Kyckling med kantarell & valnötsröraKyckling med kantareller

Nötter innehåller vanligen mycket enkelomättat fett och lite fleromättat. Valnöten är här annorlunda genom att den innehåller ca 60% fleromättat fett. Valnöten skiljer sig också genom att det fleromättade fettet innehåller för nötter ovanligt mycket omega-3. Fortfarande innehåller valnötter mycket mer omega-6 än omega-3.

Ingredienser

innehåll per portion

1 kg kyckling
1 kg tärnad potatis
Valnötsröra
Energi444,9 kcal
Protein47,9 g
Kolhydrater29,6 g
Fett13,8 g

Gör så här:

Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 1 matsked timjan, 1 matsked oregano, 1 matsked persilja, 2 teskedar vitlökspulver och 1 dl vatten. Baka av påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter och låt den ligga i lagen för att svalna.

Koka potatisen i vatten.

Tärna sedan kycklingen och potatisen och dela upp dem i matlådor.

Gör slutligen valnötsröran och fördela den i matlådorna då den är klar.

Valnötsröra

Valnötsröra

Ingredienser

innehåll per portion

400 g tärnad purjolök
200 g tärnad kantarell
30 g hackade valnötter
1 dl kokosmjölk light
3 dl vatten
2 msk flytande grönsaksfond
2 msk balsamvinäger
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 msk persilja
1/4 tsk steviasocker (valfritt)
1/4 tsk vaniljpulver (valfritt)
1 msk snabbkaffe (valfritt)
3 tsk arrowrot
2 tsk örtsalt
1 tsk malen svartpeppar
Energi84,1 kcal
Protein1,8 g
Kolhydrater4,5 g
Fett6,2 g

Gör så här:

Värm upp en gryta med kokosfett och stek purjolöken i ca 2 minuter. Blanda i kantareller och valnötter och stek allt i ca 2 minuter på medelvärme. Blanda i paprikapulver och vitlökspulver, fräs i ca 1 minut. Häll i kokosmjölk, vatten, grönsaksfond, balasmvinäger och persilja. Låt det koka upp och låt sen grytan småkoka i ca 5 minuter. Blanda i arrowrot, stevia, vaniljpulver, kaffe och låt det småkoka i ca 5 minuter till. Krydda med salt och peppar.

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson