Nötfärs med fiberrik blomkålskompottNötfärs

Blomkålen är en utmärkt källa till C-vitamin och den innehåller även K-vitamin och kostfibrer. Liksom broccoli och vitkål innehåller blomkål flera hälsosamma fytokemikalier.

Ingredienser

innehåll per portion

900 g nötfärs
1 kg tärnad potatis
Broccolikompott
Energi495,2 kcal
Protein41,4 g
Kolhydrater37,9 g
Fett18,3 g

Gör så här:

Börja med att tillaga blomkålskompotten, koka sedan en laddning tärnad potatis med krossad vitlök, lagerblad och örtsalt.

Stek 900 g nötfärs.

Blomkålskompott

Blomkålskompott

Ingredienser

innehåll per 100g

800 g hackad blomkål
100 g finhackad lök
50 g hackad ingefära
200 g, 2 dl kokosmjölk light
1 dl vitt matlagningsvin
20 g kokosfett
1 tsk vitlökspulver
1 tsk örtsalt
Malen svartpeppar
En liten nypa vaniljpulver (valfritt)
1/4 tsk steviasocker
4 blad hackad färsk salvia
Energi50 kcal
Protein1,2 g
Kolhydrater3,8 g
Fett2,9 g

Gör så här:

Sätt igång ungen på 220 °C grill.

Sätt in blomkålen i ugnen i en ugnssäker form i ca 15 minuter tills den blivit brunaktig och karamelliserad.

Värm en gryta rykande varm med kokosfett, häll i löken och vitlökspulvret, sänk värmen till medel men se till att röra om ordentligt hela tiden så löken inte bränns utan blir gyllenbrun, det tar ca 2 minuter. Häll i matlagningsvin och låt det koka ner tills det bara är en löksmet kvar. Häll i kokosmjölk, ingefära, stevia socker och vanilj, låt allt koka ner till hälften.

När blomkålen är färdig så häller du den i en stor skål med kokosmjölken och blanda allt till en grov puré med en stavmixer, blanda sist i salvia och smaksätt med malen svartpeppar och mer örtsalt om det behövs.

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson