Därför är korngräs bra vid detox

Ett vanligt inslag i en detoxkur och en näringsrik komponent i smoothies. Korngräspulver har många intressanta egenskaper och är en bra källa till näring och fiber, oavsett om du vill gå ner i vikt eller om du bara vill leva hälsosamt.

  • Korngräsets fördelar
  • Användning av korngräs

Korngräs med tillskott i en skål

Korngräsets fördelar

Korngräs påminner om vetegräs, men är ett mindre sött och mer lättsmält spannmålsgräs. Korngräset är ett av naturens näringsmässigt bäst sammansatta råvara, med ett brett spektra av vitaminer, mineraler, klorofyll och kostfiber. Den är särskilt rik på vitamin B1, kalium, järn och C-vitamin och innehåller även zink och B12. Korngräs är rikt på klorofyll, det ämne som färgar växten grön. Man kan säga att klorofyll fungerar som växternas blod och ansvarar för dess näringsomsättning. För oss har klorofyll flera hälsofördelar, det verkar som en kraftfull antioxidant som skyddar våra celler och har även en utdrivande effekt, som medför en förbättrad hantering av slaggprodukter.

Fiberhalten i korngräs är hög, ungefär 25 % av innehållet i ett korngräspulver brukar utgöras av fiber. Kostfiber har en välgörande verkan för magen och sätter igång tarmarnas system. Dessutom mättar det bra och ger en långsam och begränsad stegring av blodsockret, så att det håller sig på en jämnare nivå.

Korngräs är basbildande och har en förmåga att neutralisera syra-basbalansen i kroppen. Varken en för sur eller basisk kropp är att föredra, men i vårt samhälle med obalanserad kort, brist på motion och stress har vi en tendens att bli försurade i kroppen. Genom basisk föda kan vi hjälpa kroppen att hitta en bättre balans och därmed undvika de följdproblem som kan uppstå av en försurad miljö; huvudvärk, trötthet och muskelömhet.

Användning av korngräs

Korngräs som hälsokost säljs vanligen som pulver, och ibland till det engelska namnet barley grass. Det lättaste sättet att använda det är att blanda ner det i en smoothie, juice eller i mat så som soppa och sallad. Vid sidan av att bara ta tillvara på näringsinnehållet, finns det många som även använder korngräs som ett medel på vägen mot ett specifikt mål.

Korngräs

 
Barley Grass
 
Korngräs

Vid en detoxkur då man vill rena kroppen på slaggprodukter och tillföra ny, ren näring för att hitta balans i kroppen, passar korngräs utmärkt. Den utdrivande processen främjas och kroppen får hjälp till en neutral syra-basbalans.

Vid viktminskning finns det människor som upplevt att dieten gått smidigare genom att tillföra korngräspulver. Det tros bero dels på den utdrivande förmågan, men även tack vare det rika fiberinnehållet som stabiliserar blodsockret och minimerar risken för sockersug och snedsteg.

Oavsett vad du har för mål med din kropp, ger garanterat korngräs ett extra tillskott av näringsämnen på naturligt sätt!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Stor guide: Allt om detox

Detox är en renande kur där du maximerar kroppens reningsprocess.
 

Så fungerar detox med juice

Lär dig hur du renar kroppen med hjälp av färskpressade juicer.
 

Kom igång med din detox

Här får du förslag på middagar och mellanmål att äta under en detox.
 

Raw food-bollar

Dessa gröna naturliga bollar passar perfekt i samband med en renande kur.
 

Recept: Tropisk Detox

Läskande god smoothie med tropisk mango och kokos och ett sting av ingefära.
 

Stor guide: Allt om magnesium

Magnesium behövs för att över 300 av kroppens enzymer ska kunna fungera.
 

Så bra är vetegräs för din detox

Vetegräs är rikt på klorofyll, fibrer och basbildande mineraler. Bra vid detox.
 

Därför är kalium viktigt vid träning

Kalium är en viktigt mineral och behovet ökar om du tränar eller går på diet.
 

Allt du behöver veta om alger

Alger som spirulina och chlorella är mycket näringstäta av livsviktiga ämnen.
 

Därför är superalgen chlorella så populär

Chlorella är en alg full av näringsämnen, antioxidanter och klorofyll.
Visa fler