat citrongräs 80 g hackad chili utan frön 20 g kokosfett 1 tsk steviasocker 2 tsk guarmjöl 2 msk flytande grönsaksfond 100 g vitt matlagningsvin 50 g vit balsamvinäger 40 g sojasås (3 msk) 3,5 dl vatten 2 tsk malen svartpeppar 2 tsk örtsalt |
|
Gör så här:
Värm upp en gryta med kokosfett och lägg i löken, vitlöken, citrongräs, ingefära och chili och fräs av allt hårt i ca 1 minut. Häll i vitt vin och koka ner till hälften i ca 1 minut, sänk sedan värmen och häll i vit balsamvinäger och låt det koka upp.
Vispa i guarnmjölet i vattnet tillsammans med sojasås och steviasocker och häll i det i grytan. Låt allt koka upp och blanda i zucchini. Sänk värmen och låt stå utan att koka i ca 20 minuter. Avsluta med svartpeppar och örtsalt.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.