Recept: Kalorisnål gryta på torsk
Jag använder mig av Guarkärnmjöl i denna gryta som är ett stabiliserings- och förtjockningsmedel. Guarkärnmjölet passerar rakt igenom tarmen utan att tas upp av kroppen och ger därför inga extra kalorier. Men det går så klart lika bra att använda maizena.
Ingredienser | innehåll per portion med potatis | ||||||||
1 kg potatis eller ris för 5 portioner 800 g torsk 300 g tärnad kalkonbacon 200 g tärnad morot 200 g tärnad palsternacka 100 g hackad lök 2 st hackade vitlöksklyftor 5 st klyftor svart vitlök (valfritt) En knippe hackad färsk dill 2 dl matlagningsgrädde 1% 1 dl vatten 10 g kokosfett Örtsalt 2 tsk guarkärnmjöl (eller maizena) |
|
Gör så här:
Tärna moroten och palsternackan i ca 1/2 cm storlek.
Värm en gryta med kokosfett och fräs lök, vitlök, svart vitlök och bacon i ca 30 sekunder. Häll i vitt vin, vatten, matlagningsgrädde tillsammans med morot och palsternacka och låt det småkoka på medelvärme i cirka 10 minuter. Lägg i torsken och låt allt koka i ca 8-10 minuter. Blanda i guarkänsmjöl och dill, låt det redas och bli tjockt. Smaka av med örtsalt.
Tillaga potatisen eller riset under tiden och fördela allt i 5 matlådor eller portionspåsar.