Vassleproteinisolat

-Kungen av proteinpulver

Inte nog med att det finns flera olika sorters proteinpulver att välja bland, det finns dessutom flera olika varianter av respektive sort. Vassleprotein är den vanligaste och mest populära typen av proteintillskott, och du kan läsa mer om vassleprotein här. I denna artikel får du veta mer om vad som menas med isolat och vem som kan ha nytta av det.

  • Vad menas med isolat?
  • Fördelar

Bra vassleproteinisolat

Vad menas med isolat?

Vassleprotein (whey protein på engelska) kommer från mjölk och är ett mycket snabbupptagligt protein. Det är ett fullvärdigt protein med hög koncentration av grenade aminosyror. Vassleproteinisolat är en renad form av vassleprotein, där vasslen har filtrerats i flera olika steg i tillverkningsprocessen. Resultatet blir att andelen protein ökar medan kolhydrat- och fettinnehållet blir nästintill obefintligt. Proteinpulvret blir dessutom extremt låglaktos så att även laktosintoleranta kan använda det.

Ung man styrketränar i gymmet

Fördelar

De flesta isolat har en likadan sammansättning av aminosyror och proteinfraktioner som koncentrat. I praktiken innebär ett isolat en skillnad på runt 10-20% mer protein i jämförelse med ett koncentrat. Fördelen med ett isolat är att det tas upp betydligt snabbare än ett koncentrat och tillgängliga aminosyror finns i princip omgående i blodet, och kan därmed i teorin bidra till en snabbare muskeluppbyggnad. Isolat passar därför dig som vill avancera och inte nöjer dig med något annat än det bästa. Under diet kan det vara en fördel att använda isolat eftersom det ger en extremt liten kolhydrat- och fetthalt, och den snabba upptagningsförmågan som snabbt fyller på lagren av muskelprotein kan hjälpa dig att motverka muskelnedbrytningen. Om du vill testa ett isolat, ska du tänka på att blanda det med vatten, då livsmedel med kolhydrater och fett förhalar upptaget av proteinet och fördelarna går förlorade.

Nedan finns ett diagram som visar vassleproteinets olika upptagningshastighet beroende på om det är ett koncentrat, isolat eller hydrolysat. Y-axeln visar hur många gram som tas upp, medan X-axeln visar hur många timmar det tar att ta upp det.

Diagram över proteinets upptagningsförmåga

Läs gärna denna artikel för att lära dig mer om vassleprotein.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!