Recept: Kyckling med jordnötssås
Att använda jordnötter i maten är ett bra sätt att öka innehållet av fleromättat fett, som anses vara en skyddsfaktor mot hjärt-kärlsjukdom. Nötterna innehåller även många nyttiga mineraler som bland annat fosfor, kalcium och magnesium.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg tärnad biff 1 kg tärnad potatis Jordnötssås |
|
Gör så här:
Börja med att marinera kycklingen i en fryspåse med en handfull grillkrydda i ca 2 timmar. Baka sedan kycklingen i ugnen på 120 °C med lite vatten i botten i ca 30 minuter. Låt kycklingen ligga i lagen och svalna.
Tärna sedan kycklingen och lägg allt i en matlåda eller dela upp den i portionspåsar.
Koka sen tärnad potatis och skölj den i kallt vatten.
Tillred efter det jordnötssåsen.
Jordnötssås
Ingredienser | innehåll per 100g | ||||||||
150 g tärnad rotselleri 100 g tärnad morot 100 g hackad lök 100 g tärnat och skalat äpple 3 st hackade vitlöksklyftor 1 bit hackad ingefära (tumstor) 1/2 tsk Sambal Oelek 1/2 tsk steviasocker 100 g osaltade jordnötter 2 tsk arrowrot 2 msk flytande grönsaksfond 2 msk sojasås 1/2 dl äppelcidervinäger 150g kokosmjölk light 5 dl vatten 20 g kokosfett Malen svartpeppar 2 tsk örtsalt |
|
Gör så här:
Värm upp en gryta med kokosfett, blanda i lök, vitlök, äpple och ingefära. Stek allt tills det blir mjukt i ca 2 minuter. Häll i äppelcidervinäger och låt koka ner till hälften. Häll i kokosmjölk, jordnötter, steviasocker och sambal oelek. Låt allt koka i ca 1 minut.
Häll i vatten, sojasås, grönsaksfond och arrowrot och när det börjar koka så blandar du i resten av grönsakerna och sänker värmen till medel. Låt allt små koka i ca 10-15 minuter tills grönsakerna är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.
Smaka av med malen svartpeppar och örtsalt.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.