PT-Staffan: Lyckas med nyårslöftet - del 2

Del 2 - kost

Del 1 Del 2
Att börja äta nyttigare är ett minst lika vanligt nyårslöfte att ropa ut innan tolvslaget som att börja träna. Men hur ska du göra för att lyckas förändra dina matvanor och behålla de på lång sikt? Staffan ”PT-Staffan” Eklund delar med sig av vanliga fallgropar och sina bästa tips för att undvika dem.

PT-Staffan sitter med ryggen lutad mot en vägg på ett gym.

PT-Staffans produkttips

 
Arctic Omega-3
 
Core Gainer
 
Core Vitamins
 
Core BCAA Powder
 
Core Whey Protein

Det kan vara svårt att veta var man ska börja när man väl har bestämt sig för att börja äta nyttigare.

- Många vet vad de inte ska äta, men har desto svårare att välja bättre alternativ. Då är det lätt hänt att det blir för svårt och inte blir något av det alls istället, menar Staffan Eklund.

1. Dags för dina nya rutiner
Ett matschema kan kännas strikt, men kommer att vara en skänk från ovan till ditt vardagsstressade jag. Särskilt innan du vant dig vid vilken mat du kan välja istället.

- Gör ett matschema och håll dig till det. Försök att tänka sunt och lägg in kvalitativ mat som du mår bra av. Vet du att du ska iväg till kompisar på middag en kväll kan du vara förutseende och lägga in lite mer träning en annan dag och lägga extra fokus på maten de andra dagarna. Väl på middagen kan du försöka fokusera på bra protein och mer av nyttigare tillbehör.

- Har du ett matschema är din handlingslista i princip klar också och du slipper fundera så mycket. Undvik att handla hungrig så är det inte lika lätt att trilla dit för frestelserna i butiken.

 2. Titta på innehållsförteckningen
Innan du avgör om en produkt faktiskt passar i dina nya kostvanor – kasta ett öga på innehållsförteckningen, tycker Staffan Eklund.

- Många tror sig veta vad olika produkter innehåller och hur bra de är. Men vänd gärna på den och läs vad den innehåller. Bara för att något innehåller mycket protein är det inte nyttigt.


3. Vilka tillskott behöver du?
Det finns mycket kosttillskott att välja bland. Vilken nivå du befinner dig på i din träning, och hur din kost ser ut, påverkar vilka kosttillskott du har behov av.

- Det är viktigt att se kosttillskott som just tillskott. Där är proteinpulver ett bra grundtillskott, särskilt om man har svårt att få i sig stora mängder protein genom maten. BCAA eller aminosyror är också ett bra tillskott i samband med träning för att minska nedbrytningen av muskler. Multivitamin är också ett bra grundläggande tillskott för att säkra sitt dagliga intag av vitaminer. Tränar du lite mer kan ett tillskott av omega-3 vara väldigt bra också, särskilt om du inte får i dig mycket bra fett.

- En preworkout-dryck tycker också många är bra att ta inför träning för att få extra energi antingen innan passet eller halvvägs in i det om det är ett längre pass för att orka det sista. Har du svårt att gå upp i vikt eller saknar aptit efter träningen kan gainers eller kolhydratsblandningar också vara ett bra tillskott.

4. Gå inte vilse i dietdjungeln
Det kryllar av dieter på tidningarnas löpsedlar – inte minst kring nyår. Undvik att falla för löftena och försök istället hitta långsiktiga och nya hållbara vanor kring mat.

- En diet antyder att det är en tillfällig kosthållning och har ett slut. Dina nya vanor ska hålla längre än så. Försök hitta en sund inställning till kost istället där du oftast äter bra, men kan unna dig något någon gång ibland om du vill det. Men var ärlig mot dig själv. Vissa personer mår faktiskt bara dåligt av att unna sig något extra och kan inte njuta av det. Då är det bättre att skippa det.

5. Välj rätt tidpunkt
Timing är en annan aspekt att ta hänsyn till när du planerar hur du ska äta hälsosammare.

- Det största intaget av mat ska ske efter träningen när du behöver fylla på med energi. Försök däremot att undvika mycket kolhydrater på kvällen. Det ska hellre intas mitt på dagen om du har vanliga kontorstider.

6. Investera i din mat – och din kropp
Ska dina nya vanor hålla sig i längden ska det inte kännas som ett straff att äta bra.

- Satsa på bra varor som gärna är ekologiska och närproducerade med bra proteinkällor och mycket grönsaker. En bra frukost kan till exempel vara havregrynsgröt eller naturell yoghurt med hemmagjord granola och ägg. Då håller du dig mätt längre och blodsockret på en bra nivå.

7. Skippa isbergssalladen!
En traditionell sallad bestående av främst isbergssallad kan framstå som ett nyttigt alternativ. Men det finns betydligt bättre alternativ än så.

- Vanlig sallad kommer snabbt göra dig hungrig igen och få blodsockret att bli riktigt lågt och humöret att svaja. Satsa på kvalitativa grönsaker som faktiskt innehåller näring som broccoli, tomat, gröna bönor och bladspenat.

8. Ut med det gamla – in med det nya
Det kan svida att kasta ut det där man gärna smyger i sig när suget uppstår.

- Men det kommer att vara mycket enklare att motstå om du inte har onyttig mat hemma. Då ställs du inför att gå till mataffären och hinner fundera ett extra varv på om det är värt det. Ju mer du vänjer dig vid dina nya vanor desto mer kommer du märka hur mycket bättre du mår och inse vad bra det är för dig!

PT-Staffans produkttips

 
Arctic Omega-3
 
Core Gainer
 
Core Vitamins
 
Core BCAA Powder
 
Core Whey Protein

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej