Recept: Fläskfilégryta med rostad potatis
Krispig potatis möter mjuk svamp och smakrik fläskfilé i denna lättlagade festmåltid. En portion rymmer dessutom mer än 40 g protein!
Ingredienser |
| ||||||||||||
4 portioner | |||||||||||||
1 kg potatis | |||||||||||||
Rapsolja | |||||||||||||
600 g fläskfilé | |||||||||||||
250 g kantareller eller champinjoner | |||||||||||||
1 gul lök | |||||||||||||
2 dl mager matlagningsgrädde | |||||||||||||
2 dl rött matlagningsvin | |||||||||||||
Salt & peppar | |||||||||||||
1 tsk torkad timjan | |||||||||||||
1 tsk torkad rosmarin | |||||||||||||
Några kvistar färsk timjan |
Tillredning
Värm ugnen till 225 grader. Dela potatisarna i halvor och pensla dem med rapsolja. Lägg potatishalvorna med snittytan nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen i ca 30 minuter, eller tills de fått en gyllenbrun färg.
Hacka den gula löken och skiva svampen. Putsa fläskfilén och skär den i tunna skivor. Stek köttet tillsammans med den finhackade gula löken tills de fått fin färg. Tillsätt svampen och stek på svag värme i några minuter. Tillsätt sedan torkad timjan och rosmarin samt matlagningsvin och matlagningsgrädde och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt såsen puttra på svag värme i 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera den rostade potatisen med fläskfilégrytan och dekorera med några kvistar färsk timjan.