Recept: Kyckling med olivtapenad
I denna tapenad hittar du äpple som kanske inte hör till vanligheterna men det ger en härlig syra till röran. Sedan innehåller ju äpplen även flavonoider, kalium och rikligt med C-vitamin som är bra för ett normalt fungerande immunsystem.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg kyckling 1 kg bakpotatis Olivtapenad |
|
Gör så här:
Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 1 matsked paprikapulver, 1 matsked malen koriander, 1 dl vitt vin och 2 matskedar citronsaft. Baka av påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter och låt den ligga i lagen för att svalna.
Tärna sedan kycklingen och dela upp den i matlådor.
Tillaga bakpotatisen i ugnen på 200 °C i 30 minuter.
Gör slutligen tapenaden.
Olivtapenad
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
700 g oliver 205 g tärnad aubergine 150 g tärnad lök 4 st hackade vitlöksklyftor 100 g tärnat äpple 1/2 tsk Sambal Oelek (valfritt) 1/3 tsk steviasocker (valfritt) 2 dl rött vin En handfull hackad persilja 1 dl vatten 15 g kokosolja Malen svartpeppar 3 tsk örtsalt |
|
Gör så här:
Stek löken i kokosolja i en gryta i ca 1 minut tills den blir mjuk, blanda sedan i aubergine och vitlök. Låt det fräsa på medelvärme i ca 5 minuter. Häll i rött vin och låt vätskan koka ner till hälften.
Lägg allt i en köksberedare med resten och gör en jämt puré av allt.
Smaksätt med malen svartpeppar och örtsalt.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.