Kyckling med fänkålsröra

Kyckling med fänkålsröra

Fänkål är en ofta underskattad grönsak som innehåller rikligt med C-vitamin, kalium, mangan och folat. Den är dessutom en god källa till magnesium, järn, kalcium, koppar och B3-vitamin.

Ingredienser

innehåll per portion

1 kg kyckling
1 kg tärnad potatis
Fänkålsröra
Energi447 kcal
Protein49,2 g
Kolhydrater37,6 g
Fett9,4 g

Gör så här:

Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 2 matskedar citronpeppar och 1 dl vitt vin. Baka av påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter och låt den ligga i lagen för att svalna.

Tärna sedan kycklingen och dela upp den i matlådor.

Tillaga potatisen i ugnen på 200 °C i 30 minuter.

Gör slutligen tapenaden.

Fänkålsröra

Fänkålsröra

Ingredienser

innehåll per 100g

500 g fänkål
300 g rödlök
3 st vitlöksklyftor
En stor knippe timjan
2 dl vitvinsvinäger
3 dl vatten
3 msk sojasås
2 msk flytande grönsaksfond
1/4 tsk vaniljpulver
1 tsk cayennepeppar
1/2 tsk steviasocker
4 tsk guarmjöl (eller maizena)
1/2 msk malen svartpeppar
2 tsk örtsalt
Energi43,3 kcal
Protein1,7 g
Kolhydrater3,6 g
Fett2 g

Gör så här:

Kör först fänkålen i en matberedare och lägg den åt sidan. 

Kör rödlöken och vitlöken i matberedaren.

Värm en gryta med kokosfett, stek löken och vitlöken i ca 2 minuter på hög värme. Blanda i fänkålen, vitt vin och vitvinsvinäger och sänk värmen till medel. Häll i vatten, grönsaksfond, stevia, vanilj, cayennepeppar och sojasås och låt allt småkoka i 30 minuter. Blanda i guarmjöl, timjan, malen svartpeppar och smaksätt med örtsalt.

Låt allt redas och bli tjockt. Ställ åt sidan och låt det svalna.

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson