Sprängticka

Chaga

Sprängtickan är en svamp växer på björkstammar och kallas även chaga. Av dedikerade användare anses det vara en riktig mirakelsvamp, och faktum är att den svarta klumpen innehåller en hel del näringsämnen.

  • Vad är sprängticka och varifrån kommer det?
  • Näringsämnen och användning

Vad är sprängticka och varifrån kommer det?

Sprängtickan ser ut som en svart böld som växer på björkar, något som för ett otränat öga kan se ganska fult och oätligt ut. Sprängtickan är en svamp som fäster i skadade björkar och sprider sig vidare under flera år, en långsam process som helt enkelt spränger björken från insidan.

En kopp te med björkblad

Sprängtickan är ovanlig, bara en på 5000 björkar drabbas av svampen och det är bara de nordiska och nordamerikanska björkarna som växer på tillräckligt mineralrika marker för att sprängtickan ska uppfylla de egenskaper som förväntas av den i hälsokostsammanhang. Eftersom svampens kropp till största del sitter inuti björken, kan det vara svårt att komma åt, men går att plocka och ta hand om på egen mark såtillvida att man inte skadar trädet.

Näringsämnen och användning

Sprängtickan som livsmedel kallas chaga, från det ryska ordet för svamp. Redan dåtidens indianer i Nordamerika såg changan som en användbar växt och som hälsokost används det än idag, med allt större spridning. Många självutnämnda experter på området anser det vara en av de bästa naturmedel som finns, och det tycks inte finnas någon begränsning på allt vad råvaran kan bidra med och bota. Det har använts inom flera områden som naturlig detox, dunderkur för immunsystemet och i både förebyggande och läkande syfte mot flera sjukdomar och cancertyper. Chagan anses också kunna stödja blodtrycket och verka antiinflammatoriskt. Som botemedel har chagan ingen vetenskaplig grund, däremot har man kunnat fastställa ett vida näringsrikt innehåll, som kan vara gott nog åt den som vill ta hand om allmänhälsan.

Chagan är rikt på flera vitaminer och mineraler, intressanta växtsteroler, betaglukan och inte minst fytonäringsämnen, med ett ORAC-värde på över 100 000. ORAC (Oxygen Absorbance Capacity) är ett mått på den styrka en substans har att balansera fria radikaler som bryter ner våra celler. Det är att jämföra med andra livsmedel som anses vara superlivsmedel, så som kakao med ORAC 30 000 och blåbär med 9000.

Chaga

Det vanligaste och lättaste sättet att ta vara på chagan, är att brygga te på den. Chagan på hälsokostmarknaden är anpassad till en traditionell tesil, och bör låtas dra i hett vatten tills teet har fått en gyllenbrun färg. Chagan har teliknande smak med en mild sötma som påminner lite om vanilj.

Tips! Prova gärna Chaga-Choco, en god kopp te med smak av choklad och kokos, eller Chagalatte för dig som vill ha en krämigare och kryddigare variant.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!