Recept: Fläskfilé med sparris och tomatröra

Fläskfilé

Saftig fläskfilé med bakad potatis och sparrisröra.

Sparris är en av de äldsta kulturgrödorna och har odlats under många tusen år. Sparris är mycket näringsrik och innehåller rikligt med K-vitamin, folat, C-vitamin, A-vitamin och många fler vitaminer och mineraler.

Genom att sparris även innehåller ämnet inulin har den en prebiotisk effekt, vilket betyder att de har en gynnsam effekt på vår tarmflora. Sen är sparris också rik på B-vitaminet folsyra, som är viktigt för bland annat cellbildningen.

Ingredienser

innehåll per portion

700 g fläskfilé (stekt)
900 g bakad potatis
Sparris och tomatröra
Energi460,6 kcal
Protein45,6 g
Kolhydrater42,3 g
Fett10,2 g

Gör så här:

Börja med att lägga fläskfilén i stekpåsen med grillkrydda och vitt vin, placera den i ugnen på 75 °C i ca 2 timmar eller tills köttet nått 63 °C. Ta ut och låt köttet svalna i påsen.

Skär upp köttet i lagom stora bitar och lägg allt i en matlåda, eller dela upp det i portionspåsar. 

Baka sen en laddning små bakpotatisar i ugnen på 180 °C i 30 minuter. Bakad eller rostad potatis håller sig oftast längre än kokt i kylen.

Tillaga sedan sparris och tomatröran och fördela den i portionspåsarna.

Sparris och tomatröra

Tomatröra

Ingredienser

innehåll per 100G

500 g krossade tomater
500 g tärnad sparris
100 g hackad lök
3 hackade vitlöksklyftor
1/3 tsk Sambal Oelek (valfritt)
1/3 tsk vaniljpulver (valfritt)
1/2 tsk stevia socker (överkurs)
1 dl vitt matlagningsvin
1/2 dl vit balsamvinäger
20 g kokosfett
3 kvistar färsk timjan
6 blad färsk basilika
2 tsk guarkmjöl
Malen svartpeppar
2 tsk örtsalt
Energi39,7 kcal
Protein1,6 g
Kolhydrater3,7 g
Fett1,8 g

Gör så här:

Värm en gryta med kokosfett, stek sedan lök och vitlök i ca 1 minut i fettet, blanda i sparris och stek i ca 3 minuter till. Häll i vitt vin och när det kokar så häller du i tomaterna.

Blanda i Sambal Oelek, vaniljpulver och stevia och låt koka på medelvärme i ca 10 minuter. Blanda sedan i vit balsamvinäger, timjan, basilika och malen svartpeppar.

Red till sist med guarmjöl och smaksätt med örtsalt. Låt den stå på eftervärmen i ca 5 minuter. 

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Recept: Proteinrik kyckling med paprikaröra

Nyttig kyckling och paprikaröra med vitlök som fungerar antibakteriellt.
 

Recept: Fettförbrännande chiligryta på högrev

Kryddig gryta som hjälper dig bränna fett.
 

Recept: Kalorisnål kyckling med bönor

Bönor i maten ger långsamma kolhydrater och proteiner som förlänger mättnaden.
 

Recept: Kalorisnål gryta på torsk

Härlig och kalorisnål gryta på torsk.
 

Recept: Kyckling med sweet chili-sås

Kyckling med chilisås som ger en smakrik hetta i maten och tillför C-vitamin.
 

Recept: Kyckling med jordnötssås

Jordnötter i maten är ett bra sätt att öka innehållet av fleromättat fett.
 

Recept: Kyckling med kantarell och valnötsröra

Kyckling med potatis och en valnötsröra som ger dig tillskott av omega-3 och -6.
 

Recept: Kyckling i apelsin och kokossås

Koksfett innehåller laurinsyra som påstås stärka immunförsvaret.
 

Recept: Proteinbiff med sweet & sour-sås

En härlig och saftig biff blir extra nyttig med sötsur sås gjord på morötter.
 

Recept: Kyckling- och broccolikompott

Kyckling med broccoli kompott rik på kalcium.
Visa fler